Másodfok

Elveszett, majd előkerült - avagy híres műtárgyak, melyeket elveszettnek hittek, de később mégis meglettek

Noszkó Dóra

2024. január 05. - Másodfok

A Magyar Nemzeti Galériában 2023 január közepéig egy nagy sikerű kiállítást tekinthettünk meg, Az ismeretlen ismerős címmel, mely Vaszary János sokoldalú művészetét mutatta be. 70 bemutatott műből 24 darab mindeddig ismeretlen volt a szakértők és a  nagyközönség számára. A festő halála után özvegye a Szépművészeti Múzeumban helyezte el a hatalmas anyagot. 2012-ben a Galéria és a Múzeum egyesült egy új múzeumépület és restaurálási központ előkészítésére. A műtárgyak átköltöztetése során, 2016-ban találtak meg 2 vászontekercset, melyek összesen 40 db Vaszary-olajfestményt rejtettek. Ezen kívül azonban rengeteg olyan szenzációs történet van, amely előkerült műtárgyakról szól. Nézzünk is meg párat.

nyomozos.jpg

Edvard Munch Sikoly című festményét világszerte ismerik. Több változata is ismert a képnek (2 festett és 2 pasztell), melyek közül egynek igazán izgalmas története van, ugyanis kétszer is ellopták. Első alkalommal 1994-ben történt, a norvégiai Téli Olimpia megnyitójának napján. 2 tolvaj egy létra segítségével felmászott a Nemzeti Galéria második emeletéig, betörték az ablakot, és mindössze 50 másodperc alatt elhozták a dróttal felfüggesztett műtárgyat. 

Egy izgalmas nyomozás vette kezdetét, a norvég rendőröket brit kollégák és egy kaliforniai képtár szakemberei segítették. A brit nyomozók inkognítóban, műkereskedőnek kiadva magukat érkeztek az országba, ahol minél több alvilági figurával igyekeztek elhitetni, hogy vevők lennének a Sikolyra. Charles Hill bukkant végül a képtolvajok nyomára. Beszámolója alapján egy nyaraló konyhájában lévő csapóajtón keresztül egy pincéből előhozták az eredeti festményt. Amint a nyomozó visszatért a fővárosba, értesítette a hatóságokat, és egy órán belül már el is kapták az elkövetőket. Hosszas tárgyalásokat követően 4 embert ítéltek el a rablás miatt. Köztük volt Pål Enger, aki már korábban volt börtönben egy másik Munch kép ellopásáért.

A második eset 10 évvel később, 2004-ben történt. Az osloi Munch Múzeumból fényes nappal ragadta el két maszkos, fegyveres alak a Sikolyt Munch egy másik alkotásával, a Madonnával együtt. A norvég rendőrség 2 évvel később jelentette be, hogy a festményeket megtalálták, szerencsére csak minimális sérüléseket szenvedtek. 

muzeum.jpg

Az elveszett festmények között úgy tűnik a magyar művek is kapósak. Barki Gergely művészettörténész egy hollywoodi film egy jelenetében figyelt fel a 80 éve eltűnt műremekre. A Stuart Little - Kisegér egyik jelenetében felfedezte Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című képét. A magyar avantgárd egyik nagy alakja a Tanácsköztársaság bukása után menekülni kényszerült, majd Berlinben telepedett le. A festmény 1926-ban készült, és második feleségét ábrázolja, amint az asztalnál ülve unottan hajtja le a fejét.

Barkinak 2 év kutatás után a szerencsének köszönhetően sikerült kapcsolatba lépnie a film berendező asszisztensével. Az ő feladata volt a háttérben lévő képek beszerzése, amelyeket egy pasadenai régiségboltban vásárolt - Berény képéért 500 dollárt fizetett. A produkció végeztével a Sony stúdió raktárában pihent, majd miután egy sorozathoz is felhasználták, a hölgy megvásárolta, és a saját lakásában helyezte el, nem is sejtve, mekkora értékkel bír valójában a festmény.

regisegbolt.jpg

Felmerül a kérdés, hogy hogyan is került az Egyesült Államokba a magyar művész képe.  A festő a 1953-as halálát követően lánya a tengerentúlra emigrált, a képet is magával hozva. Egy másik elmélet szerint vagyonos zsidó származású műgyűjtők vásárolhatták meg a ‘20-as évek végén, akik a nácizmus elől menekültek. A kép egy korábbi tulajdonosa jelentkezett a felfedezést követően, és elmondta, hogy 1990-ben mindössze 40 dollárért vette meg a festményt, majd továbbadta az említett régiségkereskedőnek ezen összeg tízszereséért. 

Minden jó, ha a vége jó- tartja a mondás. A megkerült alkotást egy műgyűjtő meg nem nevezett összegért megvásárolta, majd pedig 2014-ben Budapesten elárverezték a képet. A hosszú évek után hazakerült festmény végül 70 millió forintért kelt el.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr6318296055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA