Másodfok

Tűzvarázsló

Kovács Kristóf

2023. augusztus 20. - Másodfok

Minden év augusztus huszadikának és az év utolsó napjának is kedvelt főszereplője a tűzijáték, mely szemet gyönyörködtető, ámbár annál veszélyesebb és hihetetlenül távoli eredetre nyúlik vissza. Sokszor a mai napig a tűzijáték szó hallatára a petárda jut az eszünkbe annak ellenére, hogy már régóta tiltott eszköz. De ez nem csoda hiszen a legelső pirotechnikai eszközök körébe sorolhatjuk.

pexels-designecologist-2526105.jpg


Egyes források szerint a tűzijáték eredete visszanyúlik egészen az időszámításunk előtti korszakra, ahol a bizonyítékok szerint a fénnyel járó durrogtatások az ősi Kínába kalauzolnak el minket. Persze még ne gondoljunk a ma használatos modern eszközökre, csupán arra, ami a természetben megtalálható.

„Elmegyünk itthonról, lehetőleg ne gyújtsd fel a házat.” – hangoztatják a szülők majd becsukják maguk után az ajtót.

Több mint 2000 évvel ezelőtt egy kínai szakács nem fogadott szót és felrobbantotta a konyhát azzal, hogy szenet, ként és salétromot kevert, ami kigyulladt. Majd tovább kísérletezve bambuszba töltötte és felrobbantotta.
Kínában az emberek minden év április 18-án ünneplik a petárda feltalálását. Sőt még a Song dinasztia idején élő Li Tian emlékezetére a lakosok templomot építettek, ahol istentiszteleteket tartanak. A robbangatást azzal a szellemmel végezték, hogy elűzi és egyben megvédi őket a gonosz szellemektől. A mai napig Kínában található meg a tűzijáték iparának nagyjai, amely a világot ellátja termékekkel.
Telt az idő és eljutottak az emberek arra a pontra, hogy már mesterségesen is tudtak tűzijátékot előállítani. Már az első században tisztában voltak a fekete por varázslatos erejével, így nem kellett sok idő, hogy az ünnepségeken kívül a harctéren is bemutassák. A technológiai újítás hatalmasat tarolt, ennek köszönhetően is tudhatta Kína magáénak a hatalmas birodalmát.

Európa

Az európaiak, ahogy a selyem készítésének módját úgy a petárda készítést és a tűzfegyverek gyártását is szerették volna ellesni a távol-keletiektől. Kína terjeszkedésével a tudomány is terjeszkedett, mivel a harcok során hadizsákmányokhoz jutottak. A 13. század elején a kínaiaktól először mongolokhoz, törökökhöz és az arabokhoz jutottak el a lőszerek töltényei, amik még akkor papírból készültek. Nagy puskapor szállítónak mondhatjuk például Marco Polot a 13. században.
A 18. században Európa piacvezetői ezen a téren nem meglepően a németek és az olaszok voltak. Érdekesség, hogy a vezető amerikai tűzijáték kereskedő az olasz származású Zambelli család volt. E mellett még néhány kiemelkedő történelmi személyiség is rajongott a tűzijátékért, mint paládul I. Erzsébet királynő, aki ennek következtében új mesterséget hozott létre „Fire Mates of England” név alatt és még William Shakespeare is ír róla műveiben.

pexels-pixabay-37854.jpg

Magyarország

Itthon előszőr tűzijátékot az emberek 1476. december 22-én láthattak Mátyás király és Aragóniai Beatrix esküvőjén. Egy német matematikus, aki egyben csillagász is volt, bemutatásában tűzkerekek, tűzkupolák, tűzgolyók, rakéták, röppentyűk, görögtüzek szerepeltek.
A másfél évszázados török és Rákóczi szabadságharc után jött el újra hazánkban a tűzijáték hullám, amely az uralkodók mulatságait tette látványosabbá. 1809. augusztus 15-én Győrben ünnepelte Napóleon 40-ik születésnapját tűzijátékkal. 1822. július 26-án Balatonfüreden az első Anna bált is tűzijátékkal szerették volna megünnepelni, azonban a műsornak tragikus vége lett.
Rendszeresen tűzijátékkal kapcsolatos ünnepségeket az osztrák úttörő Anton Stuwer népszerűsítette a Városligetben, innen kapott kedvet Emmerling Adolf és Janitsári Iván, aki a magyar pirotechnika alapítói lettek.

Emmerling úttörőnek és egyben hagyomány alapítójának is mondható mivel ő volt az első, aki 1938-ban megünnepelte Szent István napját – István halála 1038. augusztus 15.-én volt, de csak öt nappal később avatták szentté. A Gellért szobor körül megrendezett rendezvényt minden évben megismételték és innen indult el a hagyomány, majd került magánkézbe.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr5917944556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA