Másodfok

Hogyan lehet belőlünk ügyvédjelölt?

Vajda Vilmos

2023. április 06. - Másodfok

A 2017. évi LXXVIII. törvény (ügyvédi törvény) szerint az ügyvédjelölt a jogi szakvizsga letételéhez szükséges joggyakorlat megszerzése érdekében ügyvédi tevékenységet ügyvéddel vagy ügyvédi irodával fennálló munkaviszony alapján munkáltatója helyetteseként, utasításai szerint, azok ügyfelei számára gyakorolja.

Ennek, a fentebb említett joggyakorlatnak legalább 3 évig kell tartania, ezután tehető le a jogi szakvizsga. Fontos kiemelni, hogy csak a jogi diploma megszerzése utáni idő számít bele a hároméves intervallumba, tehát például az egyetemi évek alatti ügyvédi irodában gyakornokoskodás nem számítható bele.

Miután elvégeztük a jogi egyetemet és sikerült elhelyezkedni egy ügyvédi irodánál vagy ügyvédnél, kérelmezhetjük az illetékes kamaránál a jelölti névjegyzékbe történő felvételünket. Ez egy viszonylag hosszabb folyamat, a munkába állás és a felvételünk között pár hónap is eltelhet, amíg a felvétel nem történik meg, addig az „ügyvédjelölt” jogi képviselet nem láthat el és tárgyaláson sem helyettesítheti az ügyvédet, továbbá az ügyvédi gyakorlati időbe sem számít bele ez az intervallum. Miután a kamara jóváhagyta a jelentkezésünket, egy ünnepélyes esküvel válunk ügyvédjelöltekké.

360_f_221691237_rvxqlfr2ha79gjad6wfyp9zft1cyprng.jpg

Az ügyvédi törvény értelmében az ügyvédjelöltet olyan munkával kell ellátni, amelynek során elsajátíthatja az ügyvédi működéshez, valamint a jogi szakvizsga letételéhez szükséges gyakorlati ismereteket, de irodája válogatja, hogy mit is csinál pontosan egy jelölt, általában: segítséget nyújt iratok szerkesztésében, előkészítésében, jogszabálykutatásban. Eltérő rendelkezés hiányában az ügyvédjelölt jogosult mindenre, amire ügyvéd is, például tárgyaláson helyettesítheti (nem minden esetben) főnökét vagy akár jelen lehet büntetőeljárásban foganatosított eljárási cselekményeken is.

A szakvizsgát akkor tehetjük le, amint megszereztük a legalább 3 éves gyakorlatot, 40 órás munkahetekkel, napi 8 órás munkarenddel számolva (ha az ügyvédjelölt csak részmunkaidőben dolgozik, értelemszerűen a gyakorlati idő meghosszabbodik). A gyakorlatnak nem kell egybefüggő 3 évnek lennie, a különböző helyeken szerzett gyakorlatok összeadódnak. A szakvizsga teljesítésére Magyarországon 2, viszonylag hosszú vizsgaidőszak alatt van lehetőség (január 15. - június 30. és szeptember 1. - december 15.). Érdemes minél előbb jelentkezni a Jogi Szakvizsga Rendszer felületén, mivel a helyek gyorsan elfogynak, ritka, hogy egy ügyvédjelölt egyetlen vizsgaidőszakban képes letudni minden vizsgát. A magyar rendszer a választás nehézségétől is megkímél bennünket, a korábban választható szakosodások helyett 1991 óta idehaza csak egyfajta szakvizsga van, amelynek teljesítésével bármilyen jogi munka önállóan választható.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr5618095958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA