Másodfok

Howard Phillips Lovecraft - A Cthulhu mítosz atyja

László Bence Balázs

2023. május 10. - Másodfok

Howard Phillips Lovecraft  1890. augusztus 20.-án született Rhode Island-ben, egy nem túl tehetős család egyetlen gyermekeként. Szülei korai halála után, mind édesapja és mind édesanyja elmegyógyintézetbe kerültek, amelyet már élve nem is hagyták el, így a nagyapja vette gondozásába. A fiatal Lovecraft nagyon zárkózott beteges alkatú gyermek volt, sokat hiányzott az iskolából középiskolai tanulmányait egészségügyi állapota miatt nem is tudta befejezni. Az olvasás és az irodalom szeretetével nagyapja ismertette meg. A középiskolai éveiben kezdett el foglalkozni írással, első publikációi a Providence Journalban jelentek meg. 

1924-ben New York-ba költözött és két évig lakott itt, majd egy sikertelen házasság után 1926-ban vissza költözött az egyik nagynénjéhez. Ez volt munkásságának legtermékenyebb időszaka, ami egészen 1933-ig tartott. Élete utolsó éveit betegeskedéssel töltötte 1937-ben rákban halt meg. Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan tudott Lovecraft az egyik legmeghatározóbb horror és sci-fi íróvá válni ilyen rövid munkássága alatt. Élete során publikált és kiadott írásait az utókor kezdte el értékelni igazán, írásainak túlnyomó részét újító gondolatok jellemezték, nagy hatással volt rá Edgar Allen Poe munkássága is. 

hpl.png

A Cthulhu mítosz alapjai az ember feletti ismeretlen és felfoghatatlan, mítosza melynek központi szereplői az “öregek”, akik az emberek előtt lakták a földet. Ezeknek az entitásoknak az egyik képviselője és egyfajta uralkodója Cthulhu, aki a tenger mélyén nyugvó letűnt civilizációnak az utolsó képviselője a Földön, ezeknek a lényeknek a puszta látványa képes az embereket megőrjíteni vagy elviselhetetlen fájdalmat okozni. Lovecraft szinte minden művének központi eleme ezeknek a lényeknek a bemutatására épül. A mítoszt nagyban átszövi az író meg nem értettsége, betegeskedéséből eredő súlyos fizikai fájdalmai, amit az is tetézett, hogy Lovecraft átbetegeskedett élete során nem látogatott egyáltalán orvosokat.

Halálának oka is ebben kereshető utolsó éveiben vastagbél rákban szenvedett és abban is halt meg. Ebben az időszakban teljesen magába fordult és csak írt… Fájdalmát írásba fojtotta melyet csak az utókor értékelt kellő módon.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr10018120966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA