Másodfok

A futballisták úttörése a közéletben

Képiró Olivér

2023. december 02. - Másodfok

Napjainkban már teljesen megszokott jelenség, hogy a profi futballisták drága és feltűnő ruházatot hordanak, a leggyorsabb sportkocsit vezetik és a közösségi médiában is meghatározó személyiségek. A legtöbb Instagram követővel Cristiano Ronaldo rendelkezik, a második helyet szintén egy labdarúgó tölti be, az argentin Lionel Messi személyében. A futballisták bevételeinek jelentős képzik a különböző szponzorációk, marketing- és reklámbevételek. 

beckham.png

30 évvel ezelőtt, az internet hajnalán, a közösségi platformok úttörése előtt, a profi futballisták élete teljesen másképp nézett ki. A sportban nyújtott teljesítményükön kívül nem igazán rendelkezett hírértékkel az életük. A focisták nagy része ezért megbecsülte fizetését és az aktív éveik utáni időkre tekintettel takarékoskodtak. Ezt a falat törte át a '90-es években az angol származású David Beckham. A fiatal tehetség egyenesen rajongott a luxusórákért és autókért. Csapattársai megdöbbenve figyelték, ahogy David a pénteken megkapott fizetését már szombatra elkölti. Az újságírók akkor kezdtek el igazán felfigyelni Beckham életére, amikor randizni kezdett a Spice Girls együttes tagjával, Victoria Adams-szel. A futball és a zeneipar találkozásából pedig egy egészen új jelenség született, David Beckham elindult a nemzetközi sztárság felé vezető úton. Az újságírók, a fotósok és a brit bulvár elsőszámú célpontja lett. Beckham és barátnője, Victoria összes mozdulatát lencsevégre kapták, különös figyelemmel arra, hogy milyen márkájú ruhákban és kiegészítőkben voltak a kép készültekor. A média tekintetének vonzása és a hírnév azonban jelentősen visszaütött. A Franciaországban rendezett 1998-ás labdarúgó világbajnokság nyolcaddöntőjében, amikor Beckhamet kiállították, és Anglia kiesett. A történtek után Glenn Hoddle, az angol válogatott szövetségi kapitánya Beckhamet nevezte meg a kiesés egyik fő okának. A brit sajtó bűnbaknak nevezte ki, és a szurkolók legnagyobb ellenségévé vált, akik új szintre emelték a nyilvános zaklatást. David az utcán sem tudott úgy végigmenni, hogy ne érte volna valamilyen atrocitás, vagy megalázás. Mérkőzései során a szurkolók folyamatosan kifütyülték és agresszívan fogadták. Edzői és csapattársai a lehető legjobban elszigetelték a külvilágtól, de a bosszúhadjárat hónapokon keresztül folytatódott. Akkoriban a sportolók mentális állapotának kérdése nem volt olyan meghatározó, mint manapság. Azt állítani, hogy Beckham egyszemélyben volt felelős a kiesésért elég erőteljes túlzás volt, hiszen az angol válogatott a mérkőzés lefújását követő büntető párbajban búcsúzott.  A folyamatos gyűlölködés mellett halálos fenyegetések is megjelentek, néhány szurkoló éles lőszert rejtett levelekbe, amelyeket elküldtek Beckham klubcsapatának. A történtek ellenére nem vonták be a rendőrséget, a becsület vagy a jóhírnévhez való jog megsértése sem merült fel. 

Érdekes kérdés, hogy egy futballista közéleti szereplőnek minősül-e, és ezáltal korlátozható-e a személyiségi jogainak védelme a szükséges és arányos mértékben. Magyarországon az Alkotmánybíróság IV/1628/2016. határozatban kifejtett álláspontja szerint: „A megváltozott társadalmi viszonyok, különösen a telekommunikáció terjedése révén a közszereplői kör bővülése figyelhető meg, így olyan személyeknek is lehetősége nyílik a közéleti viták aktív alakítójává válni, akik korábban nem tartoztak a közszereplők fogalmi körébe. A közszereplői minőség megállapítása mindig egyedi mérlegelés kérdése.”

A magyar jogirodalom szerint elsősorban a bírói gyakorlat feladata a csökkentett személyiségvédelmet "élvező" személyi kör meghatározása. Az abszolút közéleti szereplők azok a személyek, akiket rendkívüli magatartásuk vagy szerepük megkülönböztet a tömegtől. Ezek a személyek az eseményektől függetlenül is a közérdeklődés középpontjában állnak. Ide tartoznak a fontos politikusok, uralkodóház tagjai, a közismert színészek, televíziós személyiségek, zenészek, és a sportolók is. 

30 évvel ezelőtt a telekommunikáció, különösen az internetes hálózat még gyerekcipőben járt, így egy profi labdarúgó még csak nem is álmodhatott ilyen szintű közéleti szereplésről. A nagy médiafigyelem azonban nagy felelősséggel is jár, nem véletlen, hogy a híres sportolók online felületeit már külön marketingspecialisták kezelik.

David Beckham meghatározó személye volt annak a jelenségnek, amelyet ma már teljesen természetesnek veszünk: a focisták a közélet mellőzhetetlen szereplői lettek. 

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr8918272159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA