Másodfok

A torrentezés jogi megközelítésből – legális vagy nem?

Vajda Vilmos

2024. április 30. - Másodfok

Magyarországon több ezer ember torrentezik nap mint nap, annak ellenére, hogy legtöbben nincsenek is tisztában a jogi szabályozásával. Követhetünk-e el jogsértést azzal, ha filmeket, játékokat, sorozatokat töltünk le ncore-ról?

torrent_cikk_kep_1.jpg

A torrentek letöltése egy olyan elosztott, peer-to-peer fájlcsere rendszerrel lehetséges, ami nem igényel központi adattároló szerver jelenlétét, csupán egy központi információforrást (tracker). A tartalmak nem egyetlen központi helyen találhatóak meg, ahonnan mindenki elérheti és letöltheti őket, hanem különböző csomópontok (számítógépes rendszerek, felhasználók) között vannak szétosztva, amelyek egymástól szerezhetik meg ezeket.

Alapvetően a torrentezés, mint tevékenység - legális. A nem jogvédett tartalmak letöltése és az egyéni használatra történő felhasználása sem számít illegálisnak, feltéve, hogy azt nem kereskedelmi célból tesszük. Azonban, ha valaki olyan tartalmakat tölt le, amelyek szerzői jogi védelem alá esnek, ez bizonyos esetekben sérti a Büntető Törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseit.

Btk. 385. § (1) bekezdés:

Aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Különösen jelentős vagyoni hátrány okozása esetén a szabadságvesztés tartama elérheti akár a 10 évet is. Azonban a törvény (5) bekezdése kivételt enged:

Btk. 385. § (5) bekezdés:

Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti bűncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy lehívásra történő hozzáférhetővé tétellel sérti meg, feltéve, hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálja.

Amint láthatjuk, Magyarországon a személyes célú letöltést nem bünteti a törvény. Azonban, ha valaki részt vesz jogvédett tartalmak feltöltésében (például torrentezéssel engedély nélkül megoszt jogvédett tartalmakat a nyilvánossággal), az már jogellenes tevékenységnek minősülhet.

Nyilvánvalóan, a jogsértés mértékét nagyon nehéz megállapítani, még akkor is, ha valaki napi szinten le- és feltölt torrent fájlokat. Magyarországon jelenleg nincs olyan szabályozás, ami lehetővé teszi, hogy a torrentoldalak kötelesek legyenek a torrentezők adatait kiadni, így az esetleges polgári jogi igényérvényesítés jelentősen megnehezül.

Az Európai Unió Bírósága 2021-ben a C-597/19. számú ügyben hozott egy olyan ítéletet, amely alapján a „Felhasználók IP-címeinek szisztematikus rögzítése, valamint nevüknek és postacímüknek a szellemi tulajdonjogok jogosultjával vagy harmadik féllel történő közlése kártérítési kereset benyújtásának lehetővé tétele érdekében bizonyos feltételek mellett elfogadható”, azonban Magyarországon ilyen esetre még nem volt példa.

Röviden összefoglalva: 

A személyes, nem kereskedelmi célú letöltés törvényesen megengedett, azonban a torrentezés magában foglalja a feltöltést is, amely során adatokat, fájlokat vagy fájlrészeket közvetít nagy nyilvánosság számára. Amennyiben a fájl jogvédett tartalmat tartalmaz, a torrentezés jogszabályokba ütközhet.

Tehát, ha 10 éves korodban rengeteg játékot torrenteztél le, nem valószínű, hogy razziázni fognak nálad a hatóságok.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr9718393267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA