Másodfok

Nyelvben él a nemzet – Anyanyelvhasználati jogok

Pankó Evelin

2020. augusztus 23. - Másodfok

Kárpátalja, Felvidék, Vajdaság és Erdély... Ezen területeken a magyar anyanyelv egyre kevésbé tudja betölteni nemzetmegtartó szerepét. Mi a helyzet Trianon után 100 évvel a Kárpát-medencében? A Kisebbségi Jogvédő Intézet Nyári Egyetemén boncolgattuk ezt a témát.

ko_zo_s-nevezo.jpg

Az őshonos magyar nemzeti közösségeknek alanyi jogon jár az önrendelkezés az utódállamokban. Ez a jog pedig a születésük helyéhez köthető, illetve ahol felmenőik is éltek és alkottak generációkon keresztül. Városokat és falvakat építettek, virágoztatták a kultúrát és védték a földet, ahol ma az utódaik élnek. Így tehát joguk van a nemzeti azonosságtudatuk megtartásával a szülőföldjükön teljes életet élni, autonómiaigényük jogilag megalapozott.

Azonban a 100 éve elcsatolt területeken a magyarság ma bizonytalanságban él. Közel harminc éve törekszenek jogkövető módon és parlamentáris úton érvényt szerezni a kisebbségi kollektív jogaiknak. Több országban ugyanis a törvény biztosít számukra nemzetiségi jogokat, de azok gyengék és csak elméletben működnek. Kimagasló támogatást jelent azonban Magyarország, amely jelentős és nagyvonalú pénzügyi és gazdasági juttatásokat biztosít a külhoni magyarok részére.

Hol tartunk ma? Szlovákia ugyan a magyarságot másodrendű állampolgárnak tekinti, nyelvhasználatuk tekintetében megengedő, de ennek végrehajtása azonban kirekesztő. Kárpátalján harc folyik az anyanyelvi oktatásért a nyelvtörvény bevezetése miatt. A legújabb jogalkotási gyakorlat az anyanyelvi oktatás nagymértékű csökkenésén dolgozik.

Románia alkotmánya kirekesztő, ugyanis nem tekinti államalkotó tényezőnek a magyarokat a szülőföldjükön. Az anyanyelvhasználati jogaik azonban csak papíron léteznek.

A Szerbiához tartozó Vajdasági területen azonban a kulturális autonómia jelei már-már megjelentek a szórványban és tömbben élő magyarok esetében is.

Hogyan lehetne elkerülni a magyar nemzetiségűek asszimilációját és mi lenne a megmaradásuk feltétele? Az első és legfontosabb lépés úgy véljük az anyanyelv korlátlan használata az élet minden területén születéstől halálig. A nemzeti kultúra ápolásának és gyakorlásának joga külső feltételek nélkül, egyenrangú állampolgárság az adott országban és pénzügyi-gazdasági függetlenség. Egy szóval tehát: szubszidiaritás. A teljes és tényleges körű autonómia biztosíthatja a szülőföldön való boldogulásukat és fennmaradásukat.  Ennek azonban két fő pillére van: a jogbiztonság és a gazdasági fejlődés garantálása.

Legfontosabb kiemelni, hogy magyar kisebbségek nem kevesebbet szeretnének elérni, mint nyelvük egyenjogúsítását, azaz hivatalos használatának jogát. Ugyanakkor egyikük sem szorgalmazta a magyar nyelv hivatalossá tételét az adott állam teljes területén, de ott, ahol élnek, azaz helyi és regionális szinten igen. A két egyenrangú regionális hivatalos nyelv nem ismeretlen jelenség Európában, hiszen például Belgium fővárosa, Brüsszel kétnyelvű város: hivatalos nyelve a francia és a holland, így a fővárosban minden felirat és utcanévtábla kétnyelvű. Ez a jelenség nem ismeretlen a Kárpát-medencében sem, de csak csekély mértékben található meg.

A Kisebbségvédő Jogintézet elhivatottan foglalkozik a határon túli magyarok helyzetével, kiépítve egy Kárpát-medencére kiterjedő jogsegélyszolgálatot megragadva az uniós és a nemzetközi jog által kínált lehetőségeket. Ugyanakkor fontosnak tartja a megfelelő elméleti háttér biztosítását is, így fiatal jogászoknak, jogászhallgatóknak kínál képzéseket. Ennek keretében került megrendezésre az online Nyári Egyetem is, ahol összefoglaló és teljes képet kaphattunk a külhoni magyarok helyzetéről.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,

kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr4516165582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csóti György 2020.08.26. 14:47:51

Nagyon örülök, hogy ebben az írásban szinte szó szerint megjelennek azok a gondolataim, melyeket évtizedek óta hangoztatok, és amit ezen a nyári egyetemünkön is ismertettem "A Kisebbségi Jogvédő Intézet küldetése" címszó alatt. Őszinte köszönet érte Pankó Evelinnek!

pnkvln 2020.08.27. 12:04:14

@Csóti György: Köszönöm. A nyári egyetem nagyon sokat tanított nekem. Úgy gondolom, hogy az ott elhangzottak mindenki számára nagyon tanulságosak voltak, így született ez a cikk is. A további érdeklődők figyelmébe szeretném ajánlani az intézet kiadványát, ahol elmélyülhetnek ebben a témában. www.kji.hu/wp-content/uploads/2020/06/magyarok_jogvedelme_2019.pdf
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA