Másodfok

100 éves Trianon

Demjén Dorottya

2020. június 04. - Másodfok

2020-ban száz éves évfordulójához érkeztünk a trianoni békeszerződésnek. Több kérdést is felvet e kerek szám, hisz a „legenda” szerint száz év elteltével hatályát veszti a békediktátum. Sajnos ez nem így van, a szerződés nem tartalmaz időkorlátot, valamint Magyarország határait a nemzetközi jogi értelemben felváltott párizsi 1947. február 10-én aláírt békeszerződés rögzíti (mely nem rendelkezik titkos záradékkal.)

trianon_dd.jpg

Nézzük meg közelebbről, mi is volt a tárgyalások hátterében? Erélyesebb képviselettel jobban érvényesült volna a magyarok álláspontja? Milyen mozgatórugói voltak a döntéshozatalnak?

Az elbeszélések szerint személyes okok is befolyásolták a döntéshozó politikusokat. Clemenceau fiának, Michelnek a hitvese a magyar Michnay Ida volt. Michel Clemenceau Párizsban majd Svájcban folytatta tanulmányait, azután Diószegre került, ahol a Kuffner és Guttmann-féle cukorgyárban kezdett dolgozni. A huszonhét éves fiú itt ismerte meg a tizennyolc éves, nemesi családból származó Michnay Idát. Eljegyzésükre 1900. szeptemberében került sor, majd 1901-ben házasságot kötöttek, két gyermekük született. A pár később elvált, a gyermekeik körüli viták teljes mértékben megrontották kapcsolatukat. Clemenceau a mende-monda szerint menyével jó viszonyt ápolt, rendszeresen leveleztek, viszont a beszámolók alapján a családi helyzet, illetve köztársasági elnöki kampánya miatt hangulata feszült volt. Bizonyos, hogy elsősorban hazájának, Franciaországnak akart kedvezni, a francia érdekek motiválták. Nincsenek pontos források, arról, hogy a Michel és Ida közötti konfliktus vajon hatással volt e döntéseire.

Magyarország delegációjának „összeállítása” sok vitával járt. A küldöttek politikai, diplomáciai, katonai, gazdasági és kulturális feladatkörrel rendelkeztek, világnézetüket jobbára a konzervativizmus határozta meg. Az arisztokrácia (inkább nemesi) reprezentálta magát, sokkal inkább, mint a polgári állami tisztviselőréteg. A Trianont megelőző béketárgyalások egyik legtöbbet emlegetett dokumentuma a „vörös térkép". Teleki Pál, a Magyar Földrajzi Társaság geográfusaival együtt dolgozta ki hihetetlen részletességgel hazánk legismertebb etnikai térképét. Bár Telekit sokan támadták, spanyol náthájával harcolva küzdött a magyar érdekekért. A magyar delegáció vezérszónoka, gróf Apponyi Albert 1920. január 16-án tartotta meg híres védőbeszédét a békekonferencia Legfelső Tanácsa képviselőinek. Apponyi hangsúlyozta, hogy az ország természetes földrajzi egységet képez, gazdasági együttműködése páratlan, ezen okokból kifolyólag egységes kormányzást is kíván. Integritásra a körülmények miatt nem hivatkozhatott, viszont az elcsatolásra ítélt területek számára népszavazás elrendelését indítványozta. A feljegyzések szerint (bár ennek hitelességét sokan megkérdőjelezik) a románok több fajta módszerrel is próbálták megvesztegetni a nyugat politikusait. Viktória királynő unokája például (a román királynő) rendkívüli szépség volt, aki nagy hatást gyakorolt a résztvevő politikusokra. Végső soron az erőszakos békediktátumot Benárd Ágoston küldöttségvezető és Drasche-Lázár Alfréd államtitkár írták alá. Benárd ezt állva tette meg tiltakozása jeléül.

A szerződés értelmében felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia. Magyarország (Horvátország nélküli) területe így lecsökkent 283.000 négyzetkilóméterről 93 ezerre, lakossága 7,6 millióra csökkent 18,2 millióról. A Felvidék, a Kisalföld északi fele és a Kárpátalja Csehszlovákiához, Erdély, az Alföld keleti pereme és Kelet-Bánát Romániához,Horvátország, Bácska, Nyugat-Bánát, Zala vármegye nyugati pereme, a Muraköz és baranyai háromszög a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, Nyugat-Magyarország egy sávja Ausztriához került, Lengyelország pedig északon Szepes és Árva vármegyéből kapott területeket.

Elvesztettük a területünk mintegy kétharmadát, iparunk 38, nemzeti jövedelmünk 67 százalékát.

A trianoni békeszerződés a 20. századi magyar történelem egyik legtragikusabb eseménye. Talán sosem tudjuk meg pontosan, milyen „hátsó” tényezők játszottak szerepet e szomorú esemény bekövetkeztében. Egy biztos, a történelem meghatározó pillanatait sosem csupán a fekete fehérből álló tények, adatok határozzák meg. Emberi kapcsolatok, viszonzatlan szerelmek, bosszú, viszály, zsarnokság, telhetetlenség motiválja a politikusokat, nemzeteket, háborúkat. Az ember szubjektivitása, érzelmei jelen vannak minden fontosabb esemény hátterében. Ami csupán egy szerződésnek, egy papírnak tűnik, abban benne rejlik egy nemzet gyásza, családok szétszakítása, egy közösség kettétörése.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,

kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr6315734472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjáni Imre 2020.09.14. 14:05:36

Az emberi kapcsolatokhoz kötött szubjektivitás kicsit "szerecsenmosdatás"! Aljas és kiábrándító egységben hozta meg az "ítéletét" az un. győztesek tanácsa.Alapvető ok a magyar gyűlölet volt és az félelem,ami 907 júniusától mind a mai napig tart. Bár most nem rendelkezünk akkora haderővel,mint anno Árpád hadai,de praktikus szövetségkötésekkel még ma is sok borsot törhetnénk az orrunk alá. Lehet,hogy erre már nincs szükség,mert Isten a történelemnek is ura,és jelenleg elég nagy most arrafelé a köd!
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA