Másodfok

A világ leglazább börtöne, a norvégiai Halden börtön

Angyal József

2023. március 15. - Másodfok

Norvégia déli részén fekvő, modern, jól felszerelt szobákkal, hangstúdióval és különböző sportlétesítményekkel, várja Önt Halden. Az imént elhangzott mondat, akár egy utazási prospektus Skandináv pihenés című fejezetének tartalma is lehetne, azonban, ez 2010-ben Norvégia Halden városában felavatott börtönének a kicsit sem túlzó leírása.

halden_1.jpg

A svéd határ közelében lévő intézet a rendkívül humánus körülményei miatt tett szert nemzetközi hírnévre.  Az itt alkalmazott módszereket sokan követendő példának tartják, de legalább ennyi kritika is éri a börtönhöz való hozzáállását. A börtönnek már csak az épülete sem hasonlít a legtöbb büntetés-végrehajtási intézethez. Nincsenek rácsok az ablakokon, nem látni több méter szögesdrótot a kerítések tetején és a falakat is elismert művészek festményei díszítik a gyakran látott ízléstelen graffitik helyett. Amíg a börtönöket jellemzően egy teljesen sík területre építik, itt fák és természet veszi körül az épületegységeket, így a folyosókon végigültetett nárciszok, vagy a szabadban található áfonyabokrokról való szüretelés is segítheti a bűnelkövetők nyugalmát. A 10 négyzetméteres cellák, zuhanyzó és hűtő mellett TV-vel is fel vannak szerelve, melyek a közös helyiségekben is megtalálhatóak videójátékokkal kiegészítve, amit a rabok szabadon használhatnak.  A futó-, és focipálya mellett a falmászás szerelmeseinek is kedveztek, valamint a modern felszereltségű stúdióban lehetőség van több hangszeren is zenélni, esetleg egy-egy zeneszámot felvenni. 

A kapcsolat a rabok és az őrök között szintén eltér a hagyományostól. A biztonsági feltételek teljesítése mellett fontos kötelezettségük, hogy leüljenek beszélgetni a bűnözőkkel és igyekezzenek szorosabb kapcsolatot kialakítani velük. A raboknak havonta lehetőségük van a börtön nyújtotta szolgáltatások értékelésére, illetve jelezhetik észrevételeiket, hogy miképp lehetne fejleszteni az intézményt. 

halden3.png

A szórakozás mellett lehetőségük van középiskolai szintű oktatásban részt venni vagy egy-egy szakmát kitanulni. A Halden alapelve az, hogy ha kicsi a különbség a börtönélet és a külvilág között, akkor a társadalomba való visszailleszkedés is kevésbe lesz problematikus. Ezen állítást támasztja alá az, hogy az innen szabadulóknak kevesebb, mint 20%-a lesz visszaeső bűnöző, mely lényegesen kevesebb a norvég átlagnál. Fontos megemlíteni, hogy a Halden vezetése és működése Norvégiában is kiemelkedőnek számít, a legtöbb börtön sokkal inkább hasonlít a hagyományos intézményekre. Természetesen, valamennyi norvég bűnöző itt akarja letölteni büntetését, ennek ellenére az itt lévők egyharmada nem norvég állampolgár.

Az megfigyelhető, hogy az e fajta bánásmód elősegíti a rabok visszailleszkedését a társadalomba és kisebb arányban követnek el ismét bűncselekményt. Az emberséges bánásmód a börtön mindennapi életében is érezhető hatásokat eredményez: a börtönőrök alig tudnak nyilatkozni olyan esetről, amikor a rabok agresszívan léptek volna fel társaik, vagy az őrökkel szemben.

Ennek ellenére bőven éri kritika a börtönt. Sokak szerint ez ténylegesen inkább hasonlít egy nyaraláshoz, mintsem büntetéshez, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az itteni életszínvonal egyes rabok esetében egyenes javulás a külvilági életükhöz képest. 

Az ilyen szintű kényelmi körülmények megteremtésével, kétségtelenül csökken a börtönnek a büntetés értéke. Teljes joggal érezheti igazságtalannak a helyzetet a sértett, ha a vele szemben bűncselekményt elkövető a hagyományos börtönök helyett egy ilyen hírnévvel rendelkező épületbe kerül. Felmerül az a kérdés is, hogy az ilyen börtön alkalmas-e a bűnözéstől való elrettentésre.

halden2.jpg

Szintén jelentős érv a börtön ellen a fenntartásához szükséges magas költség. A dizájnos épületek, a sokszínű szabadidős tevékenységek, a változatos étkeztetés fenntartása miatt Halden jelentősen több pénzt igényel a többi börtönhöz képest. Az erre fordított összeget pedig sokan szívesebben fordítanák a közösségi élet egyéb területeire. A társadalom tagjai okkal tartanák vérlázítónak a rabok kényelméről való gondoskodást, ha ez a kórházak vagy iskolák minőségének a rovására menne.

A Halden megmutatja, hogy a rabok kiemelt méltósággal való kezelésével, és komfortosabb ellátásával pozitív eredményeket lehet elérni a bűnelkövetők életében, amely a társadalom egészének előnyös, hiszen kisebb számban követnek el újabb bűncselekményt szabadulásuk után az itt fogvatartottak. Míg a börtön ellen szóló érvek jelentősek és ebben a formájában történő elterjedése megvalósíthatatlan, mindenképpen megmutatja az előnyeit a börtönökhöz való humánus viszonyuláshoz.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr9718072334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA