Másodfok

Már rég nem csak a szomszéd hallgatózik

Balázs Barnabás

2019. október 04. - Másodfok

Az ember ösztönösen kíváncsi, és ez a tulajdonság a szomszédi viszonyokban nagyon jól tetten érhető: ha egy szűkebb közösségben mondunk valamit, beszélünk valamiről, az információ könnyen átkerülhet illetéktelen személyekhez is, kíváncsi szomszédjaink vagy társaságunk révén. Ám amíg ezek az információk az előző esetben legfeljebb a szomszédunkéhoz hasonló érdeklődésű ismerősökhöz jutnak el, a helyzet egészen más, ha az, aki hallgatózik, talán több száz kilóméteres távolságban, egy adatelemző központban ül.

bala_zs_barnaba_s_ma_r_re_g_nem_csak_a_szomsze_d_hallgato_zik.jpg

Persze az utóbbi esetben már nem a szomszéd hallja meg a kérdéses mondanivalót, hanem adott esetben egy saját magunk vásárolt eszköz vagy használt szolgáltatás: a virtuális asszisztens. Ezek azok az eszközök – például Apple Siri vagy Amazon Alexa – amik hangalapú kommunikációval segítik a felhasználót lehetőleg minden olyan dologban, amit az okostelefonon is meg lehetne csinálni. Csak egy szavunkba kerül, és az asszisztens zenét kapcsol, vezérli a házat, megkeres adatokat az interneten, vagy akár viccet mond.

A szolgáltatás rohamosan terjed, egyre integráltabb az operációs rendszerbe, egyre jobban használja az internetet és ezzel párhuzamosan napról napra jobban érti felhasználóját, köszönhetően a gépi tanulásnak. Ezen folyamatot megfigyelve egyértelmű, hogy a leghatékonyabb használat érdekében legjobb, ha az asszisztens felhasználóval egyfajta „szimbiózisban él”. Ott van mindenhol, ahol a felhasználó él és tartózkodik, minél több személyes preferenciát ismer és a legfontosabb: azonnal és pontosan reagál a felhasználó minden szavára. Ahhoz viszont, hogy ez a szimbiózis, legfőképpen a megfelelő értés és reagálás létrejöhessen és működhessen, folytonos fejlesztésre és tanulásra van szükség az algoritmus és az azt fejlesztők részéről, és ez az a pont, ahol a legutóbbi adatvédelmi probléma jelentkezett.

Kiderült ugyanis, hogy a különféle hallott szövegek megértésének javításához nem csak gépi tanulást, hanem az azt ellenőrző emberi tevékenységet is használnak. A Bloomberg információi szerint az asszisztensekkel folytatott kommunikációk egy részét emberi elemzésre küldik ki anonimizálva, amely során egy alkalmazott meghallgatja a hanganyagot és lejegyzi az ott elhangzottakat, illetve összeveti, hogy az asszisztens ténylegesen azt értette-e meg, amit a felhasználó szeretett volna mondani. Ezt a munkát legtöbbször alvállalkozók végzik, az Amazon esetében sokszor Romániában és Indiában. 

Mivel a virtuális asszisztensek az okoshangszórók, telefonok, okosórák és egyéb eszközök által sokszor a nap 24 órájában a felhasználóval vannak, és hallgatóznak a hívó szóra várva – pl.: Hey Siri! – nemegyszer fordul elő, hogy tévesen hiszik, hogy hozzájuk beszélnek és olyan hangfelvételeket rögzítenek, amelyek a felhasználó legbelsőbb privátszférájába tartoznak. A Bloomberg által megkérdezett alkalmazottak beszámolói alapján nem egyszer hallottak érzékeny információkat a felhasználókról, amik segítségével beazonosíthatókká váltak, illetve sokszor szexuális aktusra, akár erőszakra és egyéb bűncselekményekre utaló hanganyagokkal találkoztak. Mivel a hatékonyabb munka érdekében az alkalmazottak közös kommunikációs hálózaton dolgoznak, lehetőségük van közzétenni egymás között hanganyagokat. A beszámolók szerint sokszor kérik egymás segítségét egy nehezen kivehető szófoszlány értelmezésében, de bőven akad olyan eset is, amikor csak szórakozásból küldenek egymásnak humoros vagy személyes tartalmú hanganyagokat.

Az Amazon azt állítja, hogy a hanganyagok csupán elenyésző részét küldik el emberi vizsgálatra, és ez a szám a jövőben tovább fog csökkenni, illetve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a felhasználók privátszférája és adatbiztonsága ne sérüljön.

Az Apple esetében talán még nagyobb az esélye annak, hogy az asszisztens kéretlenül aktivizálódon, ugyanis az okosórában is működő Siri-nek elég egy bizonyos mozdulatsor ahhoz, hogy azt higgye, szükség van rá, és hallgatni kezdjen. És míg az Amazon és a Google megadja a lehetőséget a hanganyagok emberi elemzésének letiltására, az Apple nem kínál ilyen adatvédelmi funkciót.

Az ilyen és ehhez hasonló kérdések eddig soha nem látott komplexitású problémák elé állítják a jogalkotást, amelynek azért is nehéz a feladata e téren, mert az egyik leginnovatívabb szektor lévén ezen a területen szinte nap-mint-nap fejlődés és változás történik. A tech-cégek szabályozás alatt tartásának igényét jól mutatja, hogy ez évben került kiszabásra a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által a legnagyobb – 5 milliárd dolláros – bírság, ami egy technológiai céget valaha is súlytott.

Összességében elmondható, hogy a fenntartható működés érekében az innováció mellet jelentős erőfeszítéseket kell tenni az érintett vállalatoknak az adatvédelem terén, a jogalkotásnak pedig szorosan a vállalatokkal együttműködve, a folyamatoktól nem lemaradva kell szabályoznia a kérdést.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr4415066288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2019.10.05. 21:30:15

Lehet én vagyok már öreg, de az agyam eldobom ettől a sok szartól.

Audianer 2019.10.06. 07:56:15

"...egy technológiai céget valaha is súlytott."
Hát, barátom! Ez a mondat igen szépre sikeredett. Igazi "sújtómondat". Lesújtó...

Fülig José 2019.10.06. 09:11:18

1999 ben megjelent a Matrix c. film, ahol a történet szerint népek már csak mintegy elemként vegetálnak, hálózatra kötve, "szórakoztatásukról" vr gondoskodik.
a mozi néző meg legyintett, "á, faxság..."
ha a ma (20! évvel később) emberétől elveszed a telefonját, csak kóvályog mint a vállon lőtt galamb...el sem tudja képzelni az életét a kütyüje nélkül.
a mátrix rabjai lettek, láncravert kutyák, és tapsolnak hozzá.
szomoú.

gabardin 2019.10.06. 09:38:50

@Fülig José: ugyanez a Wall.e-ban, bár az lényegesen frissebb (2008)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.10.06. 09:44:32

@Audianer: :-)) Ennél csak az jobb amikor ly-al írják a birtokos ragot.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.10.06. 09:45:58

Engem az idegesít hogy már egy szép nőnek nem lehet a szemébe nézni, mert tuti bele van bújva az okostelefonjába.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.10.06. 11:01:53

Érdekes, hogy a kommentelők egy része nem látja, vagy nem látja aggasztónak a poszt lényegét. Ha egy rendőr az utcán felírja valaki adatait, attól beindul a hörgés, totális diktatúráról és a szabadság végleges megfosztásáról áradozva. A posztban arról van szó, hogy ha neked ilyen telefonod van, akkor amíg a közelében vagy, minden szavadat rögzíti valaki. És ezt nem bűncselekménynek tekinti a világ, hanem olyan szolgáltatásnak, amelyet a szolgáltató kimagyarázhat, és a világ csak bólint rá egyet. Ha én titokban felveszek egy telefonbeszélgetést, azért, hogy ha a másik valami disznóságot akar csinálni, akkor megvédjem magam, az bűncselekmény. Ha a telefonom vagy a tévém felveszi azt, amit én mondok, sőt, ha valaki telefonja vagy tévéje felveszi azt, amikor én vele beszélgetek, az egy életminőséget javító szolgáltatás tökéletesítése.

@Jankove: Te szerintem a Bedrótozva (2009) című filmre gondolhatsz, de a személyre szabott reklám műfaja már sajnos létezik. A talán leghatékonyabb ügynököt úgy hívják, hogy Google, egy másik sikeres ügynököt pedig úgy, hogy Microsoft. És ezzel a tevékenységgel, miközben engem szondáznak és zaklatnak, nyilvántartják a fájljaimat, a kereséseimet, a letöltéseimet, annyi pénzt keresnek, mint a rohadás, és sikeres cégeknek nevezik őket.

cso zsi 2019.10.06. 11:45:27

@Androsz: "A talán leghatékonyabb ügynököt úgy hívják, hogy Google, egy másik sikeres ügynököt pedig úgy, hogy Microsoft."

Lehet. Bár a windowsomon, és a windowsos telefonomon nem jelentek meg azok a "személyre szabott hirdetések", amit az androidos készülék mellett beszélgetve pár órán belül a képedbe tol a facebook.
Az még úgy-ahogy elfogadható, hogy egy termékre rákeresve a böngésző adatot gyűjt, elemez, de a droid ne vegye már át a hatalmat a felhasználó felett.
Mindennek következtében már bosszantó, hogy a megrendelt-megvásárolt termék ajánlása hetekig az orrod alá van tolva a facen.

]{udarauszkasz 2019.10.06. 13:40:29

@cso zsi: "Mindennek következtében már bosszantó, hogy a megrendelt-megvásárolt termék ajánlása hetekig az orrod alá van tolva a facen."
ez azert van, hogy ha vmi olyat rendelsz, amirol a feleseged nem tud, az otthoni WiFi alapjan, megiscsak kideruljon :-D

]{udarauszkasz 2019.10.06. 13:43:36

@Jankove: nezd meg a Pusztitot, es utana latogass el egy kinai nagyvarosba. Ugyanaz. Pontrendszer, megfigyeles stb.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.10.06. 14:35:31

@cso zsi: Mondtam, a Google a leghatékonyabb ügynök. De a Microsoft a Windows 10 rendszer beépített, részben még nyilvánoságra is hozott szolgáltatásaival teljes ellenőrzést tart fenn a fájljaid között, egy rendszergazda még azt is megtalálja, hogy melyik mappát mikor nézted meg.

@]{udarauszkasz: Ugyanazon a routeren, másik gépen a feleségem egyszer csak meghökkenve kérdezte, hogy az x dologra én kerestem-e rá. Igen, vagy fél évvel azelőtt. A Google kereső feljegyezte még a router azonosítóját is, és egy hasonló szóra történt keresésnél ezt dobta fel első találatként. Nem valami kínos ügy volt, de éppenséggel lehetett volna az is. Állítólag mostanában mindenki az adatbiztonság növelését tűzi ki a fejlesztések céljául, közben pedig ilyenek történnek. Sőt, egyszer Google keresővel találtam egy üzletet, odamentem a honlapjukra, két nap múlva kaptam az üzlettől egy e-mailt. Érdekes, nem?

Jó pár év után nemrég rákényszerültem arra, hogy gmailes fiókot nyissak. Pedig eddig kerülni próbáltam, hogy a Google bármilyen regisztrációhoz kötött szolgáltatását használjam, a munkahelyem ragaszkodott hozzá. Persze megpróbáltam beiktatni néhány biztonsági lépést, de nem örültem a dolognak.

lenörd hofstadter 2019.10.06. 15:24:45

Akinek lassan a retyópapír tekeréséhez is szóban utasítható gép kell, az ne óbégasson. Ez van, nem kell használni oszt jónapot.

nemecsekerno_007 2019.10.06. 15:47:54

@Jankove: Jaja, nekem is ezzel van a gondom, így gyakorlatilag elveszik a felhasználói szabadságot; ezt használod, ilyen módon vagy nem használod...
És persze fizetsz érte...

steery 2019.10.06. 16:51:59

Mindezek miatt jelenleg az a trendi, ha valakinek buta otthona van és nem használ semmilyen okoskodó, lehallgató, megfigyelő, kémkedő eszközt. Még a kamerák lencséjét is letakarja amikor nem használja. A mobilját pedig úgy teszi le, hogy a kamerái ne lássanak rá, mit csinál épp a lakásban. És mellőzi az elektronikus fizetési, pénzkezelési módszereket, megmaradva a sokkal olcsóbb, biztonságosabb és emberibb sebességű készpénz használatnál.
A mikrofonok bedugaszolása viszont problémás, egy sima letakarás-leragasztás nem elég hozzájuk. Valaki tud módszert a mikrofon könnyű, gyors, egyszerű lefogására? Mert az nem jó, ha beteszem a mobilt egy hangszigetelt dobozba, mivel akkor nem hallom, ha csörög.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.06. 17:11:13

@Audianer: Hát igen, nehéz boldogulni a "j"-k és az "ly"-onok dzsungelében. Saját tapasztalat..:(

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.06. 18:48:27

@steery: Tegyél valami alacsony zajforrást a telefon közvetlen közelébe, ami téged nem zavar, de a mikrofont ingen. Pl. halkra vett zsebrádió

randomuser1 2019.10.06. 20:36:26

az anonimizáció lesz, a kylcsszó, a poszt alapja meg, h a kedves naív poszter olyan egyedinek érzi magát, oszt közben meg, a világ nyolc/kilencmilliárd embere faszán körülirható úgy kétszáz jelző véges halmazával, és h random egzakt kis petike mire veri ki, úgy nagyjából kb, konkrétan, senkit se érdekel...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.06. 20:43:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Erre mondta valaki,hogy a civilizált ember kipusztulásának három fő oka a 3f: fogamzásgátlás,feminizmus,facebook..

cso zsi 2019.10.06. 22:52:01

@Androsz: A Microsoft hangoztatta, ezért berágtak rá az egyszerűek. Linuxokról meg kiderült...
Az androidot gyakorlatilag nem tudod használni, ha nem fogadod el.

@]{udarauszkasz: Na azt megnézném. Ahhoz megint meg kéne nősülnöm. :)
Nem otthoni wifi, bármely netkapcsolat, akármerre jársz. Az eszköz felhasználóhoz van rendelve, és ha sétálsz az utcán, pár perc múlva dobja a helyinformációk alapján a kérdést: "hogy tetszett abcd étterem, sikeres volt e a vásárlás xyz boltban..."
Pedig be se mentél adott helyre.

]{udarauszkasz 2019.10.07. 08:30:42

@Veszéjben a lyogállamiság !: a zsebradios trukk se nagyon jatszik mar. A zajszuro algoritmusoknak koszonhetoen kiszurik. Esetleg egy dumalos csatorna megnehezitheti a dolgot.

steery 2019.10.07. 15:29:06

@Veszéjben a lyogállamiság !: Ezt már próbáltam. A gond az, hogy a rádióműsorok ricsaja változó, ráadásul időnként szünetek vannak benne a zenék, beszédek közben. Szóval akkor állandóan figyelni kell rá, hogy amikor a zajláda elhallgat, én is, mi is folyton elhallgassunk, ami nem praktikus. A leghatásosabbnak a hosszú, instrumentális zenék tűnnek, viszont a mai mobilok mikrofonjának érzékenysége olyan jó, hogy még egy élő koncert felvételébe is behallatszik 1 méterről a suttogás, érthető módon. Kipróbáltam, azért mondom.
Jelenleg azon agyalok, hogy ha felveszem egy népes társaság élénk beszélgetését, amiben legalább 10-20 vagy több ember beszél egyszerre, össze-vissza, szüntelenül, és ezt játszom le takarózajnak, vajon ebbe belevész rendesen a saját beszélgetésünk? A hangelemző szoftverek vajon ki tudják szűrni a sok beszédből az egyiket? Biztos, hogy a szűrésnek vannak technikai korlátai, csak azt nem tudom, hol? Mert a titkosszolgálatok érthető módon nem dicsekszenek a képességeikkel.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA