Másodfok

Teljes fejetlenség: Kádár János koponyájának eltűnése

Simek Fülöp

2023. május 23. - Másodfok

A Magyar Népköztársaság leghosszabb ideig hivatalban lévő főtitkárára, Kádár Jánosra sokan most is nosztalgiával emlékeznek. Ez a rajongás néhány esetben extremitásokban is kiütközött az elmúlt 3 évtizedben, ezek közül talán a legfurcsábbat, a koponyájának eltünését járom körbe.

Kádár János 1989 július 6-án hunyt el, a temetésére július 14-én került sor, a Kerepesi úti temetőben, a Munkásmozgalmi Pantheonban. Az első támadásra 2000 novemberében került sor, amikor egy 69 éves asszony zöld festékkel öntötte le a vörösgránitból készült síremléket. A tettét azzal magyarázta, hogy Kádár, és úgy általában a kommunisták kezéhez sok ártatlan ember vére tapad. Ezek után évekig nem került sor újabb olyan akcióra, ami megtöltötte volna a híradásokat, egészen 2007 május 2-ára virradó éjszakájáig. 

Az MTI reggel arról adott hírt, hogy az éjszaka folyamán ismeretlenek feldúlták a pártfőtitkár sírját, ellopták a koponyáját, a csontvázának egy részét, és a feleségének, Kádár Jánosné Tamáska Máriának az urnáját. Emellett a Pantheon falára a „Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat 1956-2006” Kárpátia dalszöveget graffitizték föl. A sír eltávolított fedelére a „Gyilkosok, 56” felirat került. 

Kádárnak és feleségének nem született gyermeke, így egyenesági leszármazott híján nem volt ki benyújtsa a magánvádat kegyeletsértés miatt, ezért csak rongálás gyanújával indult nyomozás az ügyben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felállított egy 10 főből álló nyomozócsoportot az eset feltárására, és az elkövetőre kétmillió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. 

janos_kadar_1962.jpg

A nyomozás során hamar kiderült, hogy a sírt éjjel 2 óra környékén nyithatták fel, ugyanis a temetőőrök elmondása szerint egykor ellenőrizték, és akkor még ép állapotban találták a kriptát. Az 56 hektáros sírkertre mindössze három temetőőr jutott, így az ő felelősségük kis mértékben vethető fel. A rendőrség a helyszíni nyomokból megállapította, hogy az elkövetők hárman voltak, az egyikük korábban is végzett exhumálást. A szemtanúk az autójukat is látták.

A sikeres kezdet után azonban a nyomozás lelassult, és 600 ember, különböző szakértők segítségével történő kihallgatása, illetve különböző szélsőséges csoportok titkosszolgálati módszerekkel történő megvizsgálása után a rendőrség 2007 november 29-én megszüntette az eljárást, és a koponya azóta is ismeretlen helyen van. 

Az eset után természetesen elindultak a találgatások, hogy mi is történhetett. Szó volt egy skandináv neonáci csoport megrendeléséről, egyesek szerint elporladt, ugyanis a pártfőtitkár csontritkulásban szenvedett, sőt egy budapesti médium, Nadin elmondása szerint ő beszélt Kádár szellemével, és a koponya Németországban, egy jómódú öregúr házában található, egy erre a célra berendezett műemlék szobában. Az igazságot talán sohasem fogjuk megtudni az esetről.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr9618131008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2023.05.23. 23:49:14

"Kádár Jánosra sokan most is nosztalgiával emlékeznek. "
Na ez az a baromság amit sosem értettem...
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA