Másodfok

Az 1983-as nagy képlopás

Asbóth Emma

2019. október 08. - Másodfok

„Döbbenet telepedett november 6-án, vasárnap este a rádióhallgatókra, televíziónézőkre – az ország egészére –, amikor elhangzott a hír: szombaton a késő éjszakai órákban ismeretlen tettesek betörtek a budapesti Szépművészeti Múzeumba, s hét, ott kiállított nagy értékű festményt tulajdonítottak el.”

– Népszava, 1983. november 9.

1983. november 5., szombat. A Szépművészeti Múzeumban éjszaka három őr teljesít szolgálatot, akik 20 órakor kezdett épületbejárásuk után - mellyel 21 órára végeztek - egészen éjfélig a régi képtárral szemben lévő szolgálati helyiségben tartózkodtak. Ekkor kezdték meg az újabb ellenőrzést, és észlelték, hogy 7 festmény - köztük Raffaello Esterházy Madonnája -, összesen akkoriban 1,5 milliárd Forint értékben eltűnt.

Három évvel korábban a Szépművészeti Múzeum külső tatarozás miatt felállványozásra került. A régi képtárban ideiglenesen telepítettek egy riasztót, ám annak egyik szenzora a betörés előtti nyáron elromlott, mígnem novemberre az egész rendszer üzemképtelenné vált. A betőröknek minden adott volt: az állványon felmászva könnyedén bejutottak az ablakon keresztül a biztosítatlan helyiségbe, a kedvezőtlen látási viszonyok miatt a helyszíni szemle csak másnap reggel kezdődhetett meg, s a nyomozókutya a Gundel étterem parkolójánál tovább nem tudta követni a nyomot. A tettesek azonban meglehetősen elővigyázatlanok voltak, a helyszínen sok mindent otthagytak, többek között egy Olaszországban gyártott csavarhúzót, zöld-fehér-piros vezetőszálú kötelet és ujjlenyomatot, lábnyomot is. 

November 6-án a közvélemény a híradóból értesült a történésekről, a bűnügy azonnal nemzetközi érdeklődés központjába került. Sok lakossági bejelentés érkezett, sőt egy zsaroló levélben 6 millió Forintot követeltek a képekért cserébe, azonban gyorsan kiderült, hogy egyik sem nyomravezető.

November 10-én százhalombattai zsilipnél egy gyanús tartalmú zsákot halásztak ki a vízből, melyben lécdarabokat, üvegvágót, és az Esterházy Madonna acél hátlapját találták meg. A zsák ugyanúgy olasz gyártmányú volt, mint a csavarhúzó, amit a múzeumnál találtak, ezért az olasz kapcsolat felderítése elengedhetetlenné vált. Az eredetileg állati takarmány tárolására készített erős szövet zsák miatt első körben a környékbeli állattartók, Magyarországon tartózkodó teherhajók, kamionok ellenőrzése kezdődött meg.

A rendőrség több ezer, november 1-10. között Magyarországon tartózkodó olasz állampolgár adatait gyűjtötte össze, míg végül két hét alatt, november 23-ára 50 főre csökkentette a gyanúsítottak számát. A nyomozás 2 gyanús határátkelésre futott ki, október 14-én Hegyeshalomnál kettő, november 4-én Letenyénél pedig három olasz állampolgár lépte át a határt. A korábban érkezett, Renato Marangoni által vezérelt banda a bűntettig jól kiismerte magát Budapesten, először a Németvölgyi úton, majd az Elnök utcában, s végül a Labanc utcában bérelt lakást. Ezutóbbiban a később Magyarországra érkezett, Giancomo Morini által vezetett 3 fős csoport is lakott.

Az Interpol római irodája nem sokkal ezután tájékoztatta a magyar rendőrséget két nápolyi camarra (bűnszervezet) tagról, akik feltehetőleg részt vettek a bűntényben. Tanúvallomások és a helyszínen talált ujjlenyomatok alapján gyorsan kiderült, hogy az országba lépett olaszok közül többen hamis útlevéllel és álnévvel érkeztek, béreltek lakást.

Ezt követően a nyomozás váratlan fordulatot vett, december elején a rendőrség egy eltűnésre lett figyelmes: a kiskorú, olaszul jól beszélő, olasz ismerősökkel rendelkező Jónás Katalin szocialista államokba érvényes útlevelével együtt november 9-én, 4 nappal a betörés után eltűnt. A rendőrség határellenőrzésén december 5-én akadt fenn, amikor Bukarestből Budapestre tartott. Kihallgatása során kiderült, hogy Jónás Katalin a második hullámmal Magyarországra érkezett bandavezér szerelme, aki azt ígérte a lánynak, hogy hamis útlevéllel Romániából továbbszökteti, s feleségül veszi. Romániába érve azonban megtudta, szerelme áll a képlopás mögött, illetve, hogy a megrendelő egy görög személy. Mindezek mellett egy noteszt is találtak nála, benne az öt olasz nevével, és egy eddig azonosítatlan monogrammal, ami kapcsán vallomása ellentmondásokba ütközött. Végül bevallotta, az álnév mögött két magyar, Kovács Gusztáv és Raffai József áll.

December 15-én a két férfit őrizetbe vették, míg Kovács mindent tagadott, és emellett 33 napon át ki is tartott, Raffai 4 óra kikérdezés után vallott. A rendőröket Törökbálint határába vezette, ahol nejlonzacskókba bugyolálva az egyik kép volt elásva, amit a magyarok biztosíték gyanánt maguknál tarthattak.

Raffaiék az olaszokkal október közepén egy szórakozóhelyen ismerkedtek meg, s nem sok kellett, míg újdonsült barátaik felvetették a képlopás ötletét, a magyaroknak 10 ezer dollárt ígérve. Az őrök éjjeli tevékenységét több napon keresztül tanulmányozták, a bűntett napján 21 órakor érkeztek meg a múzeumhoz, ám a nagy forgalomra való tekintettel végül késve, csak 22:30-kor tudták megkezdeni a bűncselekményt. Egy részt kivágtak az ablaküvegből, ami miatt egyikőjük megvágta a kezét, így levenni kényszerülte kesztyűjét, ezzel ujjlenyomatokat hagyva a helyszínen. A képeket egyszerűen leemelték a falról, az állványzaton szétszedték, majd azon át zavartalanul távoztak. A Labanc utcai lakásban elcsomagolták a zsákmányt, a maradék kereteket egy zsákban a Dunába dobták, végezetül az olaszok gépkocsival Letenye felé elhagyták az országot.

Morini mindeközben a terv szerint már november 7-én megérkezett Görögországba, hogy átadja megbízójának a képeket, de január 5-ei letartóztatását követően beismerő vallomást tett. Egy héttel később vádat emeltek a feltételezett orgazda, Eftimiosz Moszkahlaidesz görög milliomos ellen, ám ő tagadta, hogy bármi köze is lenne az ügyhöz: konkurenciája lejárató tevékenységeként magyarázta a történeteket.

Január során az olasz banda többi tagját is elkapták, s végül egy hajnal négykor beérkezett névtelen telefonos bejelentés alapján a képeket Panagia Tripiti kolostor kertjében, egy zöld bőröndben találták meg. Január 25-én az összes műkincs visszaérkezett Magyarországra, restaurálásuk haladéktalanul megkezdődött. Mind súlyosan sérültek szétszerelésük, szállításuk és tárolásuk során, a legsúlyosabbakat az Esterházy Madonna szenvedte el: a festmény fatáblája a rázkódás és ütések hatására függőlegesen megrepedt. Az esetet követően Garas Klára, aki 1964 óta volt a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, lemondott tisztségéről és nyugdíjazását kérte. Saját nyilatkozata szerint erkölcsileg felelősnek érezte magát a történtekért. 

Március 16-án a Fővárosi Főügyészség vádiratot adott ki a magyar elkövetők ellen. A tárgyalások áprilisban kezdőtek, minek végezétül Kovácsot 12 év fegyházra, Raffait 7 év börtönre, Jónás Katalint pedig 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Olaszországban Morini 4 év 6 hónapot, a banda többi tagja 4 és 9 hónap elzárást kapott. A Görögországban megrendelőként gyanúsított személyt terhelő bizonyítékok hiányában nem büntették meg.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on

A kép forrása: Fortepan, Szabó Ferencné

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr7514883046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crip Lee 2019.10.10. 06:34:00

Totya mondta balhé lesz

gabroca 2019.10.10. 07:18:20

az olaszok kevés büntetést kaptak szerintem

bratya 2019.10.10. 07:31:33

Ilyenkor szokott érdekelni, hogy jelenleg mi lehet az elkövetőkkel

Sept 2019.10.10. 08:29:22

@bratya:

Nekem is ez szokott lenni az első gondolatom, mikor ilyen néhány évnyi bevarrás után szabadulnak a sittesek. Ezekből nem lesz már rendes ember, mert előtte sem voltak azok.

Sept 2019.10.10. 09:05:24

Kaphattak volna több évet is, mert a betörésnél a rongálásuk nagyobb kárt okozott a képekben, mint a rájuk kiszabott büntetés mértéke.
Nem beszélve a presztízsről, amely az igazgatónőt érte.
Nem is értem miért nem javították ki az elromlott riasztóberendezést. Az egészet meg lehetett volna ezzel akadályozni. Jó, tudom, utólag már könnyen beszél az ember.
Ez a '83-as képrablás, gondolom több fokkal megemelte a minőségi riasztóberendezések elterjedését.

autosvilag.com 2019.10.10. 09:36:15

"A zseblámpa az jó a macskák ellen!"

Sept 2019.10.10. 10:34:06

"A régi képtárban ideiglenesen telepítettek egy riasztót, ám annak egyik szenzora a betörés előtti nyáron elromlott, mígnem novemberre az egész rendszer üzemképtelenné vált."

Csak egy kérdés, és nem kötekedni akarok senkivel, hanem választ szeretnék kapni.

Honnan tudhatták, hogy rossz a riasztórendszer?

Másodfok 2019.10.10. 12:54:31

@Sept: A betörők valószínűleg nem tudták, csak a jegyzőkönyvből derül ki utólag tényszerűen.

Alf56 2019.10.10. 14:40:36

@Sept: Nem tudták. Azt se, hogy egyáltalán volt riasztó.

U.i.: Ha nem lett volna állványozás, ami felért az ablakig, tényleg nem lett volna riasztó.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.10.10. 16:47:54

Ajánlom minden szabadságpárti figyelmébe, hogy a nyomozás sikere több ponton is azon múlott, hogy a határátlépéseket akkor még regisztrálták.

Sept 2019.10.10. 18:03:13

@Ítélet:
Köszönöm szépen a választ!
Ez nagyon meglepő dolog.
De, talán még jobban meglepődhettünk volna azon, ha abban az időben, abban a rendszerben, elkotyogta volna az egyik őr, hogy egy lényeges dolog, a riasztó nem működik.
Valljuk be, igen csak féltek ők a retorzióktól. ...és szerintem nem csak ők, hanem mindenki, Akár így, akár úgy ez mindenképp kitudódott volna a kihallgatásokon.

Sept 2019.10.10. 18:08:11

@Alf56:
Köszönöm szépen a választ!
Igen, az alkalom szüli a tolvajt! Az állványozás sajnos épp ezt eredményezte.
Már három éve ott volt, egy ilyen remekművön mint ez az épület is, nem lehet gyorsan, kapkodva dolgozni.

Sept 2019.10.10. 18:14:33

...és a görög mágnásra nem volt terhelő bizonyíték. Elgondolkodtató.

Kovacz Lojzi 2019.10.10. 21:01:52

Senki sem lepődött meg. Aki egy kicsit is ismerte az akkori helyzetet csodálkozott, hogy csak akkor s csak ennyi kár keletkezett.

pattantyúk 2019.10.10. 21:52:21

Megjegyezném, hogy a tolmácsként szereplő Jónás Katalin gimnazista Jónás Judit színésznő húga.

sóhegy049 2019.10.10. 22:57:04

"Az esetet követően Garas Klára, aki 1964 óta volt a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, lemondott tisztségéről és nyugdíjazását kérte. Saját nyilatkozata szerint erkölcsileg felelősnek érezte magát a történtekért"
Ez ma már nem így lenne, ez borítékolható.
@Androsz: ...és ez szerinted olyan jó volt? Szeretnél bezárva élni?
Komolyan nem is értek meg embereket...

Másodfok 2019.10.11. 10:03:37

@Kovacz Lojzi: Hogy-hogy? Mesélne erről bővebben?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.10.11. 10:27:32

@sóhegy049: "Szeretnél bezárva élni?"

Ez a liberális rögeszme... A határellenőrzés nem bezárás. Van útleveled vagy valami személyazonosító igazolványod? Akkor azt a határállomáson bemutatod, villámgyorsan megnézik, hogy nem köröznek-e, aztán mehetsz békében, érezd jól magad. Hová vagy te ettől bezárva? Ha tudni szeretnék, hogy hol vagy, a mobiltelefonod és a bankkártyád úgyis elárulja, hacsak nem rejtőzködni próbálsz, amire viszont rendes embernek nincs semmi oka. Ha viszont keresnek valakit, aki a mobiltelefonját és a bankkártyáját kimondottan ezért nem használja, arról legalább azt tudják, hogy utoljára melyik országhatáron látták. Szerintem ez nagyon jó dolog volt, és ökörség volt ezt az egyszerű közbiztonsági eszközt kiönteni a fürdővízzel.

Sept 2019.10.12. 08:45:13

@Kovacz Lojzi:
Én erre gondoltam, hogy meglepő:

A két válsz a kérdésemre:

Ítélet:

@Sept: A betörők valószínűleg nem tudták, csak a jegyzőkönyvből derül ki utólag tényszerűen.

Alf56:

@Sept: Nem tudták. Azt se, hogy egyáltalán volt riasztó.

U.i.: Ha nem lett volna állványozás, ami felért az ablakig, tényleg nem lett volna riasztó.

Az ember azt feltételezi, hogy ennyi műkincset, egy helyen nem csak őrökkel, hanem nagyon komoly riasztóberendezéssel is védenek. (már a '80-as években is).

Eszembe sem jutott, hogy nincs riasztó. ...és nem is lett volna... ha nincs a felújítás.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA