Másodfok

Független vélemény pénzért – a magánszakértők

Balázs Barnabás

2019. április 24. - Másodfok

A polgári perrendtartási törvény jelentős szerepet tulajdonít a magánszakvéleményeknek, amelyektől a régi, szinte kizárólag a kirendelt szakértőkre támaszkodó ítélkezési gyakorlat reformját és ellensúlyozását várják.  A bíróságok ugyanis korábban túlságosan nagy mértékben hagyatkoztak az általuk kirendelt szakértőkre, álláspontjukat szinte megkérdőjelezhetetlen igazságnak fogadták el, ami különféle anomáliákhoz vezetett. A magánszakértő ezzel szemben a fél megbízásából jár el, szakvéleménye így természetszerűleg a fél álláspontjának alátámasztását szolgálja, és nem tart igényt a teljes objektivitás illúziójára. Ilyen módon a bíróság sokkal árnyaltabb, a valósághoz közelebb álló szakértői véleményösszességet kaphat, amely segítségével megfelelőbben bírálhatja el a jogkérdést.

fu_ggetlen_ve_leme_ny_pe_nze_rt.jpg

Szakértőt kell alkalmazni, ha jogvita kereteinek meghatározásához vagy a perben jelentős tény megállapításához, megítéléséhez különleges szakértelem szükséges. A szakértő a tevékenységével érintett személyek érdekeitől függetlenül, pártatlanul köteles eljárni és szakvéleményét a feltárt tények tárgyilagos értékelésével köteles kialakítani a tudomány és műszaki fejlődés eredményeinek felhasználásával. A szakértői vélemény bizonyítékként került szabályozásra, és három lehetséges formája van: magánszakértői vélemény, kirendelt szakértő által adott vélemény, illetve más eljárásban kirendelt szakértő által adott vélemény.

A magánszakértői véleményt alkalmazni kívánó félnek indítványoznia kell a vélemény benyújtását, amely során fel kell tüntetnie azokat a határozott kérdéseket, amelyeket a szakértőnek a szakvéleményében meg kell válaszolnia. Itt az ellenfél is indítványozhatja kérdések feltevését. Amennyiben az indítvány pozitív elbírálásban részesül, a fél köteles a magánszakértői véleményt a bíróság felhívásában meghatározott határidőn belül benyújtani. Elfogadott indítvány hiányában a vélemény benyújtására nincs lehetőség, valamint nem lehet magánszakértőt alkalmazni kirendelt szakértő vagy más eljárásban kirendelt szakértő alkalmazásának az indítványozása esetén. A bíróság a felek által az indítványban feltüntetett kérdésekkel érintett tényállások keretében tehet fel a szakértőnek kérdést.

A szakértőnek jogában áll a feladata teljesítése érdekében a per irataiba betekinteni és azokról másolatot készíteni, valamint a tárgyaláson jelen lenni, ahol a felekhez, az ellenfél magánszakértőjéhez és a közreműködőkhöz kérdések feltevését indítványozhatja.

A magánszakértő köteles a megbízója ellenfelét értesíteni a megbízásról, valamint azzal kapcsolatban meghatározott információkat átadni. Köteles továbbá lehetővé tenni, hogy az ellenfél a megbízás tárgyára vonatkozó nyilatkozatát, a vizsgálat tárgya szempontjából lényeges észrevételeit előterjessze. Ezeket saját szakvéleményében értékelnie kell, valamint a bíróság, a felek és az ellenfél magánszakértőjének a kérdéseire is válaszolnia kell.

A felek a szakvéleményre írásban és szóban észrevételeket tehetnek, és amennyiben az aggályos, a szakvélemény kiegészítését és a szakértő meghallgatását indítványozhatják. A törvény szerint a szakértői vélemény aggályos, ha hiányos, illetve nem tartalmazza a szakvélemény előírt kötelező tartalmi elemeit. Aggályos továbbá, ha homályos, önmagával, illetve a perbeli adatokkal ellentétes tartalmú, vagy helyességéhez nyomatékos kétség fér. Amennyiben a magánszakértői vélemények között a szakkérdésben ellentét áll fenn, bármelyik fél indítványozhatja, hogy a magánszakértők a magánszakértői véleményeket az ellentét indokainak az ismertetése vonatkozásában ugyanazon a tárgyaláson szóban egészítsék ki.

Ha a kirendelt szakértő véleménye aggályos és az aggályosság a szakértő által adott felvilágosítás ellenére sem volt kiküszöbölhető, a bíróság indítványra új szakértőt rendel ki. A törvény meghatároz a szakértő személyére vonatkozó kizárási okokat is, így például, ha a szakértő a fél hozzátartozója vagy tőle az ügy tárgyilagos megítélése nem várható el.

Ha a magánszakértői vélemény aggályos, a fél a magánszakértő díját a perben nem számíthatja fel. A bíróság a kirendelt szakértő munkadíját a határidő lejártát követő naptól kezdve naponta egy százalékkal csökkenti, ha a szakértő megszegi kötelezettségét anélkül, hogy azt az ok valószínűsítése mellett alapos okkal kimentette volna.

Az új Pp. keretei közt a polgári perben elméletileg biztosítottá vált, hogy a magánszakértő – megfelelő eljárási jogokkal felvértezve – ténylegesen eleget tudjon tenni a függetlenség és pártatlanság követelményének és a magánszakvélemény valóban a kirendelt szakértő szakvéleményének valós alternatíváját jelentse.

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr2114780478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2019.04.25. 08:42:53

Fordítsuk le magyarra a fideSSt.

A kirendelt szakértő aki csak az ügyet ismeri nem jó, az ügyfél haveri szakértője jó.

Mostantól a pénz dönti el, hogy a 150-el a városban száguldozó agyalágyult ártatlan, viszont az aki ül a lámpánál az autójában és vár a következő zöldre, valójában egy nemzetáruló idegenszívű migráns terrorista, mert orvul a szegény száguldozó áldozat előtt termett.

lenörd hofstadter 2019.04.25. 08:43:51

Ja, itt is cenzor van akinek fájdalmat okoz az igazság.

lenörd hofstadter 2019.04.25. 08:44:33

Vagy az ótvar blogmotor. XXI. sz., programozói agy. Csoda, hogy működik.

2019.04.25. 09:12:29

Már elnézést , de jót nevettem az itt leírtakon. Elméletben bizonyára ez így is van, de ha megerősítené nekem azt, hogy mindez--ami itt szerepel --az a mindennapokban , az ön véleménye szerint realizálódik ?
Hiszen lehet itt igazságügyi szakértői vélemény, netán ügyészségi felügyelet által végzett rendőrségi nyomozás, de ez mit sem ér, ha minden esetben , minden szakvéleményt, meg felebeznek, az ellenérdekelt védői.

Arról meg nem is beszélve, hogy ha mondjuk egy biztositó társaság ügyvédje, lojalitásból vagy netán munkaköri kötelességből, a munkáltatója általi ( zsebben is jól érzékelhető ) tiszteletből, még azt is megkockáztatja, hogy eltünteti a dokumentumokat. Később leirja, és levélben megküldi a károsultnak, hogy az nem úgy , nem ott és nem akkor történt ahogyan az le van írva ! Meg különben is, nem fognak fizetni. Ez pontosan velem és az egykori Groupama-Garancia Biztosítóval történt meg, ami 7 éven keresztül zajlott. Nem elírás, hanem tény --7-azaz hét évig tartott a játék.

Kérdésem ---miről is tettszik akkor itt beszélni, akarom mondani írni ?
Ez volna a jogállamiság ? Ugye ezt nem gondolja komolyan ?!

ostvan2 2019.04.25. 09:43:24

Készítek magánszakértői véleményeket. Úgy kell megírni, hogy másik félnek ne legyen komoly esélye megcáfolni. Tehát a "részrehajlás" másodlagos, bár egyértelműen annak a félnek a nézőpontját preferálom, aki fizeti a munkadíjamat.

Cycmen 2019.04.25. 10:40:13

@ostvan2: Tehát a "részrehajlás" másodlagos, bár egyértelműen annak a félnek a nézőpontját preferálom, aki fizeti a munkadíjamat................................

Ott a pont! Egyébként ez igaz a kirendelt szakértőkre is, tapasztalataim alapján hajlamosak az ítélkezési gyakorlatnak megfelelő véleményeket adni annak érdekében, hogy benne maradhassanak a jól fizetett klientúrában!

Cycmen 2019.04.25. 10:48:53

@jános515: Ez pontosan velem és az egykori Groupama-Garancia Biztosítóval történt meg, ami 7 éven keresztül zajlott. Nem elírás, hanem tény --7-azaz hét évig tartott a játék. ............

Ez leginkább a bíróság szemétsége. Hajlamosak minden baromságnak helyt adni, némelyik bíró a sok elhúzódó ügye miatt már azt sem tudja hogy ki kicsoda, néz ki a fejéből, aztán kitűz egy újabb tárgyalást!
Szidják itt az Orbánt hogy baszogatja a független bíróságokat, pedig az ilyen dolgok miatt és még sok egyébért nagyon szét kéne csapni a jelenlegi dagonyázásukat..

Jakab.gipsz 2019.04.25. 10:53:44

Juj, juj, Veszélybe került a "Jog-államiság" ajvékoljatok még egy kicsit !

Aki nem ismeri a Habermas-féle jog-állam definícióját és a paradoxonok természet rajzát, annak a probléma gyökeréről, fogalma sem lehet.

pizo 2019.04.25. 10:57:15

@ostvan2: Iü. szakértőként írom: magánszakértőként is ugyanúgy kell eljárnod, mintha kirendelt szakértő lennél. Ez a Pp-ben és a Szaktv-ben is le van írva. Ha elfogult vagy, az megalapozhatja a kizárásodat + fegyelmi/etikai eljárást. Az másik kérdés, hogy egyes szakértők oyan sötétek, hogy könnyedén megcáfolható a szakvéleményük.

Zoli

pizo 2019.04.25. 10:58:52

@Cycmen: Ez így van, a rendőrség azokat rendeli ki, akik "megfelelő" szakvéleményeket adnak a váderedményesség érdekében. Mondjuk ezek elég gyenge szakértők általában, de legalább olcsón dolgoznak.

Zoli

pizo 2019.04.25. 11:04:25

@Cycmen: A bírósági ügyek azért is húzódnak, mert hiába írja meg a bíró akár 2-3 napon belül a végzést, a bírósági ügyintézők a fénynél is gyorsabban dolgoznak, és már akár a végzés kelte után 4-5 héttle meg is kapják az érintettke azt postán. Meg persze a határidőket sem tartja be szinte soha a bíróság, ha valami az van a törvényben hogy 30 napon belül, akkor jó esetben a 31 napon kezdenek foglalkozni vele. Másik oldalról meg a sok gyenge képességű ügyvéd érdemileg nem tud az ügyhöz hozzászólni, de megfellebbeez egy csomó mindent, és a másodfok az azstán tényleg lassan dolgozik, egy menet közbeni - mondjuk díjmegállapító végzés vagy közbenső ítélet elleni fellebbezéssel akár másfél évvel is elhúzható az alapeljárás. Vagy az egyik fél kétszer nem megy el tárgyalásra és kimenti magát, ez is plusz fél év minimum.

Zoli

Cycmen 2019.04.25. 11:11:00

@pizo: magánszakértőként is ugyanúgy kell eljárnod, mintha kirendelt szakértő lennél. Ez a Pp-ben és a Szaktv-ben is le van írva. ...............................

Ez máris elgondolkodtató, hogy le kellett írni, mert elméletileg csak egyféle szakvélemény lehetne, függetlenül a megbízótól. Persze ez félig humorizálás, hiszen mindenre kell egy kötetnyi szabályozás, anélkül nem élet az élet, de ugye lejött amit sugallok? :D

Cycmen 2019.04.25. 11:15:05

@pizo: Nekem ne mondd, volt szerencsém ilyesmikhez! Egy kupleráj az egész, de a bírókat emeltem ki, hiszen ők állnak a csúcson, de némelyik csak egy öntelt hülye hólyag!

pizo 2019.04.25. 11:22:41

@Cycmen: Nekem le, egyes szakértőknek még mindig nem. Érdemes itt olvasgatni a szakértőkről:

miszk.hu/files/kuldottgyules-20190424/Elnksgi_bszmol_a_2019_prilis_24-i_Kldttgyls_szmra190408-1.pdf

Főleg az Etikai ügyek részt. Az iü. szakértők jó része kisebb szakmai tudással és emberi kvalitásokkal, de annál nagyobb egóval rendelkezik, és ez mind a szakértői szemléken, mind a szakvéleményben, mind a tárgyalásokon megjelenik. Másik nagy probléma, hogy nem a feltett szakkérdésre válaszolnak, hanem elkezdik a feleket minősíteni, és így teljesen félreviszik a bizonyítási folyamatot.

Zoli

pizo 2019.04.25. 11:26:21

@Cycmen: ÉN meg a munkám miatt szinter naponta tpasztalom. Van olyan bíró, aki a bemásolt jogszabályhelyet nem tudja értelmezni, felbbelezek, aztán a másodfok megállapítja: "a szakértő fellebbezése alapos... " de az elsőfok még ezután is húzza az időt. A bírók jó része nő, és nem a bizonyítékok, ahnem az érzelmei és a szubjektív benyomásai alapján dönt. Rengeteg a hibás elsőfokú ítélet, amit aztán jogosan megfellebbez akár
mindkét fél, és megy az idő...

Zoli

2019.04.25. 12:47:30

@Cycmen: Itt nem Orbánról van szó, hanem a jogról, a jogszabályokról és ezen jogok, törvényi előírások alkalmazásáról, a törvények betartásáról és betartatásáról szól. Vagy talán tévednék ?
De büszke is vagyok egyben, hiszen valahol az én pénzem benne van a felépült Groupama stadionba, mint hozzájárulás a létesítmény látványos felépitésehez és a sikerhez. Már ha a Biztositó erőből történő aljasságát, velem szemben lehet sikernek nevezni. Részükről bizonyosan.

De talán azon érdemes lenne elgondolkozni, hogy ma Magyarországon, embereket meg lehet venni kilóra, mert ma minden eladó. Csak az árát kell megtudni. Nem példálózom senkivel, de ami ebben az országban van, az minden csak nem rend, nem joggyakorlat és nem törvény előtti jogegyenlőség. Pedig állítólag, Isten és a törvény előtt, minden ember egyenlő, fajra, nemre, származásra és börszinre való tekintet nélkül. Igaz vannak azonban az egyenlőbbnél egyenlőbbek, de azokat úgy hívják hogy politikusok és azok barátai, ismerősei, rokonai. A többi nem más, csak mellébeszélés és magyarázkodás.

Nem Orbán a hibás és nem Orbán a bűnös, ezt nem írtam, de még csak nem is gondoltam. Pedig megtehetném és szidhatnám, de ebben az ügyben nem fogom soha, mert ez nem volna tisztességes vele szemben. Legalább is én igy gondolom. De más ügyben szidom, ha nem egyezik a véleményem , és ezután is fogom. Most azonban nem róla szól a történet hanem a jogról, a joggal kapcsolatos visszásságokról , a törvények értelmezéséről , és a gyakorlati alkalmazásukról.

Cycmen 2019.04.25. 12:53:56

@jános515: Félreértetted, nem veled kapcsolatban hoztam szóba, és igazából politikai szál sem volt ebben, hanem a bíróságok átszervezésének a szükségességére utaltam, mert a mostani bíráskodás sok szempontból egy kabaré!

pizo 2019.04.25. 13:17:52

@Cycmen: Az új sem lesz jobb, mert:
1. "Megfelelően" nevezik ki a bírókat, és a Iü. miniszter felügyelete alatt lesznek
2. A bírókon kívüli bírósági dolgozók sem fognak az 50 év alatt megszokott, soha nem sznkcionált, fentebb általam leírt munkastílusukon változtatni (egyes problémákat a szakértők egy része a RENDSZERVÁLTÁS ÓTA jelez, és alig történik valami változás)
3. Az állam nem veszíthet pert az állampolgárával szemben, pont ez az új közig. bíróságok lényege*

*Baleset esetén még akkor sem a BKV, MÁV, Volán a hibás, ha ő a hibás, a "megfelelő" szakértők (dr. M. G., D A., W. J., stb.) azt írják le amit elvár tőlük a kirendelő.

Zoli

Omnisapient 2019.04.25. 14:15:44

Még ha a szakértő (bármilyen) ír egy alapos véleményt, akkor sem vagyok biztos abban, hogy abból a bíró mindig a megfelelő következtetéseket vonja le.
Ennél sokkal keményebb dió, ha a bírónak két vagy több egymásnak ellentmondó szakértői vélemény áll rendlekezésére.
Olvastam Kurucz István Indulatok nélkül a répcelaki robbanásról című könyvét. Pont ilyen helyzetet írt le, amit még a politikai nyomás is nehezített. Sajnos az az érzésem, hogy a bíró politikai nyomás hiánya esetén sem a megfelelő következtetéseket vonta volna le. Mondjuk mindez közel 50 éve történt, de szerintem a lényeg mostanra sem változott: minél több és bonyolultabb műszaki-természettudományos tartalma van a véleménynek, annál kevésbé számít, hogy mi van odaírva és annál nagyobb szerepet kap az, hogy melyik szakértő tudja a bíró számára elfogadhatóbban előadni a véleményét. Éppen ezért az a véleményem, hogy "csak bíró kezébe ne kerüljön a döntés!"
Ezen érzésemet az is táplálja, hogy akikkel egy iskolába jártam és ismertem és tudom, hogy jogi pályát választottak maguknak, azok többségéről tudom azt is, hogy a reál tárgyakkal igencsak hadilábon álltak. Ezzel nem azt állítom, hogy matek-fizika-kémia tárgyakból bukdácsoltak, mert nem, viszont az ott megtanult alapösszefüggések alkalmazásával, esetlegesen kombinálásukkal egyszerűen nem tudtak mit kezdeni, összetett feladatokat, ahol több ismeretet alkalmazására volt szükség távolról kerülték, mert gyakran még a kérdés megértéséig sem jutottak el.
Nem igaz, hogy az ilyenekből lesznek a jogászok és bírók, de vannak köztük ilyenek is. És akkor nekik kell megítélni a szakértői vélemény oké-e vagy sem, illetve, hogy az ellentmondó vélemények közül melyiket fogadja el...
A könyv

pizo 2019.04.25. 21:55:44

@Omnisapient: Igen, a legtöbb jogi végzettségű nem igazán áll jól a természettudományokkal. Gépjárműszakértő vagyok, egyre több az igen komoly elektronikai probléma, amelyek okának a felderítése nem egyszerű még a szalmabelieknek sem, és akármilyen hétköznapi módon próbálom leírni, óhatatlanul kénytelen vagyok bizonyos szakszavakat és fizikai összefüggéseket leírnom, ami egy humán végzettségűnek gondokat okoz.

Zoli
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA