Másodfok

Ted Kaczynski, avagy az "UNABOMBER"

Huber Márk

2024. április 03. - Másodfok

Ted Kaczynski neve sokak számára ismerős lehet. Amerikai anarchista és terrorista volt, aki az Unabomber néven vonult be az amerikai történelembe, az általa küldött levélbombáknak köszönhetően.

kep1.jpeg

Kaczynski a '70-es évek végétől egészen a '90-es évek végéig volt aktív. Robbanószerkezetei ez idő alatt három embert öltek meg, és további huszonhárom embert sebesítettek meg. Az Unabomber ezeket a cselekményeket a saját kiáltványával indokolta, amelynek címe „Az ipari társadalom és jövője”. A kiáltványban Kaczynski kifejtette, hogy az ipari forradalom és annak következményei egy tragédia volt az emberi faj számára, és tetteivel a modern technológia veszélyeire kívánta felhívni a figyelmet. Ez végül az FBI legköltségesebb embervadászatát eredményezte a szerv alapítása óta.

Kaczynski 1942. május 22-én, Chicagóban született és nevelkedett fel. Iskolás éveiben kiemelkedően teljesített, ezt bizonyítja, hogy a hatodik osztályt kihagyhatta és rögtön a hetedik osztályba léphetett. Ekkoriban egy intelligencia felmérésen kimagasló eredményt ért el, amely alapján Kaczynski IQ-ját 160 és 170 közé helyezték. Az évfolyam átugrását Kaczynski egy fordulópontként élte meg, mivel saját korosztályával jól kijött, azonban idősebb évfolyamtársai folyamatos verbális és tettleges abúzusnak tették ki. Ezeket követően Kaczynski a középiskolában is kimagaslóan teljesített, ahol szintén átugorhatott egy évfolyamot, így a tizedik osztály után rögtön a tizenkettedik osztályba ugorhatott, azonban ehhez egy nyári iskola elvégzésére is szüksége volt. 1958-ban felvették a Harvardra, ahol meg is kezdte tanulmányait mindössze 16 évesen.

1962-ben végezte el a Harvardot, majd a Michigan-i Egyetemre került, ahol doktori fokozatot szerzett matematikából és kutatói karrierbe kezdett. Michigan után Berkleyben, a Kaliforniai Egyetemre került egyetemi adjunktusként 1967-ben, ahol tanított tárgya továbbra is a matematika volt. Miután erről a pozícióról lemondott, nem volt állandó állása. Remete lett, kisebb alkalmi munkákból és családja anyagi támogatásából tartotta fenn magát.

Terrorcselekményei

Kaczynski az első levélbombát 1978-ban adta fel, Buckley Crist professzornak címezve, azonban a bomba végül nem a professzort sebesítette meg. A csomagon Crist volt megadva feladóként, azonban Cristnek feltűnt, hogy a csomagon nem az ő kézírása szerepel, ezért rögtön értesítette az egyetemi rendőrt, akit a felrobbanó csomag megsebesített, de nem ölt meg. Kaczynski ezt követően még további tizenöt levélbombát küldött különböző célpontoknak. Azt, hogy mi alapján választotta ki a célpontjait, az FBI-nak nem sikerült kiderítenie, és az Unabomber 2023. június 10-én bekövetkezett haláláig sem sikerült felfednie. A terrortámadásoknak összesen három halálos áldozata volt és 23 sebesültje.

1979-ben Kaczynski egyik csőbombája az American Airlines 444-es járatára került, amely Chicagóból Washingtonba tartott. A bomba nem robbant fel, csak füstölni kezdett, emiatt a pilótának kényszerleszállást kellett végrehajtania. Több utast füstmérgezéssel kezeltek. Mivel a repülőgépes robbantások szövetségi bűncselekménynek számítanak, ezért az FBI hatáskörébe került a nyomozás. Az FBI eredetileg egy dühös reptéri alkalmazottra gyanakodott, ugyanakkor ezt az álláspontot többen vitatták a bomba komplexitására alapozva. John E. Douglas ügynök ez alapján azt javasolta, hogy a robbantót a tudományos szférában kéne keresni, azonban javaslata elutasításra került. Kaczynski beceneve egyébként ekkoriban alakult ki, ugyanis az FBI az Unabomber fedőnevet aggatta rá. Az UNABOM a "university and airline bomber" kifejezésekből alkotott mozaikszó. Ebből a média torzításának köszönhetően alakult ki az Unabomber megnevezés.

1993-ban, több újabb merényletet követően Kaczynski levelet írt a New York Timesnak, melyben csoportja, a Freedom Club ("FC") magára vállalta a merényleteket. Az "FC" monogram valamennyi Kaczynski nevéhez fűződő bombán megtalálható volt, ugyanakkor az Unabomber különös figyelmet fordított arra, hogy a bombái ne vezessenek el hozzá. Ezt legtöbb esetben félrevezető nyomok elhelyezésével tette meg. Több bombán lehetett részleges ujjlenyomatokat találni, melyek közül egyik sem volt Kaczynskié. Ezeket a nyomokat szándékosan úgy rejtette el, hogy a nyomozók azt gondolják valódi nyomra bukkantak. Ilyen "nyom" volt például a CIA számára írt levele, melyben "véletlenül" felfedte, hogy a Sierra Mountains környékén él, valójában ekkoriban a montanai hegyvidékben lakott.

Leleplezése és letartóztatása

Kaczynski kiáltványát publikálták, így az a nagynyilvánosság elé kerülhetett. Öccse, David is találkozott a kiáltvánnyal és felismerte benne bátyja, Ted fogalmazási és nyelvtani sajátosságait, de ezek alapján még nem mehetett biztosra, ezért a hatóságokhoz fordult. Az igazságügyi nyelvészcsoport összehasonlította a kiáltványt, illetve a Davidtől és Kaczynski anyjától kapott leveleket, ezek alapján pedig megállapították, hogy mindegyiket egy személy írta. David az FBI-tól azt kérte, hogy neve a nyomozásban maradjon rejtve, azonban ezt az FBI-nak nem sikerült betartania, ez egy belső vizsgálatot eredményezett, mely sajnos eredménytelenül zárult.  

Kazcynksi jogászai beszámíthatatlanságra kívánták alapozni a védelmet, amibe nem ment bele. Egy bíróság által megbízott pszichiáter Kaczynskit paranoid schizofréniával diagnosztizálta, ennek ellenére alkalmasnak találta, hogy bíróság elé álljon. Az ügyészség eredetileg halálbüntetést kért a bíróságtól, amely végül meghiúsult a Kaczynski által kötött vádalkunak köszönhetően. A vádalku alapján 1998. január 22-én beismerte bűnösségét, ezzel elkerülte a halálbüntetést. Az ítélet így életfogytig tartó szabadságvesztés lett, a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nélkül.

Kaczynski végül 2023. június 10-én a börtöncellájában halálozott el, a holttestét a büntetés-végrehajtási intézet őrei találták meg a cellájában.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr3418368201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA