Másodfok

Túl hangos a házibuli?

Győri Fortunató

2023. augusztus 18. - Másodfok

Mindenki szereti a bődületesen nagy, hangulatos házibulikat, ahol baráti körben kirúghat kicsit a hámból egy fárasztó hét után. Minden ilyen hatalmas buli elengedhetetlen kelléke a jó zene. Elő is kerülnek rendre a JBL-ek és más trubadúrládák, melyeket kis idő múlva kórus is követ. Ezek a zenedobozok ráadásul nem kis hangerővel dolgoznak, ugyebár a jó zene hangosan az igazi. Néha azonban eljön az a pont, amikor a party kezd Aréna nagykoncertté konvertálódni, amire a szomszéd nem akar jegyet váltani. Ennek következtében pedig pillanatokon belül kopogtatnak a yardok.

hazibuli.jpg

Cikkemmben összeszedem nektek, mire kell odafigyelni egy házibulin, hogy mi is és a szomszédok is jól érezzük magunkat, csendháborítás és bírságolásmentesen.

De mi is az a csendháborítás?

A 2012. évi II. szabálysértésekről szóló törvény értelmében:

  • Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.
  • Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

Ebből leszűrhetünk egy fontos következtetést, mégpedig hogy bármikor elkövethetjük a csentháborítást, nem napszakhoz kötött. Tehát nem feltétlenül szólhat ebédidő tájékán sem a muzsika óriási hangerőn.

Csendháborítás esetén beszélhetünk külső és belső zajforrásról is, ezekre különböző szabályozások vonatkoznak, különböző decibell értékekkel, ami egyes településenként is eltérő lehet. Magyarán, ha nem szeretnénk, hogy a bulin korán lőjjék a pizsamát, és bírságot varrjanak a nyakunkba, akkor érdemes megnézni az adott településre vonatkozó szabályozásokat. A bírság 5 000-150 000,-Ft-ig terjedhet, szóval igen drága mulatság is lehet.

hazibuli_2.jpg

A polgári törvénykönyv értelmében:

  • 5:23. § A tulajdonos a dolog használata során (esetünkben ingatlan) köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

Ez nem más, mint egy generálklauzula, amit a bírói gyakorlat tölt meg tartalommal, összeméri a tulajdonos és a zavarást sérelmező fél érdekeit. Ennek során figyelembe veszik a zavarás jellegét, a települési környezet sajátosságait, a helyi szokásokat, a zavarás technikai kiküszöbölésének lehetőségeit valamint a környezetvédelmi szabályokat és a napszakot.

A zavarásnak különféle csoportjait különböztetjük meg, nekünk most kiváltképp a zajhatással kell foglalkoznunk. A megvalósított szükségtelen zavarásnak (üvöltő zene) jogkövetkezményei lehetnek, birtokvédelmi igénnyel fordulhat a jegyzőhöz velünk szemben a koncertet nem élvező szomszéd és kártérítést is követelhet.

A rendőrök első kiszállásukkor szóban figyelmeztetnek és felszólítanak a zavarás abbahagyására, viszont ha a távozásuk után újabb bejelentés érkezik, akkor a második találkozó már bírságolással érhet véget.

Mindent összegezve, ha házibulit akarunk tartani, tájékozódjunk adott településen érvényben lévő szabályozásról, és a legfontosabb, hogy szomszédjainkat előre tájékoztassuk az „esetleges” hanghatásokról a béke és a jószomszédi viszony fennmaradásának érdekében. Ha úgy adódik akár át is hívhatjuk egy italra.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr1118196323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA