Másodfok

Egy modernkori csoda – A zeitouni jelenések

Simek Fülöp

2024. március 07. - Másodfok

Egyiptomban a legelterjedtebb vallás az iszlám, azonban a lakosság 10%-át a mai napig gyakran üldöztetéseket szenvedő kopt keresztények teszik ki. Ennek az országnak a fővárosában, a majdnem 10 milliós Kairóban, azon belül is az al-Zaitoun negyedben 1968 és 1971 között olyan jelenségeket dokumentáltak, amelyekre azóta sem sikerült magyarázatot találni.

pexels-david-mceachan-71241.jpg

A negyedben 1924-ben, az isztambuli Hagia Sophia mintájára építettek egy kopt templomot, a Fényességes Szent Szűz tiszteletére. 1968 április másodikán Abdul Aziz Ali, aki az ezzel a templommal szemben található garázsban dolgozott, a tetején egy fehér ruhás nőt vett észre. Társával odarohantak, mivel azt hitték, hogy egy apáca öngyilkosságot készül elkövetni, és segíteni akartak neki lejönni. Amikor közelebb értek, látták, hogy a nő egész ruhája fényesen ragyog, és megszólalásig hasonlít a templomban található Szűz Mária képre. Miután a történet szerint az egyik munkás levágott ujja csodásan meggyógyult, a rendőrség is a helyszínre sietett, megannyi helybélivel, köztük nagy számú muszlimmal egyetemben. Megvizsgálták a környező épületeket, a jelenséget azonban senki sem a házából vetítette a templom fölé. A jelenések több mint 2 éven át tartottak, az alak volt, hogy csak percekig, de volt, hogy órákig látható volt, emellett több csodás gyógyulásról is beszámoltak a helybeliek. A jelenségről felvételek is készültek. Az eseményről több kopt vallási vezető, helyi muszlimok mellett az akkori egyiptomi elnök, Gamal Abden-Nasszer is beszámolt, hogy látta.

our_lady_of_zeitun.jpg

Felmerül a kérdés, hogy a szemtanúk mit is láttak pontosan? Erre több magyarázatot is próbáltak adni. A jelenés a definíció szerint természetfeletti jelenség, amely során a természetes keretek között érzékszervekkel nem tapasztalható személyek vagy transzcendentális tartalmak egyesek számára a testi valóságban érzékelhető természetes jelenségek értelmezése szerint, természetes úton meg nem magyarázható módon válnak érzékelhetővé. A hitelesség vizsgálata a Katolikus Egyházban a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozik, az elbírálás során többek között a következő szempontokat veszik figyelembe:

  • Elégséges információ áll-e rendelkezésre a jelenség megítéléséhez?
  • Az érzékelő emberi tulajdonságai – valós, objektív érzékelésről van-e szó, vagy az illető pszichés állapota idézte-e elő a jelenséget?
  • Lelki-erkölcsi háttér, történelmi kontextus vizsgálata
  • Üzenet vizsgálata – nem áll-e ellentétben erkölcsi tanítással, szimbolikával, nem csak félelem, megrettenés keltése a következménye?
  • Teremt-e lelki többletet, sarkall-e imádságos lelkületre, elmélyült istenkapcsolatra a jelenség?

Az ítéletben meg kell említeni, hogy bizonyíthatóan természetfeletti volt-e a jelenség, vagy nem, illetve, hogy a kritériumoknak megfelel-e. Az egyházi vizsgálat mellett természetesen világiak is foglalkoztak az eseménnyel, egyesek tömegpszichózisra gondoltak, azonban ezt ilyen hosszú időn keresztül, ennyi ember számára lehetetlen fenntartani. Dr. Michael Persinger azt feltételezi, hogy a mikroföldrengések képesek az ionoszférában fényjelenségeket produkálni, és akik vallásos beállítottságúak, hajlamosak lehetnek vallásos képeket látni benne. Utóbbi magyarázat is a jelenség gyakorisága miatt botladozik. Racionális magyarázat a mai napig nincsen.

A helyszínen a 2000-es években is látni véltek természetfeletti jelenségeket, egyikről YouTube videó is készült, melynek hitelességét, és az egész történet hitelességét mindenki döntse el maga.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr4618347397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA