Másodfok

Egzotikus bűntények és különböző országok meglepő szabályozásai

Pankó Evelin

2019. november 11. - Másodfok

Világunk nem egyetlen alkotmányból és törvénykönyvből áll, amely természetesen az országok közötti is és azok belső jogviszonyán megmutatkozik. Léteznek azonban irreális és igazán humoros szabályozások, amelyek megszegéséért komoly szankciókat alkalmazhatnak. 

egzotikus_bu_nte_nyek.jpg

Példánk a Szingapúri Köztársaság Alkotmányától kezdve, melyben a rágógumik országba való behozatalát tiltja a közterületek tisztaságának óvása érdekében egészen Dánia Alkotmányáig terjed, ahol a születendő gyermek nevét szabályozzák. Portugália tengerében a vizeletürítés tiltása egészen máig érvényben van, annak ellenére, hogy eddig még senkit sem értek emiatt tetten.

Annak megállapítása, hogy egy-egy vélhetően viccesebb szabály minden ország törvénykezésében előfordul teljesen hétköznapi, azonban kevesen tudják, hogy az Amerikai Egyesült Államok mind az 50 államában olyan jogszabályok vannak érvényben, amely például tiltja a hógolyódobálást (Colorado), de akár egy tengerparton elfogyasztott kellemes alkoholos ital is egészen komoly büntetőeljárást vonhat maga után (Hawaii) . Az emberi találékonyság végtelensége miatt az italaikat már az óceánban fogyasztják el, amely ott gondatlan tevékenység folyamán kiömlik, ez pedig már valós, viccen kívüli környezetszennyezésnek minősül. 

Sokan gondolhatják azt, hogy megkerülik a törvény kezét, de ezzel több kárt okoznak maguknak és az államnak, mint gondolják. Az egymáson alkalmazott szankciók és egyéb behatások a jog ismerete nélkül akár igen súlyosak és elítélendők lehetnek, amelyre tökéletes példaként szolgál egy Spanyolországban történt eset, mely szerint egy galambfóbiás férfit 20 évre galambok közé zártak a testvérei méltó büntetés szempontjából. Emellett állatkínzásnak minősölő bűncselekményt követett el egy angol férfi, aki macskákat rabolt el, azokat leborotválta, majd elengedte.

Hogyan kezeli a bíróság ezeket az ügyeket? Ugyan az eljárás elve minden országban különbözik. Angliában például a precedens jog érvényesül, addig Amerikában nem minden esetben a Legfelső Bíróság, hanem az állam saját bírósága hozza az ítéletet. Ilyen volt 2012-ben, Ohio államban, a bíróság által büntetésnek minősülő ítélet Shena Hardin ellen, akinek saját magát „idiótának” nevező táblát kellett tartania egy közúti csomópontnál. Ennek oka egy iskolabusz akadályozása volt. Emellett a jogosítványától is megfosztották 30 napra és 250 dolláros bírság megfizetésére kötelezték. A nyilvános megszégyenítés már hosszú időkre visszamenőleg a büntetés egy módjaként szerepel az amerikai államokban, illetve Európa némely országában. 

Velencében akár 700 eurós büntetést is kiszabhatnak, ha a Szent Márk téren galambokat etetünk, Németországban az autópályán való üzemanyagkifogyás jelenthet szankciókat, de Svédországban a hegymászás is csak bizonyos korlátok között végezhető. A bírságok elkerülése érdekében jobb ezeket az elsőre viccesnek hangzó és kihívást jelentő „ötleteket” elkerülni.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr8515240536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakkermann 2019.11.11. 18:08:37

Ezek nem annyira extrém dolgok. Galambok etetése a legnagyobb ostobaság, jóhogy büntetik. Autópályán kifogy a benzin, balesetbeszélyt okoz a hülyeség. Svédországban nem lehet csak úgy, minden képesítés nélkül hegyet mászni, hogy aztán a balfasz idiótát drága pénzért mentsék....Mi ebben az extrém?
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA