Másodfok

Az alkohol passzív áldozatai

Péller András

2019. augusztus 07. - Másodfok

Egy új amerikai kutatás arra világított rá, hogy ahogyan a dohányázás károsítja a passzív elszenvedőit, az alkohol is szedi áldozatait azok között, akik az ittas emberek környezetében élnek. A megkérdezett nők ötöde, a férfiak negyede mondta, hogy egy év alatt valamilyen módon bántalmazta részeg ember.

alkohol_aldozat.jpg

Katherine Karriker-Jaffe, a Journal of Studies on Alcohol and Drugs folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője elmondta, hogy egyre gyakoribb, hogy más emberek ittassága miatt kell szenvednie valakinek. A kutatók csak egy évig követték nyomon a kutatás résztvevőit, ami kimutatta, hogy a nőket leggyakrabban házastársuk, partnerük vagy más családtag bántalmazza ittasan, míg a férfiakat általában egy idegen.

A kutatáshoz két korábbi felmérés adatait is felhasználták. Egy 2015-ös amerikai országos felmérést, amely majdnem 3 ezer felnőtt bevonásával készült az ittas emberek által bántalmazottakról és egy 2015-ös országos felmérést az alkoholfogyasztással kapcsolatban, amely több mint 7 ezer felnőtt megkérdezésén alapult. Karriker-Jaffe csoportja a tanulmányhoz közel 9 ezer résztvevőt kérdezett meg arról, hogy az elmúlt egy évben ittas ember bántalmazta-e őket valamilyen módon, például zaklatással, fenyegetéssel, vagy féltek, hogy megrongálják a ruházatukat, tulajdonukat, lökdösték, megütötték vagy megverték őket. A válaszadó nők 21 százaléka, a férfiak 23 százaléka élte át a bántalmazás valamilyen formáját részegek miatt az elmúlt évben. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy minden évben 53 millió amerikait inzultálja ittas ember. A bántalmazás leggyakoribb változata a zaklatás és fenyegetés volt, ezt a férfiak és a nők 16 százaléka említette.

A kutatók azt is megállapították, hogy a 25 éven aluliakkal, feketékkel, és azokkal, akik maguk is éppen erősen ittasak voltak, valamint az elváltakkal és özvegyek gyakrabban történt meg, hogy ittas személy bántalmazta őket.

Nagyon fontos, hogy Karriker-Jaffe és csapatának a tanulmány ráirányítsa a figyelmet erre a súlyos problémára. Bár mindenekelőtt azt kellene elérni, hogy az emberek tudatosan tartsanak mértéket, amikor alkoholt fogyasztanak, ez egy hosszú társadalom edukációs folyamat keretében valósulhat meg. Rövidtávú eredményt érhet el például a rövidebb nyitvatartási idő az italboltokban és bárokban.

Antoine Douaihy, a Pittsburgh-i Orvosi Egyetem pszichiátriaprofesszora nagyon fontosnak nevezte a tanulmányt és kiemelte, hogy miközben mindenki az drogválsággal van elfoglalva, úgy tűnik, kerülik az alkoholizmus kérdését, ami pedig súlyos társadalmi probléma az Egyesült Államokban. Hozzátette, hogy az alkoholizmussal kapcsolatban egyébként is jellemzően az alkoholt fogyasztók károsodásával foglalkoznak, és a járulékos károkat nem is vizsgálják.

 Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr2914947348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.08.08. 07:31:42

Mert a részeg tahók józanon kulturált úriemberek lennének...

Emmett Brown 2019.08.08. 08:11:13

Nem a passzív dohányzáshoz kellene hasonlítani, mert alapvetően más ügy.

A passzív dohányos ugyanazt a fajta egészségügyi kockázatot veszi át mint ami az aktív dohányosokat fenyegeti, míg a "passzív alkoholistát" nem a májzsugor meg a klasszik leépülés fenyegeti, hanem a bordatörés.

A két folyamat időtartama is totál különböző, passzív dohányzás közép de inkább hosszú távú, míg az alkoholnál ha valami gyökér belédköt, akkor azonnali a hatás.

Én sokkal inkább a kemény drogoktól való becsavarodás áldozataival állítanám párhuzamba a "passzív alkoholistát", ami egy borzasztóan fos kifejezés az egészre egyébként.

body_andras 2019.08.08. 08:29:23

@midnight coder: Józanul talán hamarabb elküldi őket a p*-ba az "áldozat", mert nincs az a kifogás hogy "az uram csak részeg".
Elég komplex kérdés hogy ha kivesszük a túlzott alkoholfogyasztást a rendszerből akkor nem lép-e a helyébe más katalizátor a családi erőszaknak és egyéb mellékhatásoknak - valószínűleg igen.
Kezdetnek nem ártana teljesen betiltani a házi szeszfőzést és egy nagy razziával elkobozni az összes pálinkafőzőt + háztartásonként több hektoliter dugipiát. A házi főzés legyen az őstermelők privilégiuma de ők is inkább a minőségre, ne a mennyiségre törekedjenek, ráadásul tekintélyes adóval terhelve az amúgy ehető dolgok értelmetlen méreggé alakítását.
Az "ittasság miatt mások szenvednek" című történet nem csak abban merül ki hogy a részeg ördögök verik a feleségüket vagy zaklatják a szomszéd lányát. Az is elég nagy szenvedés ha idegesítő, bűzlő pofájú állatok jönnek szemben az utcán aztán az ügyeleten is parádéznak amíg ki nem dőlnek. Mindenkit qrvára zavarnak a nagyivő alkeszok, csak valamiért már az általános iskolában is azt a legendát tanulják a kölykök, hogy bebaszni menő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.08.08. 09:34:59

"Bár mindenekelőtt azt kellene elérni, hogy az emberek tudatosan tartsanak mértéket, amikor alkoholt fogyasztanak, ez egy hosszú társadalom edukációs folyamat keretében valósulhat meg."

A posztoló melyik alternatív univerzumból jött?

"Rövidtávú eredményt érhet el például a rövidebb nyitvatartási idő az italboltokban és bárokban."

Semmi haszna nem lenne, az alkoholista - oppardon: alkoholbeteg:)) - eleve bespájzol magának otthon. Főleg a szegényebbje, akinek nem mindegy, mennyiért rúg be minden nap.

@body_andras:

"Kezdetnek nem ártana teljesen betiltani a házi szeszfőzést..."

Nehéz igazán érvényt szerezni olyan intézkedésnek, amely az intézkedés végrehajtóinak érdekeivel is szemben áll.

"ráadásul tekintélyes adóval terhelve az amúgy ehető dolgok értelmetlen méreggé alakítását."

Akár csak a cigarettánál, itt sem lehet az adókat mértéktelenül emelni, mert az a csempészetet fogja ösztönözni - lásd az USA-beli prohibíciót.

Nekem is szabályosan fáj a szívem, amikor a falusi pálinkakifőzde előtt látom a gyönyörű, egészséges gyümölcsöket - itt főleg almát és barackot -, amelyeket akár meg is lehetne enni, de nem, mérget gyártanak belőle, melynek során minden tápanyag elvész belőle.

Szerinted túlélne bármely kormány egy jelentős alkoholdrágítást ill. korlátozást? A dohánnyal ellentétben az alkohol NER-esítését még a Fidesz sem merte meglépni eddig.

2019.08.08. 09:40:54

@Emmett Brown:
Ráadásul az erőszak józanon és részegen is bűncselekmény, mások dohányzással károsítása pedig szabályozástól függően legfeljebb szabálysértés. A dohányzás mindenképpen füsttel jár, az alkoholfogyasztás viszont csak agresszív, elfolytottan agresszív embereknél vagy patológiás részegségnél jár erőszakkal. Viszont az agresszió, ahogy mondod, az adott pillanatban súlyosabb.

Így eleve ez a passzív alkoholfogyasztás kifejezés félrevezetős nem következetes. Passzív alkoholista az, akinek az édesanyja részegedik le, mikor ő a hasában van.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.08.08. 09:43:49

MIKOR ISZOK...

Mikor iszok, akkor hisztis
Szokok lenni s Chuck Norrist is
Megütöm, ha rúg a piszok!
Úgyhogy inkább nem is iszok...

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/05/mikor-iszok.html

Emmett Brown 2019.08.08. 10:14:19

@Zabalint: így alaposabban megnézve úgy gondolom, hogy a posztoló elcseszte a nyitóbekezdést/"kedvcsinálót", mert csak és kizárólag ott szerepel a dohányzás mint analógia. Egyébként létezik e-cigi, ami igencsak mérsékeli a passzív dohányzás intenzitását :)

Maga a tanulmány is a "Journal of Studies on Alcohol and Drugs"-ban jelent meg, ami önmagában feltételezi, hogy a drogok hatásával jobban párhuzamba lehet állítani az alkoholét mint a cigarettáéval, úgyhogy a passzív alkoholizmus kifejezés teljesen abszurd (azért használtam, hogy felhívjam a figyelmet a cigi-pia analógia tarthatatlanságára, ami viszont a blogger sara, nem a tanulmányt íróké)

A Kenderesi sztori tökéletes példa egyébként az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett zaklatásra.

Macropus Rufus 2019.08.08. 10:49:19

@midnight coder: sok esetben ez van. Az alkohol felold bizonyos gátlásokat és a józan életben tényleg akár úriemberként viselkedő arc piha hatása alatt átmegy állatba. Sajnos ez tényleg így van. Tudod van még ez a tipikus szöveg, hogy: amikor nem ivott akkor olyan rendes dolgos ember volt. Csak pia hatására egy agresszív állat lett. Szóval ja: a pia sok mindent elő tud hozni az emberből, pont a gátak eltörlése miatt.

Macropus Rufus 2019.08.08. 10:59:28

@body_andras: " Mindenkit qrvára zavarnak a nagyivő alkeszok, csak valamiért már az általános iskolában is azt a legendát tanulják a kölykök, hogy bebaszni menő. "
ennek az oka, hogy nálunk eléggé keményen iszik szinte mindenki. Évente több mint 11 liter tiszta szeszt isznak meg a magyarok. Tudom, hogy ebben van sör,bor meg minden, de tiszta alkoholra vetítik. Szóval azért nem semmi ez a szám.
A Magyar retróban kifejtik, hogy az átkosban az egy főre eső tiszta szesz fogyasztás nagyobb volt nálunk mint a Szovjeteknél ami azért nem semmi eredmény.
Szóval mit lát a kistáska: menőség ha bebaszik, hiszen a környezetében jó eséllyel legalább 2-4 ember biztosan iszik. (felmérések szerint minden 4. európai fiatal hetente legalább 1x átmegy cső részegbe.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.08.08. 10:59:47

@Macropus Rufus:

Bennem ilyenkor az a kérdés merül fel, vajon melyik az adott ember valódi énje: a rendes, megbízható, kedves, dolgos ember vagy az agresszív állat.

body_andras 2019.08.08. 11:04:43

@Emmett Brown: Vagy arra hogy ha iszol akkor bárki bármivel megvádolhat és ha nagyon iszol akkor emlékezni se fogsz rá pontosan hogy hol, kire mekkorát seggrepacsiztál.

Macropus Rufus 2019.08.08. 11:16:28

@Emmett Brown: " Egyébként létezik e-cigi, ami igencsak mérsékeli a passzív dohányzás intenzitását :)"
sajnos nem. A popcorn tüdő mint betegség érinti a e cigi passzív részét is. Ne nevess :)
én sem hittem el, hogy van ilyen megnevezés: poporn tüdő. A problémát a diacetil belélegzése okozza, ami sebessé teszi a tüdő felületét. Ott hegesedés indul el és ezzel arányban csökken a tüdő oxigén felvevő kapacitása is -> meg fog fulladni az illető kb. úgy mint azt a TBC elintézi. Na most a fenolt a passzív dohányosok is belélegzik, csak nem olyan dózisban ezért nekik lassabban fog kialakulni bármi is. De ott a kockázat.

www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/cancer-controversies/does-vaping-cause-popcorn-lung

a cikkben kitérnek arra, hogy igazából nincs teljesen bizonyítva, hogy az e cigiben lévő diacetil popcorn tüdőt okozna, ua. a popcorn gyárakban dolgozó emberek esetében ez okozta. Azért biztos ami biztos: Angliában 2016 óta tilos olyan e cigi folyadékot forgalomba hozni ami diacetilt tartalmaz. Szóval azért lehet van benne valami.

Macropus Rufus 2019.08.08. 11:21:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: jó kérdés. Sztem az agresszív állat. Hiszen a gátlásait oldja fel a pia. Tehát ha a társadalom nem kényszeríti bele abba a viselkedésbe amit józanul csinál, akkor olyan lenne amúgy is mint részegen.

Macropus Rufus 2019.08.08. 11:22:33

@Macropus Rufus: nem fenol, hanem diacetil. Elírás. Javítva.

body_andras 2019.08.08. 11:32:03

@Macropus Rufus: És egy ilyen országban az illegális páleszfőzésre (ami a csóró szeszkósok utolsó mentsvára volt arra hogy forint / alkoholliter mérlegüket kedvezőbbé tegyék) az lett a pálinkagőzös mámorban szocializálódott tahó kormánytagok nemzetsratégiája, hogy legalizálták. Így még az is főzni kezdett akinek jó volt a sógor Pista pálinkája.
Vidéken, meg Erdélyben, a családi zabáláson az asztali ima után Nagytata rögtön tölt tíz kupica pálinkát és már a hétéves Onokát is arra neveli, hogy aki nem iszik, az nem ember. Tinédzserkorban már elsőszámú humorforrás és a viccek 90%-ának slusszpoénja, hogy pálinkát iszunk, ami minél több fokos annál jobb. Aztán látjuk a tévében hogy pirosnapos ünnepeken a polgármesterek, honatyák, miniszterek és a Szeretett Vezér pálinkával koccintva kinyilatkozzák, hogy ez a magyar kultúra és hagyomány.

Mindenhol elmondom és megteszem itt is: a pálinka a magyar nemzethalálhoz vezető út alapköve. Tökéletesen szimbolizálja elcseszett társadalmunk viszonyát a részegséghez.
Megannyi súlyos veszteség ér minket de a tintások a végsőkig védeni fogják a szar italukat.

Félreértés ne essék: én is basztam be elégszer, viszont megtanultam minőségi italt inni, mértékkel és kulturált társasággal, mint minden felnőtt ember.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.08.08. 11:41:55

Naná! Ismerek olyat akinek az anyja a apja alkoholizmusa miatt súlyosbodott depressziójában lett öngyilkos.

Emmett Brown 2019.08.08. 11:52:46

@Macropus Rufus: a napi piaátlag 15 év felett két feles Magyarországon (ha visszaosztod a 11 litert), ami embertelenül sok, és nem tudom, hogy ebbe a házi főzés teljesen benne van-e.

Nyilván az e-cigi sem alpesi levegő, de a simánál még így is kevésbé ártalmas, mind aktív mind passzív részre

darkmirjam_light 2019.08.08. 13:09:14

A címe alapján sokkal többet vártam ettől a bejegyzéstől. Az, hogy alkoholmérgezés hatása alatt az ember ön és közveszélyes már egy ideje tény. A poszt címe alapján arra gondoltam, a piások környezetében élő gyerekek, családtagok folyamatos lelki mérgezéséről lesz szó.
Hogy milyen órákon át hazavárni egy piást. Megfelelni egy erjedésben úszó agy elvárásainak. Látni, hogy szenved, tagad, hazudik, tusol, hibáztat és folyton elbukik. Látni ezt mint gyereke, apja, felesége vagy barátja. Mint a passzív dohányzás, ez addig jó, de nem azért olyan, mert egy hadonászó részeg megtámadhat. Azért, mert olyxan mint a füst, mindenki kap belőle az alkesz közelében.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA