Másodfok

Pixeluniverzum I. - A videójátékok története

Babics Máté

2023. április 30. - Másodfok

Egy fárasztó, idegőrlő nap után sokan „menekülünk el” a videójátékok világába, ahol egy általunk kedvelt karakterrel hódíthatjuk meg a térképet, vagy menthetjük meg vele a világot. Vannak, akik magányos farkasként vágnak neki a veszélyesebbnél veszélyesebb kalandoknak, mások inkább építkeznek és a békésebb hangulatot választják a kikapcsolódáshoz. Fellelhetők azonban olyan kooperatív harcosok is, akik más társukkal együtt igyekeznek legyőzni egy ellenséges csapatot a sikeres ejtőernyős landolás után. 

Cikkemben ennek a színes világnak a történetét kívánom bemutatni, rávilágítva arra, hogy hogyan jutottunk el a mai világ egyik legközkedveltebb időtöltéséhez, a videójátékokhoz. 

A videójátékfejlesztés kezdete az 1950-es évekre tehető, amikor a szoftverfejlesztés alapjait fektették le, igen érdekes módszerrel. 1949-ben az EDSAC volt az első valós idejű számítógép, amit a cambridge-i egyetem laboratóriumában helyeztek üzembe. Alexander Sandy Douglas erre a gépre alkotta meg OXO nevezetű játékát, amely a mai napig igen népszerű unaloműző amőbajátékok elődje. 1958-ban William A. Higinbotham a mai játékok ősatyját alkotta meg a Tennis for Two-val. A játék egy radar kijelzőjén volt játszható és oldalnézetből lehetett ketten teniszezni. Ez tekinthető a videójátékipar első mérföldkövének, hiszen többen tudták játszani és a koncepció működött, a gombnyomásokra képes volt a labda reagálni.

A következő mérföldkő 1962, MIT (Massachusetts Institute of Technology): Steve Russell, Martin Graetz, Wyne Witanen, Dan Edwards, Alan Kotak, és Peter Samson közösen készítették el a Spacewar! című, már kifejezetten modernnek tekinthető játékot, amellyel forradalmasították a szórakoztatóipart. Ezt tartják sokan az első modern grafikus játéknak.

unnamed.jpg

A videójátékipar fellendülése az 1970-es évekre tehető, mivel ebben az évtizedben emelkedett meg exponenciálisan a kiadott videójátékok száma az előző évtizedhez képest. Egyre több műfaj került a piacra, amelynek a kereslete is folyamatosan  növekedett.

Az első stratégiai játék az 1969-ben megjelent Sumer v. Hamurabi c. program volt, amelyet Rick Merrill fejlesztett. Ez még igen távol esik a mai értelemben vett társaitól, hiszen se térkép, se csaták, se városok nem voltak a játékban, csak is kizárólag szöveg. A játékosnak királyságot kellett fenntartani adók kivetésével, a lakosság élelmezésével és háborúk indításával. 

A legelső sportszimulátort egy Don Daglow nevű egyetemista készítette, aki baseball-rajongóként az általa kedvelt sportba illő játékot alkotott. A játék egy távgépíró (teletype) eszközön futott, amin fel volt tűntetve a játékos helyzete, a pontszáma és segítségként több taktikai lehetőség is. 

Az RPG (Role Playing Games) műfaj is ezekben az években indult útjának a Dungeon nevezetű kultjátékkal. Ennek alkotója szintén Daglow, a végső verzió pedig 1975-ben készült el. Ebbe a műfajba sorolhatók olyan remek alkotások, mint a Elden Ring , The Witcher vagy a Diablo részei stb.

unnamed.png

Ha eszünkbe jut a mai legnépszerűbb játékok közül a Farcry széria, Doom, Counter-Strike, akkor az FPS (First Person Shooter) műfajának birodalmában barangolunk. Ennek az első, quasi prototípusának a Steve Colley és Howard Palmer által fejlesztett Maze War tekinthető 1973-ból. A koncepció helyszíne egy labirintus volt, aminek a falait a viszonylag kezdetleges technológia úgy alkotta meg, hogy egy algoritmus eltávolította az objektumok láthatatlan részét, így szilárd falakat láttak a játékosok. A játékban egyszerre hatan vehettek részt és szemgolyók kiiktatásával lehetett győzelmet aratni. 

unnamed-2.jpg

Végezetül pedig az MMORPG műfajt is érdemes megemlíteni, ami 1978 óta szerepel a játékfejlesztők látóterében. Roby Trubshaw az említett évben dolgozott egy kaland-szerepjátékon, amivel egyidőben többen tudnak játszani egy egyetemi hálózaton. Ez a MUD nevet viselte a projekt ezen fázisában (Multi User Dungeon). A munkát Roby nem fejezte be a diplomaszerzés miatt, ezért egyik barátja folytatta azt. Ez a játék is szöveges alapú volt, ami rendelkezett egy úgynevezett előszobával (ez ma a HUB), ahol más játékosokkal lehetett kommunikálni. Az online közös móka korszaka ekkor kezdődött, mivel ez volt az első olyan fejlesztés, amiben lehetett más játékosokkal csatákat vívni, beszélgetni. A játék világában lehetett találkozni NPC-kkel is (Non-Playing Character), amik a programozás eredményei voltak, nem élő karakterek. 

Minden műfaj prototípusa csak kezdet volt, nyilvánvalóan hatalmas fejlesztéseken estek át ahhoz, hogy a mai állapotban lévő játékokat tudjuk elindítani pc-n vagy konzolon. A történeti áttekintést követően vegyük alaposan szemügyre a videójátékipar társadalmi hatásait, amely a második rész témája lesz!


Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr9618113554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA