Másodfok

Kiskorúak eutanáziájának szabályozása

Galaczi Kitti

2023. május 07. - Másodfok

Az eutanázia a gyógyíthatatlan beteg halálának elősegítése, aktív vagy passzív formában. Az aktív eutanázia a halál tevőleges előmozdítását jelenti, míg a passzív eutanázia a beteg döntése következtében a beteg ellátásának felhagyásával mozdítja elő a halál beállását.

 eutanasia-c-istock.jpg

2002 óta elsőként Hollandiában (12 éves kortól), majd szintén 2002-től Belgiumban is lehetőség van a felnőttek aktív eutanáziájára, azokban az esetekben, ha az elviselhetetlen fájdalmakkal és gyógyíthatatlan betegséggel küzdő személy jól megfontoltan dönt a kérdésben. Az utóbbi két évtizedben több ország is előrelépett az eutanázia legalizálása ügyében.  Mi a helyzet azokkal a kiskorúakkal, akik szintén gyógyíthatatlan betegségben szenvednek és állapotuk jobbra fordulására nincs kilátás?

Belgium

A halálos betegségben szenvedő gyermekek eutanáziáját Európában először 2014-től Belgiumban engedélyezték. Azok a gyermekek igényelhetik, akik nagy fájdalmakkal küzdenek és nincs megfelelő gyógymód a betegségük kezelésére. 2013-ban a szenátus elfogadta és 2014 februárjában a belga alsóház is megszavazta azt a jogszabályt (86 igen, 44 nem és 12 tartózkodással), miszerint a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek orvosi segítséggel lerövidíthessék szenvedésük idejét.  A király aláírásával, a törvény hatályba lépett, ezzel Belgium lett az első ország, ahol korhatár nélkül lehetőséget teremtettek az arra rászorulóknak az eutanázia alkalmazására. A jogszabály értelmében mindkét szülő hozzájárulása kell, emellett a gyermeknek tisztában kell lennie és fel kell tudni fognia, a halál visszavonhatatlan tényét, aminek a megállapítását az orvosokra és független pszichiáterre vagy pszichológusra bízzák.

A törvény hatálybalépésétől kezdve először 2016-ban került sor Belgiumban kiskorú eutanáziájára. A fiatal gyógyíthatatlan betegsége végstádiumba került, az eutanáziát felügyelő belga szövetségi bizottság elnöke szerint egy kivételes esetről volt szó. Az eljárás során, a kegyes halál beálltáig mesterséges kómában tartották a beteget. 2016-ban és 2017-ben két 9 és 11 éves belga gyermek választották a kegyes halált, szenvedéseik megszüntetésére.

Hollandia

Hollandiában az egy évesnél fiatalabb csecsemőkre a 2005-ben bevezetett groningeni jegyzőkönyv vonatkozik. A súlyos születési rendellenességgel született újszülötteknél kérhetik a szülők az eutanázia alkalmazását. Ebben az esetben a kegyes halál a szülők beleegyezésével a kezelőorvos és más független orvosok véleménye is megegyezik abban, hogy a csecsemőnek nincs lehetősége a javulása és fájdalmai nem csillapíthatók.

A hatályos törvény szerint a 12 évet betöltött kiskorúak szülői beleegyezéssel kérhetik az eutanáziát, a jogszabály szerint, ez a korcsoport már képes felmérni és megérteni a helyzetüket és a döntésük következményét. Az 1-12 éves gyermekek eutanáziája kérdésében korábban még nem született döntés.

2022. nyarán a holland egészségügy bejelentette, hogy engedélyezné az 1-12 éves halálos betegséggel küzdő gyermekek eutanáziáját. A rendelet alkalmazásával kapcsolatban több feltételnek is teljesülnie kell, a gyermek kezelőorvosa és egy független orvosnak is véleményeznie kell a beteg állapotát, hogy valóban elviselhetetlen fájdalmakkal kell szembenéznie és gyógyulására nincs lehetőség, emellett mind a szülőkkel mind a gyermek felfogóképességéhez mérten a gyerekkel meg kell osztani a teljes diagnózist és prognózist. A megbeszélésen a halál megmásíthatatlan tényéről is szót kell ejteni. Az egészségügyi minisztérium 2022. őszén tervezi bemutatni a parlamentnek a rendelettervezetet. A javaslat évente mintegy 5-10 kiskorút érintene.

Belgiumban és előreláthatólag Hollandiában is lehetőség lesz a kiskorúak eutanáziájára. A két országban a megfelelő és igen szigorú előkészületek és vizsgálatok elvégzésével csak azok számára biztosítják az eljárást, akik számára már nincs más lehetőség fájdalmaik enyhítésére.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr9318117126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA