Másodfok

A Carlsen-Niemann dráma

Pászti Anna

2023. október 17. - Másodfok

A sakk egy táblajáték, melynek története több ezer évre nyúlik vissza, a sport népszerűsége pedig a koronavírus járvány óta egyre nagyobb. A játék terjedésével figyelmet kaptak a sakk világát érintő hírek, melyek közül talán Hans Niemann és Magnus Carlsen esete borzolta fel leginkább a kedélyeket. Mi is történt pontosan?
a_carlsen-niemann_drama_kep_1.jpg

Az előzmények

Magnus Carlsen ötszörös sakkvilágbajnok, akit 2013 óta gyakorlatilag megközelíteni sem tudtak ellenfelei. Jelenleg a sakk-világranglista első helyén áll 2853 ponttal. Carlsen-t a sakkvilág a valaha volt egyik legjobb játékosként tartja számon, legmagasabb értékelése 2882 pont volt.

Hans Moke Niemann 19 éves amerikai sakknagymester, aki 2708 ponttal a 31. helyet foglalja el a világranglistán (2023. május).

2022 augusztusában, az FTX Crypto Cup alkalmával játszottak egymással. Az eseményen Niemann volt a legrosszabbnak jegyzett játékos, mégis az első meccset Carlsen ellen nagy meglepetésre ő nyerte. A játék után adott nyilatkozatában így fogalmazott: „A sakk önmagáért beszél.”  Carlsen megnyerte az utolsó három játszmát, Niemann pedig az utolsó helyen végzett végül a tornán.

Néhány héttel később Carlsen és Niemann ismét találkoztak a Missouri állambeli St. Louis-ban rendezett Sinquefield Cup-on, ahol Niemann néhány óra alatt feketével játszva legyőzte Carlsen-t. (A sakkban a fehér színnel játszó versenyzőé az első lépés, így ő előnnyel indul.) „Azt hiszem csak azért olyan demoralizált, mert veszít egy ilyen idiótával szemben, mint én. Biztosan kínos a világbajnoknak, hogy veszít velem szemben, sajnálom őt.” - fogalmazott Niemann a klubnak adott interjújában. Másnap Carlsen visszalépett a tornától.

Niemann és Carlsen két héttel később mérkőztek meg újra egy, a Chess24 által rendezett versenyen, ahol Carlsen egy lépés után visszalépett. Carlsen nem kívánta elmondani, miért tette ezt, inkább kijelentette: "Az emberek levonhatják a saját következtetéseiket."

A Carlsen-nyilatkozat

2022 szeptemberében Magnus Carlsen végül Twitter-en nyilatkozott a botrány kapcsán.

Úgy gondolom, hogy Niemann többet csalt – és mostanában –, mint amennyit nyilvánosan bevallott. Az asztal melletti fejlődése szokatlan volt, és a Sinquefield Cup-ban játszott játékunk során az volt a benyomásom, hogy nem volt feszült, sőt nem is koncentrált teljesen a játékra a kritikus pozíciókban.”

Tennünk kell valamit a csalás ellen, és magam részéről nem akarok olyan emberek ellen játszani, akik a múltban többször is csaltak, mert nem tudhatom, mire képesek a jövőben. (…) Eddig csak a tetteim beszéltek helyettem, de azok is egyértelműen; nem vagyok hajlandó sakkozni Niemann-nal. Remélem, hogy kiderül az igazság ebben a kérdésben, bármi legyen is az.” - fejezte be nyilatkozatát.  

Niemann válaszul bevallotta, hogy 12 és 16 éves korában több eseményen is csalt, így a Chess.com (a legnépszerűbb online sakk-oldal) el is tiltotta a versenyzéstől. Ugyanakkor Niemann kiemelte, hogy a tábla melletti játékokban sohasem csalt.

Bizonytalan, hogy Niemann valóban csalt-e Carlsen (vagy bárki más) ellen. Az amerikai hevesen tagadja a vádakat: „Nem érdekel, mert tudom, hogy tiszta vagyok. Ha azt akarják, hogy egy zárt dobozban játszak, amin semmilyen elektromos jel nem hatolthat át, az sem izgat. Azért vagyok itt, hogy nyerjek, és mindentől függetlenül ez a célom.” Az ötszörös világbajnok norvég azonban meg van győződve, hogy szabálytalanság történt a Sinquefield-kupán.

Niemann játékait több elemző is vizsgálta, ám egyikük sem talált bizonyítékot arra, hogy a sakkozó valóban külső segítséget vett volna igénybe.

A botrány jogi útra lép

Mindezek után Hans Niemann százmillió dolláros kártérítésre perelte be Magnus Carlsen-t (és Play Magnus-t), a Chess.com-ot, illetve annak vezetőjét, Daniel Rensch-t, valamint Hikaru Nakamura amerikai sakknagymestert is. „Niemann a perben meghatározandó összegű, de minimum 100 millió dolláros kártérítést követel.” - áll a Missouri Kerületi Bíróság weboldalán megjelent közleményben.

A keresetindítás öt okát sorolják fel a dokumentumban minden vádlott ellen, nevezetesen: szóbeli rágalmazás, írásbeli rágalmazás, a Sherman Act megsértése, a szerződések és az üzleti elvárások megsértése, polgári összeesküvés.

Niemann „a keresetet azért terjeszti elő, hogy helyreigazítsa azokat a pusztító károkat, amelyeket a vádlottak a hírnevében, karrierjében és életében okoztak azáltal, hogy kirívóan rágalmazták, és törvénytelenül összejátszottak annak érdekében, hogy feketelistára helyezzék abban a szakmában, amelynek az életét szentelte" - áll a keresetben, ugyanis az amerikai a legjelentősebb sakkeseményeken már nem is vehet részt (többek között ennek köszönhető ez az elsőre hatalmasnak tűnő követelt összeg).

Hikaru Nakamura jelenleg a világranglista 5. helyét foglalja el 2775 pontjával. Nakamura komoly követőbázissal rendelkezik: GMHikaru Youtube-csatornáján majdnem kétmillió feliratkozója van, Twitch csatornáján pedig hetente többször is sakkozik élő adásban. Az említett platformokon Nakamura több alkalommal kifejezte álláspontját az üggyel kapcsolatban (pl. „Magnus nem azért vonult vissza, mert mérges volt a meccs elvesztése miatt, fogalmazzunk így.”), így keveredett a csalási botrányba és az azt követő perbe. A vád szerint Nakamura tisztában volt azzal, hogy befolyásossága révén, véleményének megosztásával nagy hatást tud gyakorolni a sakk világára.

Daniel Rensch és a Chess.com azért került a botrányba, mert Niemann állítása szerint alaptalanul tiltották el rendezvényeiktől.

A Carlsent képviselő ügyvéd szerint a vádak „alaptalanok”. „Hans Niemann elismert csalástörténettel rendelkezik, és pere nem más, mint kísérlet arra, hogy másokra hárítsa a felelősséget.” A Chess.com ügyvédei szintén visszautasították a vádakat, nyilatkozatukban pedig kiemelték, a cég „alig várja, hogy feltárja az igazságot csapata és az összes becsületes sakkozó nevében”.

2023. június 27-én Audrey Fleissig bíró kimondta, hogy Niemann nem bizonyította azon megállapítását, miszerint a vádlottak összehangolt kísérletet tettek volna arra, hogy őt feketelistára helyezzék a sakkpiacon, így a bírónő előítélettel (prejudice) vetette el Niemann ezirányú követeléseit.

Niemann rágalmazásért is pert indított, ezt Fleissig előítélet nélkül utasította el, így Niemann-nak a későbbiekben lesz lehetősége e tárgyban újabb kereset indítására. További információk a kereset sorsáról a CourtListener oldalán találhatóak.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr6218236593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA