Másodfok

Halálos tradíció – ismét indul a bálnavadászat

Balázs Barnabás

2019. szeptember 04. - Másodfok

Japánban 30 év tiltás után ismét elindult a bálnavadászat. Miután a szigetország tavaly év végén kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (International Whaling Commission ­- IWC), a japánok többsége nagy örömmel fogadta a fejleményt. De vajon tényleg csak a pénz és a szívtelen hozzáállás áll a háttérben? Mennyire lehet fontos egy ilyen kérdésben a kultúra szerepe, és segít-e a nemzetközi tiltakozás?

animal-daytime-deep-ocean-892548.jpg

Július elsején 30 év után ismét befutott zsákmányával az első üzleti célú bálnavadász hajó. Egymást érik a különböző boldog hangvételű nyilatkozatok a bálnavadász múltra visszatekintő falukból. Sokan az identitásukhoz való visszatérésként értelmezik a fejleményt. Eközben az országra nemzetközi össztűz zúdul kormányok, nemzetközi szervezetek részéről. Sokan tragikus visszalépésnek tartják a történteket, amelyek egy kihalófélben lévő faj embertelen pusztítását teszik ismét lehetővé.

A probléma azonban korántsem egyszerű, és mint mindig, most is nagyon fontos mindkét oldal álláspontját megvizsgálni.

A helyzet objektív kezelését nagyban nehezíti, hogy Japánban a kérdés külföldi szabályozására a belügyeikbe való beavatkozásként tekintenek, leginkább azért, mert hagyományaikat és szuverenitásukat látják befolyásolva. A Japán kormány sokszor hangoztatja a bálnavadászat és fogyasztás kultúrájának múltban gyökerező alapjait és lényeges szerepét a Japán étkezésben, ugyanakkor sokan hívják fel a figyelmet, hogy a bálnahús fogyasztása csak a második világháború után emelkedett jelentős mértékben. A problémát leginkább a 60-as években induló iparosodott bálnavadászat jelentette, amelyben nyoma sem volt már hagyományos elemeknek és vészesen lecsökkentette a bálnák számát.

Az 1946-ban alakult IWC-be Japán 1951-ben lépett be. A szervezet célja kezdetben a bálnavadászat fenntartható szabályozása volt, ám a környezetvédelem megerősödésével egyre kritikusabb légkör alakult ki, majd 1986-ban be is tiltották a kereskedelmi bálnavadászatot. Kivételt képeznek azonban a tudományos célú elejtések. Ezek után Japán olyan kutatások során vadászott bálnákra, melyek megalapozottságát és valódi tudományos célját sokan megkérdőjelezték, annál is inkább, mert a vizsgálatokhoz nyugati szakértők szerint nincs szükség a bálnák leölésére és az elejtett bálnák nagy része az élelmiszeriparban végzi. 2014-ben a hágai Nemzetközi Bíróság megállapította, hogy a kutatások valójában nem voltak tudományosan indokoltak. 

Az IWC-ből történő kilépés óta a bálnavadászat teljesen legális a parttól maximum 20 km-re. Ezen túlmenően, az ország 322 km-es kizárólagos gazdasági övezetében és természetesen a nyílt tengeren, az ENSZ tengerjogi egyezménye kötelező, amely szerint: „Az államok együttműködnek abból a célból, hogy megóvják a tengeri emlősállományt, a cetfélék tekintetében pedig az illetékes nemzetközi szervezetek keretében különösen törekednek ezek megóvására, kezelésére és tanulmányozására.” Az IWC-ből történő kilépés óta Japán nem tagja semmilyen nemzetközi szervezetnek, de egy esetleges bírósági eljárás során könnyedén hivatkozhatna a korábbi tagságára és a szabályozás fenntarthatóvá tételéhez kapcsolódó erőfeszítéseire.

Bár Japán felfogása, miszerint a bálnavadászat tiltása a nyugati-keleti kultúrharc egyik eleme meglepő lehet a téma objektív mivoltát tekintve, erős alapot ad ennek alátámasztására, hogy az országot annak ellenére érik évtizedek óta folyamatos támadások, hogy nem ők vadásszák a legtöbb bálnát, hanem Norvégia. A delfinek és bálnák vadászatáról szóló összesítésben pedig csak a tízedik helyet foglalják el. A történelem során a legnagyobb bálnavadászatot pedig a Szovjetunió követte el. 

Az IWC-ből történő kilépésnek kettős negatív hatása is lehet: nemcsak precedenst teremthet más nemzetek számára, hanem mivel Japán volt a szervezet legnagyobb befizetője kilépésével jelentősen gyengíteni fogja azt. A kilépés ellenére nem marad szabályozatlanul a kereskedelmi bálnavadászat, ugyanis a halászati minisztérium minden évben kvótákat határoz meg. Idén a maximálisan levadászható bálnák száma 227, kevesebb a tavalyi 333-nál. Japán érvei közé tartozik, hogy a korábbi technológiákkal ellentétben a modern bálnavadász technikák alig okoznak szenvedést az állatnak, legalábbis sokkal kevesebbet, mint ami a nagyüzemi állattartásban megfigyelhető. Továbbá nem minden bálnafaj veszélyeztetett, és a veszélyeztetett fajok egyedszáma is emelkedik.

Sokan bíznak abban, hogy mivel a bálnavadászat igen kis iparágnak számít Japánban – összesen 300 embert foglalkoztat – önmagától meg fog szűnni. Az életkörülmények javulásával a Japánok bálnahús fogyasztása a töredékére esett vissza. Ráadásul sokak szerint a bálnahús íze alig élvezhető, egyesek szerint kifejezetten rossz.

Összességében negatív fejleményként értékelhető, hogy a bálnavadászat közös szabályozására szolgáló bizottságból egy jelentős ország kilépett, de a negatív következményeket akadályozó fellépésekhez elengedhetetlenül szükséges lenne a kettős mércét nélkülöző, igazságos fellépés.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr9514947352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2019.09.04. 16:25:29

A legjobb az lenne, ha a nemzetközi közössèg teljes erővel fellèpe a bálnavadászattal - az okszerűtlen ès barbár cselekedettel szemben, hiszen alig marad már bálna a világtengerekben, ès azok számát sem tudják pontosan megbecsülni...Az èrtèkesebb ès nagyobb kèkbálnából alig pár ezer lehet a szakèrtők szerint , a leggyakoribb csukabálnából meg egy nagyobb magyar városnyi...Sajnos, a világban rendkívül káros politikai folyamatok terjednek: a populista diktátorok azt terjesztik, hogy bát

Brix 2019.09.04. 16:39:22

A fő okokra nem világít rá a cikk szerzője: a populizmus világszerte terjedőben van...Vezèralakjai azt terjesztik, hogy a szuverenitására , a hagyományra hivatkozva minden erkölcsi törvènyt fel lehet rúgni, amire a modern társadalmak alapozódnak: az èlet tiszteletènek elve, óvatosság\kímèlet a termèszeti környezetet erőforrásainak felhasználásakor, más emberek ès az èlővilág èrdekeinek figyelembe vèvele, a fajdiverzitás fenntartása...A világ óceánjain ugyanaz törtènik, mint az Amazonasz - medencèben: az önző , szűklátókörő, kegyetlen ember, rövid távú anyagi èrdekből barbár pusztítást vègez...Azonnali globális akciótervre van szüksèg, mert az elmúlt èvtizdekeben eltűnt a gerincesek 60%- a...Ökológiai katasztrófa fenyeget ès mèg mindig azoknak az akarata èrvènyesül, akik szerint rendben van így minden..

steery 2019.09.04. 19:15:14

Vizsgálta már bárki is azt, hogy a bálnák húsában milyen méreg anyagok halmozódnak fel és mekkora mértékben, illetve ezek alkalmi fogyasztása mennyire káros az emberi szervezetre? Csak mert erről még soha nem olvastam semmilyen tanulmányt. Talán csak titkolják az igazságot, mert ha kiderülne, soha többé senki nem enne bálnahúst és értelmetlenné válna a vadászatuk.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.04. 19:19:51

gyogyósok a japanok néha.
ennek mi ertelme van? adjanak a hajosoknak ertelmes allami melot, oszt ennyi.

csaba03 2019.09.04. 22:57:14

a halkonzervek ipari mennyiségben történő előállításához kapcsolódó halászat összehasonlíthatatlanul nagyobb károkat okoz az óceánok élővilágában, mint az - egyébként valóban visszataszító - jelenkori bálnavadászat, ám a nemzetközi vizeken történő, halászatnak nevezett rablógazdálkodás korlátozásáról gyakorlatilag szó sem esik
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA