Másodfok

Élet-halál kérdés

Brazda Zsombor

2023. április 24. - Másodfok

2022. október 13-án az esküdtszék hivatalosan elvetetette a halálbüntetés alkalmazását az USA történetének legnagyobb, bírósági szakaszba jutott iskolai lövöldözését elkövető Nikolas Cruz ügyében. Így november elején a bíróság tényleges életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki a 24 éves Cruzzal szemben.

justice-387213_1280.jpg

Cruz még 2018. február 14-én nyitott tüzet a Floridában található Marjory Stoneman Douglas High School területén a jelenlévő diákokra és munkatársakra. A lövöldözés során 17 emberrel végzett, köztük 14 diákkal és 3 ott dolgozó személlyel, továbbá 17 embert megsebesített. Cselekménye után a menekülő diákok közé vegyült, így el tudta hagyni az épületet, de nem sokkal a történtek után a rendőrség elfogta és letartóztatta az akkor 19 éves Cruzt.

Mivel a floridai törvények szerint az esküdtszék egyhangú döntése szükséges ahhoz, hogy a terheltet adott ügyben halálra lehessen ítélni, és ez nem valósult meg, így Nikolas Cruz élete végéig rácsok mögött marad. Az esküdtszék főként azért vetette el a halálbüntetés opcióját, mert Nikolas anyja ivott és kábítószereket is fogyasztott a terhesség alatt, és Cruznak  ebből származó mentális problémái vannak. Elizabeth Scherer bíró mind a 17 emberölés esetében tényleges életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki Nikolassal szemben, a 17 emberölési kísérlet esetében pedig 14 esetben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, amelyből leghamarabb 20 év elteltével szabadulhatna feltételesen, 3 esetben pedig itt is tényleges életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki.

Az, hogy az elkövetőnek a jövőben mi lesz a sorsa, még meglehetősen képlékeny. Valószínű, hogy a Florida Department of Corrections-be szállítják majd, ahol hetekig tartó fizikális és mentális vizsgálatoknak vetik majd alá és az eredmények alapján jelölik ki majd azt a büntetés-végrehajtási intézetet, ahova ezt követően kerül majd. Nikolasra azonban megannyi veszély leselkedik majd szabadságvesztése során, tekintve, hogy nem izoláltan tölti majd büntetését, hanem a más fogvatartottakkal együtt, így igen valószínű, hogy valamilyen jellegű abúzus tanúsításásra kerül majd sor vele szemben az elkövetkezendő években.

Az ítéletet meglehetősen sokan, főként az áldozatok családjai élesen bírálják. Véleményük szerint egyértelműnek kellene lennie, hogy az Egyesült Államok valaha volt legtöbb életet követelő iskolai lövöldözőjét halálra ítéljék. A médiában is igen jelentős az eset visszhangja, sokan gondolják úgy, hogy az esküdtszék hibás döntést hozott. A tárgyalás során egy hozzátartozó előadta, hogy véleménye szerint ez volt az az ügy, ahol az igazságszolgáltatás szervének példát kellett volna statuálni, ám ezt nem tette meg.

Úgy gondolom, az idézett személy meglátásával nehéz nem egyetérteni. Kérdéseket vet fel ugyanis, hogyan válik majd a halálbüntetés alkalmazása indokolhatóvá olyan esetekben a későbbiekben, amikor az elkövető a Nikolasénál „enyhébb” bűnöket követ el.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr4318105402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA