Másodfok

Ingatlan-e az otthonom? – avagy a konténerház dilemmája

Pankó Evelin

2023. június 07. - Másodfok

Napjainkban a konténerház népszerű és modern építészeti megoldást jelent, ami rengeteg költségtakarékos és környezetbarát megoldást kínál. Mobilis, könnyedén telepíthető és az építési engedélyének beszerzése sem körülményes. Sokakban azonban felmerül a kérdés, hogy ingatlannak tekinthető-e az a lakóépület, amelyet egy teherszállító egyik napról a másikra egy új városba vagy akár egy új országba tud szállítani?

kontenerhaz.jpg

Mi tekinthető konténerháznak? 

A konténerház egy acélváz szerkezetre épült mobilis, ezáltal mozgatható lakóépület, ami ebből a funkcióból adódóan szállítható, de nem tekinthető lakóautónak (nincsen gépjármű minőségű alváza, fékrendszere, rendszáma). Mozgatásuk kizárólag kamionnal vagy egyéb teherszállító járművel oldható meg. 

Mi az ingó és az ingatlan fogalma?

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) nem határozza meg sem az ingó, sem pedig az ingatlan fogalmát. Azonban meghatározza, hogy ingatlannak minősül az a földterület, amely rögzítve van az ingatlan-nyilvántartásban, továbbá a földdel tartósan egyesítve, azzal szilárd összeköttetésben van.

Az 1998. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról szövegében megtalálható defininíció szerint az ingatlan egy olyan földrészlet, ami a jelen nyilvántartásba önállóan bejegyezhető. Ez alá tartozhat egy helyrajzi számon nyilvántartott földrészlet, a földrészleten létesített épület és építmény, társasháznál és szövetkezetnél a tulajdonostársak közös vagy a szövetkezet tulajdonában álló épületrész és helyiség, valamint a közterületről nyíló pince.

Az ingók definiálására ezáltal negatív értelmezési módszert érdemes használni: minden, ami nem ingatlan. Számos körülhatárolás alapján, ami földtől elválasztható és eredeti rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas marad, az nem minősül ingatlannak, így ingó jelleget vesz fel.

Ingatlanná válhat-e a mobilis konténerház?

Amennyiben az ingatlanon (azaz a földrészen) elhelyezésre kerül egy konténer, jogi értelemben még nem tekinthető épületnek. Amennyiben a konténer lakhatás célját elégíti ki és 50 m3 nettó térfogat, valamint 3 méter gerincmagasság paramétereivel rendelkezik, attól a pillanattól kezdve építési engedély szükséges az elhelyezéséhez.

Magyarországon a konténerházak elhelyezése azonban ennél szigorúbb szabályokhoz kötött, azonban egységes szabályozás és erről szóló törvény még nem született. A létesítés kérdésére a helyi önkormányzatok és az építési osztályok megítélése ad választ, mivel az építésügyi megítélés területileg változó. 

Fontos kiemelni, hogy a konténerház Földhivatali bejegyzése nem kérvényezhető, így ingatlanfedezetű hitel, vagy CSOK sem kérhető rá, mivel nem fogadható el fedezetként a pénzügyi intézményeknél. (Azonban szabad felhasználású hitelből finanszírozható.) Ezáltal a konténerház megtartja az ingó jellegét.

Egyetlen érdekes kivétel teszi azonban a konténerházat ingatlanná, ami miatt egyébként elveszíti a mobil funkcióból adódó jellegét. Amennyiben a telek alapba kerül beágyazásra, és csak bontással lehet eltávolítani onnan, már nem minősül ingónak.

Lehet-e lakcímet a konténerházhoz kötni?

Konténerházhoz lakcím nem köthető, csupán a telek közigazgatási nevéhez, amelyen a konténer áll (kivéve, ha a fent említett esetben ingatlanná válik). Külterület esetében, ha csak helyrajzi szám áll rendelkezésre az Önkormányzathoz kell fordulni, hogy nevet (azaz címet) adjanak a teleknek.

A mobil konténerház könnyen lakhatóvá tehető, vízmű és csatorna telepíthető hozzá, az elektromos csatlakozások kivitelezése, illetve hőszigetelése sem lehetetlen elképzelés. Ingatlan jelleget nem vesz fel, azonban egyszerűen otthonná alakítható!

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr2918117122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA