Másodfok

A Golf-áramlat lassulása és annak következményei

Vass Kitti

2024. január 24. - Másodfok

A Golf-áramlat egyike a legfontosabb vízi áramlatoknak, lassulása pedig már több évtizede aggasztja a tudósokat.

aramlatos_cikkhez_kep.jpg

Az áramlat meleg vizet szállít a Mexikói-öbölből Észak-Amerika keleti partvonala mentén, áthaladva az Atlanti-óceánon Európa felé, majd tovább szállítja a meleget egészen a sarkvidéki területekig. Itt, miután leadja a hőjét alábukik, és mélyen, immár hideg áramlatként tér vissza az Egyenlítőhöz. A Föld forgása, a hőáramlás és az állandó szelek tartják életben.

A Miami Egyetem kutatói négy évtizeden át végeztek kutatást a Floridai-szorosnál, az eredmények pedig igen aggasztóak. Bebizonyosodott, hogy a Golf-áramlat 4%-kal lassult, ami elsőre talán nem tűnik drasztikusnak, de egy ilyen kis százaléknyi változás is felboríthatja az éghajlatot és az ökoszisztémát. Az egyik kutató, Chris Piecuch kijelentette, hogy az, hogy a lassulás milyen mértékben függ össze a globális felmelegedéssel, egyelőre nem bizonyított. Azonban nagy bizonyossággal állítható, hogy a folyamatot jelentősen felgyorsítja.

Ez a sebességváltozás Észak-Amerika és Nyugat-Európa érintett területein 3-4 °C-os lehűléssel járhat. Tehát hidegebb telekre, hűvösebb nyarakra számíthatunk, valamint a csapadék mennyisége is lecsökkenne. Mindez az enyhe időjáráshoz szokott állat- és növényfajok kipusztulásához vezetne, továbbá akár 30%-os terméscsökkenést jelentene a mezőgazdaságban. Természetesen a vízi élővilágot is teljesen felboríthatja ez a lassulás. A planktonok, melyek rengeteg élőlény tápanyagforrásai, a meleg, oxigéndúsban vízben tudnak szaporodni, az áramlat pedig nagy mennyiséget szállít belőlük a hűvösebb vizek élőhelyeire. Így a lassulás kihalási hullámot idézhet elő. Azt is figyelembe kell venni, hogy az éghajlati változások hogyan fognak visszahatni önmagukra, további zavarokat okozva az időjárási rendszerekben. Mivel az áramlat sebességének változása bizonyított, így az imént felsoroltak igen valószínű következmények lesznek. A távlati hatások azonban beláthatatlanok.

A Golf-áramlat lassulását, ahogy önmagában a klímaváltozást is komolyan kell venni és nemzetközi összefogást igényel.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr7518308177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA