Másodfok

Bonnie és Clyde - románc a bűnözésben

Stolcz Viktória

2019. június 16. - Másodfok

Öt film, három könyv, egy sorozat, egy musical és számos dal ihletői. Ha felvetődik a bűnözőpárosok témaköre, az első két ember, akikre gondolunk, szinte biztosan Bonnie és Clyde. De kik is voltak ők, és hogyan váltak ilyen híressé?

bonnie_e_s_clyde.jpg

A bűnügyi történelem talán leghírhedtebb bűnözőpárosa Bonnie Elisabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow, annak ellenére, hogy közös bűnözői „karrierjük” mindössze két évig tartott. Bonnie és Clyde 1930 januárjában, Texasban találkoztak. Bonnie addigra már három éve férjnél volt, ám mégsem élt boldog családi életet: férje, Roy Thornton gyilkosságért ült börtönben. A gazdasági világválság közepén az akkor tizenkilenc éves nő mély szegénységben élt, kisebb lopásokból, csalásokból tartotta fenn magát. Hasonlóan a huszonegy éves Clyde, aki nem sokkal első találkozásuk után szintén börtönbe került. Szerelem első látásra volt az övéké – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Bonnie látogatásai egyik alkalmával egy pisztolyt csempészett be új szerelmének. Ugyan Clyde-nak sikerült is így megszöknie, de nem sokára újból elkapták Ohio-ban. Két évvel később azonban édesanyja kérelmére Texas kormányzója szabadon engedte azzal az ígérettel, hogy soha többé nem tér vissza az állam területére. Így 1932 februárjában már csatlakozhatott Bonnie-hoz, akivel közösen számtalan bankot, üzletet raboltak ki, és a gyilkosságtól sem riadtak vissza.

Ugyan bűnöződuóként váltak ismertté, de valójában csak kevés ideig dolgoztak kettesben hisz nem sokkal Clyde szabadulása után csatlakozott hozzájuk Raymond Hamilton, majd őt novemberben egy benzinkutas, William David Jones követett. 1933 tavaszán már öt főssé verbuválódott csapatok, ugyanis Clyde testvére, Ivan Barrow és felesége, Blanchet is csatlakozott hozzájuk. Annak oka, hogy mégis Bonnie és Clyde neve vált ismertté egyszerű: a sajtó a szerelmes pár nevét kapta fel, hisz róluk szóltak a bűnügyi hírek, emellett igencsak szerették magukat fotózni, és képeik hamar bejárták a médiát, így igen hamar hírességé avanzsáltak.

Bűnügyi pályafutásuk alatt tizenhárom embert öltek meg, ám mégsem ezért figyelt fel rájuk az FBI elődje, a Nyomozóiroda, hanem hogy az államok között lopott autókkal közlekedtek, ami már szövetségi bűncselekmények számított. Az újonnan összeállt nyomozóegység 1933 nyarán bukkant nyomra: a rajtaütés alatt Clyde bátyja életét vesztette, feleségét, Blanchet-t pedig elkapták a rendőrök, nem sokkal később pedig William David Jones-t is letartóztatták, így megint csak Bonnie és Clyde párosa maradt. Azonban ismét nem maradtak sokáig kettesben, öt foglyot szöktettek meg, akik közül egyikük, Henry Methvin segítőtársukká szegődött. Végezetül Frank Hamer Texas Ranger vezetésével 1934 május 24-én rajtaütöttek a hírhedt szerelmespáron, mintegy százötven lövést leadva rájuk – melyből közel ötven célba is talált.

Haláluk után is sokáig fent maradt a nevük, ez első sorban Henry Fordnak köszönhető, aki Clyde elismerő szavaival reklámozta autóit. Nem telt sok időbe, míg a körülöttük kialakult hírverés pozitívvá nőtte ki magát, az emberek a szegények hőseinek látták őket, hisz leginkább a bankok voltak rablásaik károsultjai. Végül a rendőrség elrettentő példaként kénytelen volt nyilvánosságra hozni a végső tűzpárbaj után készült képeket, igyekezvén megakadályozni hogy a bűnöző szerelmes pár története romantikus legendává váljon.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr114780474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.17. 10:10:38

Érdekes, hogy bűnözők milyen könnyen válnak viszonylag hamar pozitív hősökké, sőt legendákká. Lásd a Viszkis rabló esetét!
Amúgy érdekelne, hogy az a tizenhárom áldozat ki volt, mi volt: banki biztonsági emberek? rendőrök? polgári személyek? konkurens bankrablók? ...

tükörfúró 2019.06.17. 17:23:59

@Frady Endre: Ruzsa Sándortól Ludas Matyi-ig a szegény rétegek körében a hatalommal szembenálló, szegénysorból származó törvnyen klívüli, mindig is kicsit a hős, a lázadó.
Ez annál inkább tettenérhető, minnél szélsőségesebbek a társadalmi különbségek, és minnél nagyobb az elviselhetetlen szegénység.
Minden jogrend, a korai ókor óta, fáraók törvényeitől az önmagát a Nép rendszerének kikáltó kommunista államrendig a(z állam) rend fenntartása mellett mindig elsősorban a fennálló rendszer kiváltságosainak előjogait, vagyoni, családi, társadalmi helyzetét legitimálja, stbilizálja.
Természetesen ezek a szabályok minnél inkább kikerülhetetlenül vonatkoznak mindekire (vö: "joguralom") és minnél nagyobb a társadalmi mobilitás, annál kevésbé népszerűek azok a kemény bűnözők, akik a nép egyszerű fiaiként a felsőbb rétegek pénzére, vagyonára, életére törnek.
Rengeteg variánsa és torzulása ismetes ennek a fajta legenáriumnak, idehaza is van, de főleg a rendszerváltás utáni évtizedekben volt egyfajta "genszterkultusz", mint az közismert..
Vagy az amerikai könnyűzene hasonló elemekkel feldíszített, vagy hasonló közegből származó(!) sztárjai is bizony ebbe a kategóriába esnek, holott összességében nézve látszólag az USA társadalma a világon az egyik legmobilisabb társadalom, egy szegény fekete fiu gyermeke pár évtized múva az állam elnöke lehet.Akár.
Ez azonban nem vígasztalja azokat a hatalmas, x*10milliós leszakadó rétegeket, aki a kapitalizmus első számú szentélyében megfelelő oktatáshoz, egészségügyi alapellátáshoz, az emberhez méltó élet, és kitöréshez szükséges minimális kapaszkodók alapvetéseihez sem jutnak hozzá, így nem sok esélyük van kijutni, abból a társadalmi helyztből és közegből ahol a bűnözés norma, az élet rövid és kegyetlen, drog a mindennapok része, stb,stb.

kéki béla 2019.06.18. 06:10:21

Volt egy felejthető (diszkó?) sláger is, talán a 70-es vagy 80-as években, ami róluk íródott, de nem találom a youtube-on.

kolomparlole1114 2019.06.29. 00:26:54

@Frady Endre: "Érdekes, hogy bűnözők milyen könnyen válnak viszonylag hamar pozitív hősökké, sőt legendákká. Lásd"

... Orsós Viktátor és kelet-balkáni maffiája.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA