Másodfok

Csökkentek a közjegyzői díjak

Péller András

2019. július 02. - Másodfok

2019. július elsejétől lépett hatályba az új közjegyzői díjrendelet. 28 év óta először változott ez a jogszabály. Az új szabályozás az elmúlt majdnem harminc év társadalmi és gazdasági változásai alapján alakítja át közjegyzői eljárások a költségvonzatát. Különböző jogpolitikai célok mentén a jogalkotó több társadalmi csoportot, illetve ügylet típust is kedvezményben részesít. Fontos leszögezni, hogy a változások szoros összefüggésben vannak a családvédelmi akciótervvel.

handshake.jpg

Ennek megfelelően, ha egy 3 vagy több gyermekes család akar ingatlan adás-vételiszerződést kötni, és az ingatlan megfelel a méltányolható feltételeknek, akkor a közjegyzői díjból 25 százalékot elengednek. Hasonló kedvezmény a 35 év alattiak első lakásvásárlására járó kedvezmény. Régóta ismert, hogy az illeték törvény ennek a csoportnak a számára ingatlanvásárlás esetén az illetéknek mindössze az 50 százalékát írja elő. Ugyan ezt a szabályt terjesztették most ki esetükben a közjegyzői díjakra is.

Miért van szükség a közjegyzői okiratra?

Adás-vételiszerződéseknél kifejezetten fontos a közjegyzői hitelesítés. Abban az esetben, ha az eladó határidőre nem adja birtokba az ingatlant, vagy a vevő nem hajlandó fizetni, esetleg elállás történik, akkor a közjegyzői okirat alapján a követelések végrehajtás útján érvényesíthetők lesznek. Nélküle a felek évekig tartó pereskedésre számíthatnak.

Gondolni kell a nyugdíjas évekre

Az ingatlanvásárláshoz hasonló kedvezményeket irányoz elő a rendelet az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek esetében, ha tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést természetes személlyel vagy egyházi jogi személlyel akarnak kötni. Ezekben az esetekben is 25 százalékos kedvezményt állapított meg a jogalkotó. A cél az, hogy ezeket a szerződéseket is minél inkább a közjegyző elé tereljék, hiszen például a magánokiratba foglalt öröklési szerződések a legtöbb esetben alaki vagy tartalmi okokból érvénytelennek minősülnek. Elmondható, hogy az örökösök és az örökhagyók érdekeit is a jogbiztonság elősegítése szolgálja.

A bankok számára nem elsődleges az ügyfél érdeke

A legnagyobb mértékben a lakásvásárlással kapcsolatos egyéb ügyintézések tekintetében segít az új rendelet. Abban az esetben, ha valaki lakáscélú jelzáloghitel szerződés esetében szeretne egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot készíteni közjegyző előtt, akkor az eddigieknél jóval magasabb kedvezményre lesz jogosult. Miért fontos az ilyen szerződéseket közjegyző előtt elkészíteni? Az ilyen szerződéseket a bankok általában magánokirat formájában megkötik az ügyfelekkel a bankfiókokban. Ezt követően kell az adósnak közjegyző előtt egy nyilatkozatot tennie, hogy a bankban vállalt feltételekkel a kölcsönt és annak kamatait visszafizeti, és ha ez mégsem teljesül, akkor vele szemben eljárást lehet kezdeményezni. Ezeknek az eljárásoknak a díja lecsökkent a szokásos közjegyzői díj 30 százalékára. Nagyon fontos, hogy ezeket az okiratokat az ügyfelek ne a bankfiókokban készítsék el, hanem mindenképpen a közjegyzői irodában. Ezt segíti elő, hogy a közjegyzői eljárás olcsóbb lett annál, mintha ugyan ezt a bankfiókban kötné az ügyfél.

A jogbiztonság az első

Azért van szükség a plusz körökre az ilyen típusú szerződések megkötésekor, mivel a bankoknak nem érdeke, hogy az adós jogilag körül legyen bástyázva. A közjegyző sokkal teljesebb képet tud adni az ügyfélnek arról, hogy a vállalt szerződés alapján milyen jogai és kötelezettségei vannak. Ez a tájékoztatás független és pártatlan környezetben, maximális diszkréció mellett történik meg, amire egy bankfiókban nincs lehetőség. Le kell szögezni, hogy egy hitelszerződés esetében a bank mindig ellenérdekű fél az adóssal szemben. Ebből adódik, hogy a tájékoztatás, amit egy banki ügyintézőtől kaphatunk, nem lehet pártatlan.

Objektív feltételek

A különböző lakáscélú jelzáloghitelek alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatok esetén, a kedvezményes közjegyzői díjak igénylésének több objektív feltétele van. Az egyik ilyen, hogy a közjegyzői okirat magyar nyelvű legyen, vagy az is, hogy az ügyfél az okirat tervezetét elektronikus és szerkeszthető formában a közjegyző rendelkezésére bocsájtsa. Fontos, hogy ezen a tervezeten tartalmi változtatás utólag ne kelljen eszközölni. Az ügyfélnek nem kell külön odafigyelnie arra, hogy a különböző törvényeknek megfelel-e a szerződés, hiszen a közjegyző dolga az, hogy ezt megállapítsa. A nyugdíjkorhatárhoz kötött vagy a 35 év alatti kedvezményekhez szintén nincsen külön dolga az ügyfélnek, ezeket is objektíve a közjegyző állapítja meg. Azonban a nagycsaládosok számára nyújtott könnyítések esetében szükséges a házaspárnak a házassági anyakönyvi kivonatának és a gyermekek születési anyakönyvi kivonatának és lakcímkártyájának, illetve az ingatlan alaprajzának a bemutatása.

Van, ami nem változott

 Az otthonteremtési kamattámogatással érintett hitelek eddig is a legalacsonyabb közjegyzői díjcsoportba tartoztak, így a jelenlegi rendeletmódosítás ezeken nem változtatott. Az eddig említett eseteken kívül, például a cégek egymás közötti ügyleteinek esetében a közjegyzői díjak 4500 forinttal emelkedtek. A hagyatéki vagy egyéb nem peres eljárások tekintetében a díjazás 2250 forinttal nőtt.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr314921988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KolompárRómeó 2019.07.03. 13:45:40

index.hu/gazdasag/2019/07/01/valtoznak_a_kozjegyzoi_dijak/

"A közjegyzői munkadíj mértéke - ha az eljárás ügyértéke megállapítható - 200 millió forintig valamennyi ügyértéksávban szerződések esetén 4500 forinttal, nem peres eljárások esetén pedig 2250 forinttal emelkedik. Ha az ügyérték nem állapítható meg, a munkadíjat órabérben kell számítani: az egy óráért felszámítandó munkadíj 5500 forintra nő."

Tehát felemeljük 3szorosára, majd egy-két ügykörben adunk 25% kedvezményt.

A cím tökéletesen félrevezető és cseppet sem felel meg a valóságnak.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA