Másodfok

10 dolog, amit nem tudtál az exorcizmusról

Czuczor Sára

2021. október 11. - Másodfok

Exorcizmus vagyis ördögűzés: a katolikus hit nélkülözhetetlen részét képezi. Olyan fogalom, amely a különböző pogány vallásoktól kezdve, a legkülönfélébb művészeti ágazatokon át megjelenik. A 21. század embere feltehetőleg a szó hallatán egy extravagáns jelenetet képzel el, amelyben szerepet kap egy démoni lény, egy köpenyes alak kereszttel a kezeiben, és talán egy tízéves forma kislány, amint éppen sikítva rohan ki egy elhagyatott házból.

exorcizmus_ke_p.jpg

A valóságban, értsd a katolikus vallás tanításai szerint, az ördögűzés nem jár filmes stábbal, sőt, felszentelt pap sem szükséges hozzá. Lássuk a tíz érdekességet, amit nem tudtál az exorcizmusról!

  1. Az ördögűzés az ördög hatalmának megtörése, a görög exorkidzein szóból ered: a gonosz lélek eltávolítása és hatástalanná tételét jelenti.
  2. Az ördögűzésnek két fajtáját különböztetjük meg: a magán és a nyilvános ördögűzést. A magán ördögűzést bárki elvégezheti egy imádság, vagy keresztvetés formájában is.
  3. Fontos különbség, hogy a katolikus egyház az ördögűzés során Istenhez mond imádságot, Jézus Krisztus nevében mond ki parancsot. Ezzel szemben egy pogány rituálé során démont vagy más, túlvilági lényt hívnak az ördög elűzésére.
  4. Nyilvános ördögűzést csak felszentelt papok végezhetnek. Ide tartozik a házszentelés, de a megszállottság megszüntetése is.
  5. Minden keresztényt érintő megtisztulás a keresztelés pillanatában jön el. A keresztelést meg kell előznie a démonok kiűzésének, ha nem történik meg, pótolni fogják azért, hogy minden ember üdvözülhessen.
  6. Az ördögűzés népi elemei ókori, babiloni eredetűek. Számos nép kultúrájának része például a füstölés, vagy zajkeltés.
  7. Számos haláleset kapcsolódik az „ördöghöz”: Olaszországban egy fiatal lány az ördög hívására vetett véget az életének, több osztálytársa is megpróbálta követni.
  8. A Vatikán folyamatosan képzi és szenteli fel a papokat, vagyis exorcistákat, a sátánista kultuszok terjedése miatt.
  9. Az ördögűzőknek az Egyház tanfolyamot tart egyetemi képzés formájában, annak érdekében, hogy minél jobban segíteni tudják a testi-lelki betegségben szenvedőket.
  10. Ördögűzést személyek megtisztulására is végeznek, híres dokumentumfilm készült arról, hogyan zajlik egy valódi ördögűzés. William Friedkin (Az ördögűző című film rendezője) filmje „Az ördög és Amorth atya” nem sokkal az atya halála előtt készülhetett el. A film lépésről lépésre bemutatja az ördögűzés eljárását, amit Amorth atya egy asszonyon végez el. Érdekessége még a filmnek, hogy a végét úgy vették fel, hogy csak hárman voltak ott: az atya, az asszony és a rendező. Hogy más is jelen volt-e, azt az Olvasóra bízom, minden esetre a rendező úgy nyilatkozott róla, hogy utána meg sem tudtak szólalni.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr4216701960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecset_kata 2021.10.11. 12:16:33

én az összeset tudtam :D
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA