Másodfok

Communitas - Beszámoló a Pécsett megrendezett Jogász Diákkörösök Országos Találkozójáról

Kovács Kristóf

2022. április 24. - Másodfok

Egyetemünk meghívást kapott a Pécsett megrendezett Jogász Diákkörösök Országos Találkozójára, e rendezvény célja volt, hogy egy kötetlenebb ismerkedésben részesüljenek a jogászi diákkörösök; illetőleg a 35. OTDK online történő megrendezése miatt pótlásra kerüljön a személyes találkozás. Egyetemünkről 6 hallagató vett részt, Csoknyai Dávid, Dobos Laura, Érdi Gabriella, Frész Lőrinc, Kovács Kristóf és Novák Annabella, vezetőjük pedig dr. Ott Anett volt.

microsoftteams-image_6.png

A rendezvény első napján az ország összes jogi kara szabad témaválasztás alapján előadásokat tartott, amiket végül a közönség értékelt. A csapatunkkal egy TDK dolgozat reprezentálását mutattuk be átvitt értelemben, ahol egy adott témát más-más jogági szabályozással dolgoztunk fel – szerepelt köztük Római jog, Nemzetközi közjog, Polgári jog azonfelül is a családjogi szabályozás és Pénzügyi jog, ahol az adókra tértünk ki. Utána egy opponálást következett majd a sort jogbölcseleti meglátással zártuk.

Kiemelkedően szórakoztató volt még a szegedi hallgatók előadása, ahol egy perszimulációt láthattunk és felhívták a figyelmünket arra, hogy a régi Ptk. mennyire jelentős forrásunk a mai napig, különösen, ha a háborús időszakokban meghaltnak hitt személy újra felbukkan a család ajtajánál, miképpen változnak a jogviszonyok. Szegediek előadása annyira elnyerte a közönség tetszését, hogy a szavazás alapján az első helyen zártak. A miskolciak előtérbe helyezték a régre visszanyúló hagyományaik jelentőségét. A Közszolgálati Egyetem pedig megmutatta képzéseinek sokszínűségét. Akik pedig jól teljesítettek az ELTE által rendezett bingón, azok még értékes nyereményeket is szerezhettek. Két program közötti szünetben pécsi mentorunk Szabó Simon megmutatta hallgatóinknak a város nevezetességeit és kedveltebb kikapcsolódásra szolgáló helyszíneit. Este a díszvacsorán volt lehetőségük ismerkedni a diákkörösöknek előzene kíséretében, amelyet a Pécsi Tudományegyetem dékánja nyitott, valamint a pécsi egyetem oktatóinak is itt történt a tehetséggondozásért járó díjazása. – hallgatóink elmondás szerint ez volt a legemlékezetesebb az egész rendezvény során.

Utolsó napon az egész városra kiterjedő vetélkedőn szerepeltek hallgatóink, ahol tudásukat tehették próbára és a pécsi oktatás kultúrájával ismerkedhettek. Perszimulációt kellett előadniuk, amelyet a zsűri értékelt, kriminalisztikai államoáson különböző eszközöket kellett azonosítaniuk és kitalálni, hogy mivel segíthetik a szakemberek munkavégzését. Római jog Tanszék által kiadott feladat szerint felelevenítették magánjogi tudásukat. További feladatok teljesítésérti a hallgatók mentoruk támogatásával felfedezték a várost és ellátogattak Pécs egyik neves könyvtárában, ahol a régi forrásokat kellett elemezniük.

Zárásképpen visszaérkeztek az egyetemre, ahol még várt rájuk egy szabadulószobából való kijutás. 15 perc állt rendelkezésükre, hogy a bent lévő rejtvényeket megoldják a ládákhoz tartozó kódot és kulcsot előkerítsék. A csapat bőven időn belül megoldott minden problémát. A vetélkedőn teljesített feladatokat folyamatosan egy leckekönyvben kellett vezetniük és mellé bizonyos oktatóktól a nap folyamán aláírásokat begyűjteniük. Az utolsó zárókonferencián hallgatóink már Szabó István Dékán Úrral hallgatták meg az eredményhirdetést és az elhangzó zárszón mindenkit bíztattak a további diákköri szereplésre és előre bocsátották a 2023-ban április 3-5.-én Győrben megrendezendő 36. OTDK-t is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr8117814995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA