Másodfok

Fegyvertartás: áldás vagy átok?

Antal Bálint

2019. október 02. - Másodfok

Tucatnyi tragédiához vezet, ugyanakkor meg is véd tőlük. Számtalan olyan végzetes lövöldözésről hallhatunk híreket, amelyhez az elkövető minden további nélkül megvehette az éles lőfegyvert. Bár a polgári fegyverbirtoklás azonnal az amerikai sztereotípiát juttatja eszünkbe, a világ más országaiban is tartanak odahaza fegyvert. Akárcsak a halálbüntetés kérdésében, Európa és Amerika e téren is ellentétes nézeteket vall. Mit rejt ez a téma és mit érdemes tudni a jogi szabályozásáról?

gun_control_gavel_usa_flag_gi.jpg

A fegyverszabályozás (gun control, másnéven firearms regulation) nem más, mint a tűzfegyverek magánszemélyek általi gyártására, szállítására, adásvételére, birtoklására és használatára vonatkozó jogszabályok és irányelvek összessége. Kizárólag állampolgárokról beszélünk tehát – a hadsereg, a rendőrség és más állami szervek nem tartoznak a firearms regulation témakörébe. Számos célja lehet az egyéni fegyvertartásnak (önvédelem, sportlövészet, kereskedés, fegyvermánia, rosszabb esetben bűncselekmény elkövetése), az állam pedig e jog gyakorlását szabályozza a gun control címszó alatt.

A szabályozás tekintetében a Föld országai két táborra oszlanak: rengeteg korlátozó fegyverpolitikájú és csupán néhány engedékeny államra. A korlátozó államok közé tartozik Amerika (kivéve: USA) és Európa legtöbb országa (beleértve hazánkat is), ahol az állam hivatalos procedúrához köti a lőfegyverek és az ahhoz szükséges engedély megszerzését. Ez ugyan nehéz, de közel sem lehetetlen. Indiában, Kínában és a legtöbb keleti országban azonban sokkal szigorúbb állami szabályozással korlátozzák a fegyvertartást, amely ezáltal nagyon keveseknek adatik meg. Ami az engedékeny államokat illeti – többek közt Ausztria, Svájc, Nigéria, Pakisztán, de főleg az USA és Jemen tartozik ide –, magánszemélyek számára lényegesen könnyebben elérhetőek a tűzfegyverek, csupán az alapfeltételeknek (életkor, beszámíthatóság, büntetlen előélet, stb.) kell megfelelni.

Híresen engedékeny fegyverpolitikát folytat az Egyesült Államok, ezen alanyi jogot ugyanis már az alkotmány második kiegészítése (Second Amendment, 1791) rögzítette, kiemelve az önvédelem és a milícia fontos szerepét. Jelenleg a legtöbb államban engedély sem szükséges ahhoz, hogy valakinek saját fegyvere lehessen. Használatuk is jóval szélesebb körben megengedett, utcai viselésük tekintetében annak rejtett (concealed carry) vagy látható (open carry) módját határozzák meg. Becslések szerint a teljes lakosság 35-42%-a rendelkezik legalább egy lőfegyverrel ­– ezzel az USA a világelső az egy főre jutó fegyverek számának tekintetében. Ám az érem másik oldalát se feledjük: éves szinten több tízezer fegyver okozta sérülés és haláleset fordul elő Amerikában, ideértve a véletlen eseteket és az (ön)gyilkosságokat. A fegyvertartás mind a mai napig az egyik legvitatottabb kérdés az országban: támogatói az engedékenyebb, ellenzői a szigorúbb szabályozást sürgetik.

guns_per_100_people.png

A fegyvertartást pártolók legtöbbször a bűnözés elleni önvédelemmel érvelnek: nem állhat minden sarkon rendőr, az állampolgároknak saját maguknak kell gondoskodniuk szeretteik és vagyonuk védelméről – így tették ezt annak idején a telepesek is, akikre ezer veszély leselkedett. Az ellentábor viszont pont, hogy egy fegyverek nélküli társadalomban érezné magát biztonságban, ahol nem kell a felelőtlen vagy éppenséggel agresszív fegyverviselőktől rettegnie. Ami pedig az agressziót illeti, a viszonylag gyakran megismétlődő és ártatlan életeket követelő ámokfutások a fegyvertartás árnyoldalát igazolják. Egy lőfegyver legális birtoklása az ellenzők szerint már önmagában komoly veszélyt hordoz: ha valaki ezen felül még közveszélyes is, az eszköz már adott egy erőszakos bűncselekmény elkövetéséhez. A fegyverpártiak szerint azonban a fegyvertartás szigorúbb korlátozása nem szüntetné meg a bűnözést, az elkövetők így is, úgy is fegyverhez jutnak – ellentétben a törvénytisztelő polgárokkal, akik ily módon védtelenek lennének velük szemben. Magyarán a széles körű fegyverbirtoklás a közrend védelmét szolgálja, még akkor is, ha időnként egyesek visszaélnek vele. Az ellenzők szerint a fegyvertartás azonban nem szorítja vissza a bűnözést: pont, hogy erőszakra arra buzdít a vele járó hatalomérzet.

Áldás vagy átok? A becsületes polgár önvédelmének és a közveszélyes elkövető ámokfutásának egyaránt lehet eszköze. Elgondolkodtató helyzet, mindkét tábor komoly érveket sorakoztat fel, bizonyára sokat lehetne még írni róla. Egy biztos: az állam felelőssége hatalmas a fegyverszabályozást illetően. Különösen az engedély megadásakor és megújításakor kell nagy hangsúlyt fektetni az illető pszichológiai alkalmasságának felmérésére – bárki életében bekövetkezhet olyan trauma, amely gyilkos indulatokat ébreszt benne, legyen az kiközösítés, szerelmi csalódás vagy egy karrier bukása. Magyarországon szerencsére európai viszonylatban is kifejezetten szigorú a szabályozás, amely kizárólag a valóban alkalmas magánszemélyek számára teszi lehetővé a fegyvertartást. 

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr4514993718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.10.02. 17:10:19

A fegyverviselés mindig és mindenhol a szabad emberek előjoga volt. Az, hogy egy országban lehet fegyvered, alapvetően azt jelenti, hogy állam bácsi alapvetően szabad emberek akaratából jött létre, az ő érdekeik képviseletében. Itt Európában általában nagyon régóta nem ez a helyzet, itt mindig volt az uralkodó / nemesség, és a gyalog aki max. akkor és addig kapott fegyvert, amikor és amíg a vágóhídra küldték meghalni. Ez sokat nem változott később sem: az európai polgár pont ugyanolyan szolgája az államnak a legnagyobb német vagy svájci demokráciában is mint a sztálini Szovjetunióban vagy a Hitleri harmadik birodalomban, max. jobban él egy picit, és megkapja a szabadság illúzióját. Persze ez mindenhol csak illúzió, elvégre a demokráciában a nép szavaz, a nép pedig arra szavaz amerre a média vezeti. A média pedig a mindenkori hatalmat szolgálja.

Aztán az, hogy a polgár kezéből az élet és halál át van helyezve állam bácsi kezébe azt is jelenti, hogy aki állam bácsit irányítja, az élet és halál ura. Ez pedig vonzza az agyament idiótákat. Persze megvan elméletileg a fékek és egyensúlyok rendszere, de ez csak akkor és addig működik, amíg nagy a jólét. Az európai rendszerekbe bele van kódolva időnként egy-egy népirtás, legyen az inkvizíció, vagy Holocaust, vagy Nagy Októberi. És ugyan az amcsiknál minden évben vannak lövöldözések, de azért sok-sok lövöldözés kijönne Pl. akár egy Srebrenicai mészárlásból is, pedig az még a kisebbek közé tartozik.

firg_firg 2019.10.02. 17:19:04

Engedékenyek közé tartozik még Csehország és Skandinávia is

nemecsekerno_007 2019.10.02. 17:56:30

Nálunk '56 után szigorították a fegyvertartást... Féltek az elvtársak...

Kataj 2019.10.02. 19:14:02

@nemecsekerno_007: Így van, azzal a pontosítással, hogy ma is félnek az elvtársak. Rettegnek. Az előző - kevésbé szovjet típusú - rezsim idején Görényi, alias Gergényi elvtárs közölte, hogy el fog utasítani minden fegyvertartási kérelmet. Persze csak azokra gondolt, amik tisztességes állampolgároktól jönnek, mert a maffiás elvtársak "természetesen" hordhatnak fegyvert. Ahogyan régi jó elvtársa, Don Pintér uralkodása alatt is ez most a helyzet. Érdekes módon a hazai médiából teljesen kicenzúrázzák, hogy a szintén szovjet múltú Szlovákiában tökéletesen működik az állampolgárbarát - tehát engedékeny, horribile dictu: liberális - fegyvertarási törvény.

midnight coder 2019.10.04. 19:37:16

@Kataj: Azért Pl. a flóbert "fegyverek" tartásának engedélyhez kötését a szocik vezették be.

Nyunyó33 2019.10.05. 21:33:06

az összes gengszternek van pisztolya szereztek maguknak a szerb háború alatt, a rengeteg biztonsági őr cégről nem is beszélve akik legálisan tarthatnak fegyvert, azok mind kis magánhadseregek akik egy balhé esetén bevethetőek bárki ellen , nemhiába köthető rengeteg belőlük a pintérhez
itt csak a becsületes egyszerű emberek védtelenek
például ha kitörne egy tüntetéshullám a hong kongihoz hasonló ezer verőlegény jelentkezne akik lelkesen vérba folytanák a tiltakozást, de csak emlékezz a kopaszokra a népszavazási javaslat beadásánál , pénzért mindent
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA