Másodfok

Eltűnt személyek felkutatása Magyarországon

Simek Fülöp

2024. január 16. - Másodfok

A modern társadalomban, amikor minden digitalizált, minden és mindenki nyilván van tartva, sajnos még mindig előfordul, hogy valaki rövidebb, vagy rosszabb esetben hosszabb, vagy akár örökre elveszik. Gyakori, hogy az eltűnt személyek kiskorúak, sőt, általában tinédzserkorú fiatalokról van szó.

pexels-pixabay-48794.jpg

Az ilyen esetek felkutatásáért a Magyar Rendőrség felel. A hivatalos honlapjukon, a police.hu-n a „közérdekből jelentős körözések” menüpont alatt 4 féle körözést találunk, három személyekre, egy pedig dolgokra vonatkozik. A „személy körözések” fül alatt találjuk az elfogatóparancs alapján körözött személyeket, valamint az eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyeket. A harmadik ismeretlen személyek előkerült holttesteinek adatait tartalmazza, felvételek nélkül.  A „dolog körözések” fül jelenleg karbantartás miatt nem elérhető.

Hazánkban jelenleg 2353 eltűnt, ismeretlen helyen tartózkodó személyt tartanak nyilván. Közöttük sajnálatos módon nagyszámú kiskorú gyermek is van, de olyanokat is fellelhetünk az oldalon, akik elmúltak százévesek, tehát minden bizonnyal már nincsenek életben. A legidősebb nyilvántartott 1910-ben született, míg a legfiatalabb - ami engem teljesen lesokkolt - még egy éves sincsen. Nyilvántartanak eltűnéseket a ’90-es évek elejétől kezdve.  Az oldal sajnos folyamatosan frissül, a jó hír viszont, hogy 2001-ben 4500 eltűnt személyt tartottak nyilván, tehát ez a szám majdnem a felére csökkent azóta.

Az eltűnések esetében a 2013. évi LXXXVIII. törvény a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról az irányadó. A kutatás a bejelentéssel kezdődik, ami történhet levélben, telefonon, vagy akár személyesen is, családtag, rokon, más hozzátartozó, vagy bárki által. Ennek beérkezését követően a rendőrség elemzést végez, hogy valójában eltűnésről beszélünk-e, amennyiben igen, a körözést azonnal el kell rendelni, ugyanis az idő fontos tényező, szerencsére a legtöbben elő is kerülnek néhány napon belül. A körözés kibocsátása után a rendőrség együttműködhet a helyi polgárőri szervezettel, valamint az önkormányzattal, emellett a közszolgálati médiaszolgáltatókban, valamint az interneten díjmentesen hirdetést tehet közzé. A hatóság emellett kérhet segítséget a mobiltelefon-szolgáltatótól, valamint a gépjárműadat-nyilvántartást is igénybe veheti. Fontos az eltűnés hátterében meghúzódó okok, körülmények felkutatása, a hozzátartozók tapasztalatai.

pexels-wendelin-jacober-1444860.jpg

Amennyiben a körözés nem vezet eredményre, a rendőrség 90 nap elteltével a személyt eltűntté nyilvánítja. Ezt követően évente felül kell vizsgálni, hogy további intézkedés megtétele segíthet-e az eltűnt felkutatásában. Öt év elteltével a család kérheti a holttá nyilvánítási eljárás lefolytatását, amennyiben semmilyen jel nem utal arra, hogy életben van az elveszett személy. Az adatok 90 év elteltével törlődnek véglegesen.

A statisztikák alapján az eltűntek 1/3-a a körözés kiadásától számított tizenöt napon belül megkerül, és a maradék 2/3 nagy része is hallat magáról három hónapon belül. Sajnos azonban vannak olyanok is, akiket évek óta várnak haza. Vigyázzunk egymásra!

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr7518301809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA