Másodfok

A váltott gondoskodás kérdése

Knoll Dániel

2023. december 15. - Másodfok

2022 elején a Ptk. negyedik könyvében egy új szabályozást találhattunk. A 2021. évi CXXII tv. (2) úgy módosította a 4:167 § (1) bekezdését, hogy a váltott gondoskodást nem nevezi meg és nem is definiálja, hanem rögzíti, hogy a közös szülői felügyelet gyakorlása akképpen is megoldható, hogy a szülők felváltva, azonos időtartamban jogosultak, illetve kötelesek időt tölteni gyerekükkel, nevelni és gondozni őt.

image_1.png

Változás továbbá, hogy a 4:167 § (1) bekezdéséhez beillesztették a 4:167/A §-t, amely a közös szülői felügyelet gyakorlásának bírósági rendezéséről szól. Nem csak az említett szabályozást határozza meg, hanem hogy a kiskorú gyermek érdekeit figyelembe véve a bíróság dönthet a szülők közötti váltásban történő gondoskodásról is.

Tulajdonképpen a közös szülői felügyelet gyakorlása jobb esetben teljes egyenlőséget eredményez a szülők között, de a váltott gondoskodásnál igazából arról van szó, hogy ha nem is egyidejűleg, de fizikailag egyenlő szinten gondozzák-neveljék gyermeküket, felváltva. Egy igen sajátos intézményről van szó, hiszen, ha váltott gondoskodásról beszélünk, okkal feltételezhetjük, hogy a gyermek lakóhelye valamelyik szülőnél van. Tudjuk, hogy azonos időtartamot kell a szülőknek a gyermekkel tölteni, de előfordul, hogy a szülők nem azonos időtartamokat rögzítenek szülői feladataik ellátására. Ne felejtsük el azt se, hogy jelen esetben mindig a szülők megállapodása az irányadó, ha ez nem zökkenőmentes, akkor ennek akár súlyos következményei is lehetnek.

Rendkívül fontos feltétel, hogy a váltott gondoskodásról hozott döntés során mindig a kiskorú érdekét kell figyelembe venni. Ebből következik, hogy a kiskorú érdekét gondos és alapos vizsgálat alá kell vetni, arról nem is beszélve, hogy a váltott gondoskodás a szülők számára olyan lehetőség, amely sok kötelezettséggel és felelősséggel jár.

A 4:167/A § (2) bekezdése alapján, ha váltott gondoskodásban egyeznek meg a felek, nemcsak a gyermekkel töltött időtartamot kell meghatározni, hanem azt is, hogy miként kerül vissza a gyermek a másik szülőhöz. Ezen kívül a jogalkalmazónak figyelembe kell vennie a gyermek iskolai szüneteit, illetve, hogy ünnepek esetén melyik szülő legyen a gyermekkel.

A Ptk. hatályos szövege és a módosító törvény indokolása szerint ezek nem új főszabályok, hanem alkalmazandó lehetőségek, melyek a gyermek érdekét szolgálják. Ez egy fontos lépés a hazai családjogi szabályozásban, hiszen a bizonyítás lefolytatása is fejlődik ezzel, és még gördülékenyebbé válik. A gyermek meghallgatásának intézménye különös jelentőségű, hiszen két szülő között mozogni a gyermeknek is teher. Az emberi jogokra és ezáltal a gyermekjogokra is fittyet hányna egy olyan rendszer, amely nem hallgatná meg a gyermeket a váltott gondoskodás elrendelése esetén, hiszen szülők egyenjogúsága ide vagy oda, a gyermek a lehető legfontosabb személy ebben a kavalkádban, akinek érdeke mindennél fontosabb.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr3218281769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA