Másodfok

Budapest a világ körül

Szegedi Zita Adél

2024. május 03. - Másodfok

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni szeretett fővárosunkat, azonban azt már talán kevesebben tudják, hogy nem csak egy van Budapestből a világon. De hol vannak ezek, és mi a történetük?

budapest.jpg

Az 1880-as évek végén egy Ralph L. Spencer nevű földbirtokos szőlészetet akart létrehozni az amerikai egyesült államokbeli Georgia államban, Haralson megyében. Ezért toborozni kezdett olyan európai bevándorlókat, akiknek már volt tapasztalatuk ilyen téren. Meg is talált a felhívás egy Pennsylvania államban bányászattal foglalkozó magyar közösséget, akiket olyannyira vonzott a munkáért cserébe ígért birtok, és a hazájukra emlékeztető foglalkozás, hogy az évszázad végére már nagyjából 200 magyar család költözött a környékre. Spencer igyekezett a közösség kedvében járni: iskolát és templomot építtetett, és egy katolikus papot is meghívott.

A környék virágzott, az újdonsült munkaerőnek köszönhetően Spencer cége, a Georgia Vineyard Company pedig felkerült a legbefolyásosabb cégek listájára. A legnagyobb települést végül a főváros után nevezték el, a két kisebb szomszédos falvakat pedig Tokajnak és Nyitrának. A környékbeliek azonban erős ellenszenvet tápláltak a magyar közösség iránt; lenézték az életmódjukat, a munkájukat, és azt, hogy nem beszéltek angolul.

A települések sorsát végül az 1908-ban bevezetett szesztilalmi törvény pecsételte meg. A bortermelés hanyatlása miatt a megélhetésüket elvesztett családok fokozatosan elkezdtek elköltözni a környékről, vissza északra. Végül a teljesen kihalt, szellemvárossá vált városban napjainkban csupán egy temető feletti „Budapest” felirat őrzi a régmúlt emlékét, és néhány magyaros vezetéknév a sírok fejtámláján.

Érdekes módon a harmadik Budapest is az Egyesült Amerikai Államok területén található, és jóval kevesebb adat van róla, mint a haralson megyeiről. Már 1932 óta néptelen, de valószínűleg valamikor az 1910-as évek elején hozták létre. Az akkor még csak egy Johnson Township nevű, gyakorlatilag csak egy elhagyatott postafiókból álló városkát a leginkább New Yorkból és Chicagóból érkezett osztrák és cseh bevándorlók népesítették be, akik megvették a „Missouri Lumber and Mining Company” nevű céget. Valószínűleg Gabriel Oberney-nek, a vezetőjüknek köszönhető az elnevezés, aki a „Budapest" nevű postafiók első embere volt. A „New Buda” nevű városkát az 1848 után az országból menekülő magyarok alapították. 1850-ben Újházy László, a város egyik feltételezett alapítója személyesen jelentette be Millard Filmore-nak, az Egyesült Államok akkori elnökének a város megalapítását. Sajnos ma már ez is lakatlan területnek számít.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr2018394955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA