Másodfok

Fekete Angyal

Horváth Adél

2024. szeptember 11. - Másodfok

A Fekete Angyal ügy a leghíresebb és egyben az első magyar kórházi sorozatgyilkosság. A kórházi sorozatgyilkosság a sorozatgyilkosság sajátos típusa, az elkövető orvos vagy ápoló a szociális intézet (pl. kórház) által rendelkezésére álló eszközökkel elveszi betegei életét. A gyilkos orvosok és ápolók, más néven a "halál angyalai" motivációjuk alapján három csoportba sorolhatóak: vannak a szadisták, akiket pusztán a gyilkolás vonz, majd vannak, akik rosszullétet idéznek elő betegeiknél, hogy aztán megmenthessék őket és hősként tüntethessék fel magukat, végül azok, akik kegyelemből gyilkolnak, hogy rövidítsék ápoltjaik szenvedését.pexels-francesco-ungaro-96127.jpg

Faludi Tímea, a Fekete Angyal a harmadik csoporthoz tartozott. 1994-től nővérként dolgozott a Nyírő Gyula kórházban, Angyalföldön. 1998-ban terjedtek el hírek, miszerint orvosi utasítás nélkül, önkényesen adott be injekciókat súlyos betegeknek, akik nem sokkal később elhunytak. 2001-ben egy ápolónő feljelentést tett a kórház igazgatójának. A rendőrség 2001. február 15-én vette őrizetbe Faludi Tímeát. 

A gyanúsított a kivizsgálás során végig együttműködő volt, a hazugságvizsgálat során pedig beismerte, hogy nagyjából 40 súlyos rákbetegnek adott be morfium, kálium és seduxen tartalmú injekciót, engedély nélkül. A nyomozás során hamar körvonalazódott, hogy a nővér nem juttatásokért cserébe adta be a szereket, azonban több egymásnak ellentmondó, és bizonyítottan hamis vallomást tett, ami megnehezítette a nyomozást.

Áldozatainak pontos számára máig nem derült fény, az ügyészség végül nyolcrendbeli gyilkosság elkövetésével vádolta meg. A vádat mindössze két vallomásra alapozták, az egyik a Fekete Angyal beismerő vallomása, a másik az őt megfigyelő munkatársának a vallomása volt. Faludit a Fővárosi Ítélőtábla 11 év fegyházbüntetésre ítélte, de példás magaviselete miatt büntetése kétharmadának letöltése után szabadon bocsátották. 

A Fekete Angyal ügy rengeteg reakciót váltott ki a társadalomból. Vannak akik azóta is a legkíméletlenebb gyilkosságok közé sorolják az esetet, mások enyhítő körülménynek érzik, hogy a tettes motivációja a szenvedésmentes halál volt. A megdöbbentő ügy hatására újból kirobbant a vita az eutanáziával kapcsolatban. Az aktív eutanázia Magyarországon bűncselekménynek számít, a passzív eutanázia pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr2818472597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA