Másodfok

Miért jár ennyi ember a Budapest Parkba?

Vajda Vilmos

2024. január 07. - Másodfok

Először akkor hallottam a Budapest Parkról, amikor KFC kosarakkal és mozijegyekkel lehetett belépőjegyeket nyerni a koncertjeikre. Azóta tizenkét szezont maguk mögött hagyva eljutottak odáig, hogy 2023-ban 690 ezer látogatót fogadtak és 30 teltházas koncertnek adtak otthont. Mi az, amivel a Budapest Park a többi szabadtéri rendezvényhelyszín fölé tudott emelkedni? Véleménycikk.

1bp.jpg

Fotó: sinco / Budapest Park

A csaknem 12 ezer fő befogadására képes szórakozóhely 2012-ben nyílt meg a Könyves Kálmán körút és a Soroksári út találkozásánál. A Park elhelyezkedése kiváló, a belváros szélén található szórakozóhely tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Az 1-es villamossal érkező szórakozni vágyó fiatalok tömege hasonló érzést nyújt ahhoz, mint amit a H5-ös HÉV a Sziget Fesztivál ideje alatt ad. Nem ez az egyetlen dolog, ami fesztiválélményt nyújt: a Parkban található hatalmas nagyszínpad, az azt körbe ölelő pultok, kajastandok és bulihelyszínek elhitetik velünk, hogy nem csak egy sima szórakozóhelyen vagyunk, ahova megvesszük a belépőjegyet, elmegyünk mulatni egyet, és másnapra el is felejtjük, hanem egy komplexebb, teljes buliélményt nyújt, amelyet tényleg csak a nagyobb zenei fesztiválokhoz lehet hasonlítani. Sajnos ezt az illúziót megtöri, hogy a belépőjegy csak egyszeri belépésre jogosít, ha valamilyen oknál fogva el kell hagynunk a helyszínt, akkor csak egy újabb jegy megvásárlásával mehetünk vissza.

A koncertek olyan sokszínűek, hogy azt elképzelni is nehéz, ez talán a hely egyik legnagyobb pozitívuma. Mert jól fogja magát érezni a Parkban, aki Korda Gyuri és Balázs Klárira megy nosztalgiázni, Machine Gun Kellyre pogózni, sőt, még az is, aki a sok teltházas Azahriah koncert közül az egyiken ötvenes apukaként is tinilányokkal együtt a dalszövegeket ordítja. A nagyszínpad méretének és felépítésének köszönhetően minden koncert máshogy néz ki, a hangzás mellett a vizuális elemeknek is tért enged a Park. Garantálom, hogy semmi nem tud nagyobb falunap vibe"-ot nyújtani, mint ahogy Beton.Hofi koncerten slambuc bogrács készül, miközben az előadó a kaspókkal kirakott kifutón tombol.

2bp.jpg

Fotó: sinco / Budapest Park

A rengeteg pozitívum mellett a Parknak negatív oldalai is vannak. Ahhoz képest, hogy a 2012-es nyitószezonban elővételben még akár ötszáz forintért is vehettünk jegyet a koncertekre, idén nehéz volt a nagyobb nevek közül olyan koncertet találni, ahova bejuthattunk tízezer forint alatt. Az italárak is jelentősen emelkedtek a tavalyi évhez képest, illetve a repohár-rendszer a greenwashing egyik legpofátlanabb megtestesítője. A Budapest Park csak a saját márkás repoharait számolja fel, szembe menve pont azokkal az elvekkel, amiért kitalálták őket: azért, hogy környezetvédelmi okokból csökkentsük a műanyagpoharak számát, és azok bárhol újrahasználhatóak legyenek. (A Budapest Park 2022-ben bevezetett egy ingyenes repohár-rendszert is, azonban ez a következő szezonra kivezetésre került.)

A Budapest Park Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyének tartja magát, amely a hatalmas befogadóképességével talán igaz is lehet. Azonban, ahogy a számok alapján is láthatjuk, vannak olyan előadóink, akiknek három puskásnyi hely sem lenne elég. Hogyha fesztiválszerű élményre vágyunk, viszont csak egy hétköznapi vagy hétvégi esténk van rá, akkor a negatívumok mellett is a Budapest Park a tökéletes helyszín arra, hogy „kint hagyjuk a valóságot”.

(A cikk a szubjektív véleményem alapján készült, fizetett promóciót nem tartalmaz.)

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr4618297109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA