Másodfok

Más, mint a többi: beköszöntött a Sárkány éve

Kovács Kristóf

2024. május 08. - Másodfok

Idén február 10-én köszöntöttük a kínai újévet, azaz a holdújévet, így eljött a sárkány éve. Az elsőre talán legtöbbeknek jelentéktelennek tűnő esemény meghökkentően sok embert érint.

pexels-chris-f-1677796.jpg

Az ázsiai tavaszünnep a földön élő emberek több mint egynegyedének az egyik legfontosabb nap és nem csak Kínában, hanem egész Kelet-Ázsiában. A holdújév egyben a tavaszünnep is, amivel elköszönünk a téltől. Sokszor eredményezi ez a családok számára, hogy a távol lakó rokonokkal találkozzanak, és megajándékozzák egymást. Nem meglepő, hogy az üzleti életben is különösen fontos ez a nap a kereskedők, árusok számára, hiszen több mint 9 milliárd utazásra lehet számítani az esemény miatt. Az ünneplés egy igen hosszú folyamat, ez emberek nagyjából egy hét szünetet kapnak az ünnep végett – ez korábban 15 napra rúgott, de mára már lerövidült –, amit az utolsó napon egy lampionünnep zár.

 A kínai holdújévkor a pirotechnikai bemutatók és a tűzijátékok színesítik az éjszakát. A vörös szín is fontos, mivel a kínai kultúrában a vörös a szerencse és a boldogság szimbóluma. Az emberek vörös ruhákat viselnek, és a házakra vörös lampionokat és díszítéseket függesztenek ki. A fiatalabb generációk a kínai holdújévkor pénzadományokat kapnak az idősebbektől. Ezeket a pénzösszegeket vörös borítékokban adják át, amelyek a szerencsét és a jóvátételt szimbolizálják.

A hagyományok szerint – asztrológiai meghúzódással a háttérben – minden évet képviselnek az alábbi állatok: patkány, ökör, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya, disznó.

A sárkány a kínai kultúrában erőteljes, ambiciózus és szerencsés szimbólumként szerepel. Általában azt mondják, hogy a sárkány évében születetteknek szerencsés és sikeres életük lehet, és ez az év gazdagságot, boldogságot és előrelépést hozhat a kínai horoszkóp szerint.

pexels-vlad-vasnetsov-2354073_2.jpg

Fontos megjegyezni, hogy a kínai horoszkóp kizárólag a holdnaptár alapján működik, tehát a kínai újév napja minden évben változik. A 2012-es év kínai újév január 23-án kezdődött és 2013. február 9-ig tartott, tehát azok, akik ebben az időszakban születtek, a Víz Sárkány évének szülöttei a kínai horoszkóp alapján.

A kínai horoszkóp a holdnaptár alapján működik, és minden év egy állatövi jegyhez kapcsolódik, amelyet az  öt elem (fa, tűz, föld, fém, víz) is kiegészít. A sárkány az egyik állatövi jegy, és a kínai kultúrában pozitív szimbólumként tekintenek rá.  A kínai állatöv öt különböző elemet is tartalmaz, így 2024 nemcsak a Sárkány éve, hanem a Fából készült Sárkány éve is.

Összességében a kínai holdújév egy olyan ünnep, amely a hagyományokat, a családi összetartást és a szerencsét ünnepli. A kínai kultúrában mélyen gyökerezik, és a világ minden táján élő kínai közösségek is ünneplik.

Korábban a sárkány évét a 2012-es, 2000-as, 1988-as, 1976-os, 1964-es, 1952-es, valamint az 1940-es esztendőkben ünnepelhettük.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr4318394959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA