Másodfok

JÖS(s)z? Itt van minden, amire szükséged lehet a felvételihez

Mozol Kristóf András

2022. március 16. - Másodfok

Felvételit hirdetett a JÖSz (Joghallgatók Önképző Szervezete), így szerkesztőségünk felkereste a szervezet két hallgatóját, Szabó Zalánt és Bajnóczi András Pétert, hogy meséljenek nekünk, mit kell tennünk egy sikeres felvételihez, és ízelítőt adtak abból milyen „JÖSzösnek” lenni.
jossz_itt_van_minden_amire_szukseged_lehet.jpg

Mozol Kristóf András: Ha kéne valamit mondanotok, hogy mit adott nektek a JÖSz mi jutna először az eszetekbe?

Szabó Zalán és Bajnóczi András Péter: „Eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól és vízvezetékhálózattól” semmit. Egy analógiával élve, ha az egyetemet egy útként képzeljük el, amin sétálunk a diploma felé, akkor a JÖSz egy biciklit ad. Ha meghajtod, akkor gyorsabban tudsz haladni. Ezt csupán szakkollégiumi minőségében „adja”. Ezen kívül természetesen egy hatalmas baráti kör.

M.K.A.: Mióta vagytok tagjai a szervezetnek és miért pont a JÖSz-t választottátok?

Sz. Z. & B. A. P.: 2019. tavasza óta vagyok tag. Amikor az egyetemre kerültem mindenképp szerettem volna jelentkezni valamilyen szervezetbe, ami elősegítheti a szakmai fejlődésemet. Részt vettem továbbá eseményeken, amin nagyon megkedveltem a társaságot.

M.K.A.: Volt-e olyan lehetőség számotokra, ami a JÖSz léte nélkül elképzelhetetlen lett volna?

Sz. Z. & B. A. P.: Az kifejtett lehetőségek nem hiszem, hogy elképzelhetetlenek a JÖSz nélkül, azonban lényegesen könnyebben hozzáférhetőek, tulajdonképpen „elő vannak melegítve”. Ilyen lehetőségek többek között a kollégiumi férőhely, amivel az egyetem közelsége miatt naponta másfél óra utazást takarítok meg, gyakornoki munkalehetőségek (eddigi munkalehetőségeimről a JÖSzön keresztül értesültem), nyelvkurzus, szaknyelvi kurzus, publikációs lehetőség, térkép az egyetemi adminisztráció és Erasmus jelentkezés bürokratikus dzsungelében, segítség és mentorálás perbeszédversenyen való részvétellel kapcsolatban, kutatási ösztöndíj, számtalan kulturális program.

M.K.A.: Mennyi szabadidőtök marad a sok elfoglaltság mellett és mit mondanátok azoknak, akik félnek, hogy nem tudnák jól beosztani az idejüket?

Sz. Z. & B. A. P.: Sok szabadidő marad és ne féljenek. Szabadidő felhasználással kapcsolatban a tagoknak csupán annyi kötelezettségük van, hogy hetente részt kell venniük egy úgynevezett maior kurzuson és kéthetente egy úgynevezett minor kurzuson. A minor kurzus kiváltható, ha a jöszös dolgozik. A felvétel félévében ezeket a kurzusokat még nem kell látogatni. A kurzusok egyébként is inkább lehetőségként értelmezhetők. Lehetőség kínálkozik többek között tanárokkal, neves ügyvédekkel, bírókkal kapcsolatot építeni, tanulni tőlük. A kurzusok nagyon jól kiegészítik az egyetemen szerzett ismereteket, vagy korábban ismeretlen területeket tárnak a résztvevők szemei elé.

M.K.A.: Kollégisták vagytok? A JÖSz mennyire tud segíteni azoknak a hallgatóknak, akik mondjuk vidéken élnek, messze a várostól?

Sz. Z. & B. A. P.: Én a Szerb utca 3. szám alatt található kollégiumban lakom már több mint kettő éve. A JÖSzben nem kötelező beköltözni a kollégiumba, ez csak egy nagyon kedvező lehetőség. A Pázmány épülete nagyjából 1000 méterre, az ELTE épülete 200 méterre helyezkedik el a kollégiumtól. A Pázmány 10 perces, míg az ELTE 2 perces sétával közelíthető meg. A kollégiumi férőhelyet bármelyik tag igényelhet. A lakóhelyed távolsága függvényében többletpontokra vagy jogosult a kollégiumi férőhelyre való pályázás során. A pályázás folyamata végletesen leegyszerűsített és rugalmas. A kollégiumban közössége egyébként rendkívül segítőkész és dinamikus.

M.K.A.: Mire számíthatnak a hozzátok felvételizők? Milyen elvárások a leghangsúlyosabbak a jelentkezőkre vonatkozóan?

Sz. Z. & B. A. P.: A felvételi eljárás írásbeli és szóbeli fordulóból, majd egy táborból áll. Az írásbeli forduló az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar épületében (Egyetem tér 1-3.) március 10-én 18:00-kor a VII. teremben, valamint március 16-án 18:00-kor a VI. teremben kerül megrendezésre. Attól függetlenül, hogy a felvételiző melyik napon írta az írásbelit, 2022. március 16. 23:59-ig küldheti el fényképes önéletrajzát és motivációs levelét a kapcsolat@josz.elte.hu email címre, a lényeg, hogy március 16. 23:59-ig érkezzenek meg a dokumentumok. Az írásbeli követően szóbeli forduló következik, ami egy 10-15 perces beszélgetés. A felvételizők választhatnak, hogy március 17-én 18-án vagy 19-én jönnek el a JÖSz kollégiumi épületébe (Szerb utca 3.) a szóbelire. A szóbelit követően értesítjük a felvételizőket a táborról.

Tekintve, hogy jogász szakkollégium vagyunk törekszünk arra, hogy a felvételi eljárás során szakmai szempontokat is figyelembe vegyünk. De ugyanennyire fontos, hogy a felvételiző személye is megfeleljen a szervezet szellemiségének. A felvételizőkben keresett értékek között szerepel többek között az önálló gondolkodás, tudományos munkásság iránti igény, érzelmi intelligencia.

M.K.A.: Mit tanácsolnátok, azoknak, akik úgy döntöttek, hogy csatlakoznak hozzátok?

Sz. Z. & B. A. P.: Jelentkezzenek! További információkért keressék fel a „JÖSz Felvételi - 2022. Tavasz” eseményt a Facebookon.

A felvételi esemény linkje.

M.K.A.: Köszönöm srácok az interjút és szívből szurkolok minden jelentkezőnek a sikeres felvételihez!

Ne maradj le hasonló tartalmakról,
kövess minket Facebook-on és Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://masodfok.blog.hu/api/trackback/id/tr7417781446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
A PPKE JÁK HALLGATÓI LAPJÁNAK BLOGJA