Másodfok

In servitute legum: A nyomozó ügyészségekről

Szegedi Zita Adél

2024. február 05. - Másodfok

Valószínűleg mindenkinek ismerősen csengenek az olyan általánosabb jogászi hivatásrendek, mint a bíró, az ügyvéd, vagy az ügyész - azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy ezek mellett léteznek olyan speciális pályák is, mint például egy nyomozó ügyész munkája.

in_servitute_legum_kep.jpg

Magyarországon a nyomozó ügyészségek legfőbb szerve a Központi Nyomozó Főügyészség, amelynek illetékessége az egész országra kiterjed. A szervezet felépítését tekintve hierarchikus; a Központi Nyomozó Főügyészséghez tartozik öt regionális ügyészség: a Budapesti, a Debreceni, a Győri, a Kaposvári és a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség. A legalsó szinten pedig további húsz járási nyomozó ügyészség lát el feladatokat.

A nyomozó ügyészség tevékenységi köre sokrétű. Az általános ügyészi feladatoknak megfelelően nyomozást folytat és a vádképviseletet lát el, mindezt azonban több jelentős különbséggel. Ez az eltérés egyrészt a személyi kört illetően mutatkozik meg; az előbbiekben említetteket a hivatalos személyeket – akár áldozati, akár elkövetői oldalról - érintő bűncselekményekkel kapcsolatban, kizárólagos jelleggel hajtja végre. Ez vonatkozhat például a katonai rangú, magasabb rendfokozatban lévő személyek által elkövetett katonai büntetőeljárásra tartozó bűncselekményekre, de ők járnak el a legfelsőbb pozíciókban lévő politikusokat, a rendvédelmi szervek vezetőit, illetve a külföldi hivatalos személyeket érintő bűncselekményekkel kapcsolatosan is. Továbbá kizárólag az ő feladatuk a bírók, ügyészek ellen és által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádképviselet, de nyomozó ügyészségek járnak el a mentelmi joggal rendelkező személyek által, illetve az ellenük elkövetett bűncselekmények, valamint a működésükkel összefüggésben elkövetett bűncselekményekkel esetén is.

Másrészt meghatározott bűncselekmények esetén kizárólagos jelleggel nyomoz és lát el vádképviseletet. Ilyenek az állami elleni bűncselekmények (például kémkedés, lázadás vagy hazaárulás), illetve a korrupciós bűncselekmények (hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása). Fontos kiemelni, hogy a nyomozó ügyészségek járnak el a hivatalos személyeket érintő erőszakos bűncselekményekkel összefüggésben is, például a hivatalos személy elleni erőszak, emberrablás, és emberölés esetén.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr2918316665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA