Másodfok

Leszámolások és maffiaügyek - Az olajszőkítés II.

Simek Fülöp

2023. november 03. - Másodfok

1997 júniusában kézigránátot dobtak a korábban 45 kamionnyi olaj ellopásával vádolt L. Mihály kertébe. Lakatos Csaba, szintén olajjal szennyezett kezű vállalkozóra egy ügetőnél lőttek rá, Lakatos Zsigmondot szentendrei házában akarták felrobbantani. 1998 július másodikán Boros Tamást a budapesti Aranykéz utcában saját autójában robbantották fel, 1 évvel azelőtti, olajügyekben tett vallomása miatt. Ezek, és megannyi másik esemény jellemezte a kilencvenes évek végének Magyarországát. Sorozatom második részében ezeknek a körülményeit igyekszem körbejárni.

A nyomozást költségvetési károk révén az akkor adóhivatal (APEH) vezette, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Volt, aki idézése napján az autójában az összes fontos dokumentum társaságában égett el, volt, aki pedig vonat alá esett. Az sem segítette a hatóságokat, hogy mind a Parlamentben, mind magában az APEH állományában több személy is érintett volt valamilyen olajügyben. Az olajügyek egyre inkább maffiaügyekké kezdtek átalakulni, az abból meggazdagodott üzletemberek közül valóságos Keresztapák emelkedtek ki, közülük a legismertebbek Portik Tamás és Vizoviczki László. 

Portik Tamás az elmúlt 30 év Magyarországának talán legismertebb alvilági figurája. Már fiatalkorúként is meggyűlt a baja a törvénnyel, a nevelőintézetben töltött gyermekkora nem sok jóra predesztinálta. Budapesten kidobóként dolgozva ismerkedett meg több későbbi üzlettársával, akikkel együtt beszállt az olajbizniszbe. Az Energol Rt. néven futó vállalat segítségével lopott vagyont különböző szórakozóhelyek működtetésébe, ingatlanokba, valamint a szárnyait bontogató internetes kereskedelembe fektette.  Alvilági működésének eredményeképpen több gyilkosság, emberölési kísérlet történt a hozzá közel álló személyek között, a legismertebb ezek közül a jordániai pénzváltó, Nadzsi Avad elleni bombamerénylet. 

Az első, Portikhoz köthető gyilkosság 1996-ban történt, amikor Óbudán lelőtték Prisztás Józsefet, akivel ingatlanügyi vitája volt. Néhány nappal ezt követően Lakatos Csaba fogathajtó ellen követtek el Portik rábeszélésére sikertelen merényletet. Ebben az évben megindult ellene a nyomozás, ezért 1997-ben visszavonult a nyilvánosságtól, és elhagyta az országot. Ellenségeit azonban nem hagyta futni, uralni akarta a távolból is a budapesti alvilági életet. Hozzá köthető az 1998 február 11-én elkövetett Fenyő-gyilkosság, amelynek bizonyos részletei a mai napig tisztázatlanok. Az Aranykéz utcai robbantás is az ő nevéhez fűződik, itt az alvilági ügyekben tanúvallomást tevő Boros Tamás volt az áldozat. Portik 2003-ban visszatérhetett az országba, mivel Gyárfás Tamás médiatulajdonos közbenjárására megszüntették ellene a rendőrségi körözést. 

A következő években nem történtek újabb, hozzá köthető bűncselekmények, azonban a terrorban tartott családja próbálkozásai 2012-ben végre sikerrel jártak, sikerült elfogni Portikot. 2015-ben 15 szabadságvesztés összbüntetésre ítélték többrendbeli emberölésre való felbujtás vádja alapján, ugyanakkor a Fenyő-gyilkosság ügyében a mai napig nem született ítélet. 

Vizoviczki László „diszkópápa” néven ismert a magyar közbeszédben. Keveset tudni róla, mindig is gondosan ügyelt arra, hogy a legtöbb vele kapcsolatos információ titokban maradjon. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy mint minden 90-es évekbeli „vállalkozó”, bőven szerzett hasznot olajügyekből Portik segítségével, emellett prostituáltakat futtatott, és a 2000-es évekre megközelítőleg 40 éjszakai mulató volt a nevéhez köthető. 

Kettejük kapcsolata változó volt az évek folyamán, mindketten sok rendőrt, és más hivatalos személyeket vesztegettek meg, ennek is köszönhető a fentebb említett körözés váratlan megszüntetése. A 2000-es évek végére Portik befolyása gyengült, így Vizoviczki is egyre távolabb került tőle. Míg a volt társ elbukott, és valószínűleg több balhét el is vitt, ő a magyar alvilág leggazdagabb szereplője lett. Budapest összes éjszakai klubját meg akarta szerezni. Nem válogatott az eszközök között, volt, hogy rendőrrazzia csapott le egy konkurens mulatóra. A klubjaiban szervezetten árusították a drogokat a biztonsági személyzet egyetértésével, a mulatozások több esetben is tragédiát idéztek elő. 

Végül - ahogy Portiknak az olajügyek kel kapcsolatban - Vizoviczkinek is egy volt társ volt a veszte. 2012-ben fogták el, és 2020-ban, többrendbeli vesztegetés miatt 7 és fél év szabadságvesztésre ítélték, azonban Portikhoz hasonlóan vele szemben is még mindig folyamatban van a bírósági eljárás. 

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr7118249927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA