Másodfok

Menthetetlen Amazónia? Mi a valóság?

Pankó Evelin

2019. szeptember 13. - Másodfok

Amazónia alatt az Amazonas-medence területét értjük, amelynek kétharmada Brazíliához tartozik, egyharmada pedig Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela és azok szomszédos területein helyezkedik el.

Úgy gondolhatjuk, hogy a 2019 augusztus elején kitört erdőtűz hatalmas méreteket öltött, azonban a NASA friss statisztikái szerint az erdőtűz helyzete az átlagos szintet ütötte meg.

burning-fire-forest-50700.jpg

Így kijelenthetjük, hogy a leégett területek éves aránya nem változott. Az Amazonas-medence különböző területein eltérően oszlik fel a tűz hatóköre, így persze vannak erőteljesen és kevésbé károsult területek is.

Azonban az erdőtüzekre egy bizonyos mértékben tekinthetünk természetes jelenségként, mivel ezek a nyár folyamán kialakult száraz időszak következményei. Ennek szöges ellentéte, amely sokkal nagyobb veszélyt jelent a környezet számára az ember által okozott erdőtűz, amiről gondolhatjuk azt, hogy kordában tartható, viszont legtöbbször ez sikertelen és nagyobb méreteket ölt, mint a tervezett mértéke.

Az augusztusi erdőtűz-pánik minden bizonnyal emberi cselekedet folyamán, gyújtogatással alakult ki. Az Amazonas-medencén osztozó államok számára hatályban van egy korlátozás, egy mérőszám, amely fölött nem léphetik át az erdőírtás mértékét, viszont ez a legális határ viszonylag magasan helyezkedik el. Mindez azért van érvényben, mivel az erdőírtással leégetett talaj igen termékeny így az alacsony GDP-vel rendelkező amazóniai államok a növénytermesztésüket, állattenyésztésüket és különböző gyárak építését ezen a területen tudja megoldani, így segítve az államuk gazdaságának előrelépését.

Amíg gazdasági szempontból elfogadható indokokat alkotnak az államok kormányzói, addig környezeti szempontból az erdőtüzek lesújtóan hatnak a bolygónkra. Mivel a spontán és az ember alkotta erdőtüzek évről évre nagyobb méretet öltenek, így csökken az oxigén és növekedik a szén-dioxid kibocsátás mértéke, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez, amely a száraz időszakok egyik legnagyobb gyilkosa, hiszen ez okozza az erdőtüzeket.

Természetesen mi hétköznapi emberek is segíthetünk ezen a különböző esőerdővédő szervezetek támogatásával, akár minimális mennyiségben is. Változtathatunk a táplálkozásunkon, mivel például a legtöbb édesség és tészta tartalmaz pálmaolajat, aminek termesztéséhez erdőírtás szükséges. Beiktathatunk vegán napokat az étrendükbe, mivel a nem hazai vöröshús és a tejtermékfogyasztással is az Amazonas-medencei tenyésztett és termesztett termékeket támogatjuk, így a növényi alapú táplálkozás kis mértékben, de segítheti a jövőbeli erdőtüzek akadályozását.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr7915080610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sírjatok 2019.09.14. 21:57:37

"Beiktathatunk vegán napokat az étrendükbe, mivel a nem hazai vöröshús és a tejtermékfogyasztással"

Jah, meg is lepődtem hogy tényleg, hozzánk a világ másik feléből hozzák a tejet? :D

"Mivel a spontán és az ember alkotta erdőtüzek évről évre nagyobb méretet öltenek, így csökken az oxigén és növekedik a szén-dioxid kibocsátás mértéke, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez, amely a száraz időszakok egyik legnagyobb gyilkosa, hiszen ez okozza az erdőtüzeket."

Szerintem majd lesz aki ezt szétszedi, addig itt hagyom.

acycloren 2019.09.15. 01:09:53

De legalább a sok facebookon rettegő klíma-aggodalmár dollármilliókat adományozott mindenféle hangzatos nevű szervezetnek, amik állítólag majd megmentik a klímát meg az esőerdőt. Ugyan mindnek Nyugat-Európában meg az USA-ban van a székhelye, ahol a csúcsmenedzsereik luxusprostik seggéről szívják fel a kokaint meg Michelin-csillagos éttermekben költik el szerény vacsorájukat, de sebaj. Az adakozó jobban érzi magát, ennyi a lényeg. Biznisz esz juzsuöl.

@sírjatok: A szóját termesztik ott a multicégek, amit aztán állati takarmányba tesznek, hogy jobban nőjön a marha, disznó, csillámfaszláma. Tehát a nekem tejet adó szlovák tehén is eszik brazil szóját, ha nem is annyit, mint mondjuk egy amerikai.

Azt azért érdemes látni, hogy ezzel a klímapánikkal KIZÁRÓLAG a fehér embert lehet behülyíteni. Az ázsiai, afrikai ember közben fogyaszt rendületlenül. Ezt látom Ázsiában. Előbb adakoznak egy sikeres egyetemi felvételi vizsgát bebiztosító helyi jósnak, mint a világ másik felén tomboló avartűz megfékezésére. És ez így van rendjén.
Valamiért a fehérekkel sikerült elhitetni, hogy ők az okai minden rossznak és csak ők tehetnek ellene és az ő felelősségük egy másik országban a problémák megoldása.
Nagyon "kumbaya" ez a hozzáállás, csak épp senki se gondolja így a világon a fehéreken kívül.

Emmett Brown 2019.09.15. 08:13:36

Az égetéssel nyert talaj annyira termékeny, hogy pár év alatt szinte teljesen kimerül, és lehet menni tovább a következő dzsungelrészt lepusztítani.

@sírjatok: az oxigénkibocsátás nem csökken, ergo a co2 elnyelődés sem. Viszont a leégetett részből csakugyan felszabadul egy egyszeri adag CO2, ami önmagában nem olyan durva dolog. A biodiverzitás csökkenése, a talajerózió illetve a mikroklíma megváltozása (első körben) az igazi hátulütői a dolognak.

nemecsekerno_007 2019.09.15. 11:13:26

Vajon fognak bombázni fejlődő országot azért mert nem ültet elég fát?!

flydomi 2019.09.15. 14:41:00

Az embernek nevezett vegbeldarabnak meg vannak szamlalva az evei.Egy ujabb vilageges fele tartunk politikailag,vallasilag,fajilag.Az ember mindig csak a vert akarja,egymast kiirtasa a cel.Na meg a Fold szetcseszes minden aron.Nemhiaba vannak a kis zsebhokis elmebeteg diktatorok.Masfelol ez a szuper "fogyaszto alapu tarsadalmi" gazdasag nem fenntarthato.A nepesegnovekedes,ami az elmult parszaz evben iszonyatosan felgyorsult,nem elony.A Foldnek van egy limitje,amit mar atleptunk minden teren.Most mar csak a vegso exodus van hatra.De az fajdalmas lesz mindenki szamara. :))

kolompar lole 1116 2019.09.15. 15:41:09

@nemecsekerno_007: Persze, lebombázzák azt a keveset is, aztán kezdhetik előlről. :D

laci_52 2019.09.15. 18:12:10

Nem kell ezt olyan tragikusan felfogni, hiszen az ember az ókortól napjainkig mindenhol irtotta az erdőket, mert kellett a terület. Ez ma is így van. Egyébként is: egy tűz után az erdő - különösen a trópusi erdő - hamar regenerálódik.

Tizenkettes 2019.09.15. 19:26:09

Akárcsak más újságírói termékek, ez a cikk is általános tájékoztató jellegű, egyes tévképzeteket szeretne eloszlatni az olvasókban. Szerzője felkészülten, forrásokat használva írta meg, téves következtetéseket, információkat érezhetően nem tartalmaz. Ennek ellenére mindig kötelezően kellenek kommentek, melyek viszont fair playt nem alkalmazva felkészületlenül ömlenek a szerzőre. Fájdalom. A szerzőnek viszont szép munka!

@flydomi Aki tisztában van az ilyesféle sorssal, de csak tétlenül hirdeti azt, az nagyobb bűnt követ el, mint aki tudatlanul vezeti a sort a vég felé:)
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA